Annonce
Kultur

Folk strømmer til kirke med Føtex og Rema som nærmeste naboer: Nu udvider den, så der bliver plads til over 300 mennesker

Før måtte Kolding Valgmenighed bruge flere rum for, at alle kunne være med til gudstjenesterne. Nu er deres nye kirkesal færdig, og den har plads til 349 siddende personer. Foto: Søren Gylling
På søndag indvier Kolding Valgmenighed deres nye kirkerum, der nu har plads til flere hundrede af kirkens medlemmer. Præst Mads Peter Kruse tror på, at kirkerummet vil lokke endnu flere til.

Kolding: De sidste detaljer er ved at være på plads. Et stort kors i messing mangler at blive hængt op ved alteret, et nyt egetræs-nadverbord skal erstatte det gamle, og så skal lydinstallationen gøres klar, før det nye kirkerum i Kolding Valgmenighed tæt på Føtex i Kolding syd er helt færdigt og klar til indvielse.

I 25 arbejdsweekender har frivillige fra valgmenigheden knoklet med at vælte mure, spartle, isolere og bygge scenen i den lagerhal, der tidligere var Beirholms Væverier, for at nå i mål med kirkerummet.

Et kirkerum, der er dobbelt så stort som det gamle, og det er der brug for. Kolding Valgmenighed er nemlig vokset hurtigt de seneste år. Siden efteråret 2020 og frem til i dag er medlemstallet steget fra 180 til 220. Pladsen endte derfor med at blive for træng, når der skulle afholdes gudstjenester i det gamle kirkerum, og kirkens café var nødvendig at tage i brug for at få plads til alle.

Annonce

Det fik kirken til at tænke i større planer.

- Hvor der er hjerterum, er der husrum, men det var ved at knibe med husrummet, og der blev ved med at komme nye mennesker til, som ville være en del af kirken, og vi var bange for, at de ikke følte sig velkommen, når der ikke var flere stole, fortæller Mads Peter Kruse, der er præst i Kolding Valgmenighed og fortsætter:

- Vi oplever, at mange tilflyttere kommer til kirken. Og at der er mange, der er nysgerrige på tro og gerne vil være fælles med andre om det. Vi oplever, at vi vokser rigtig meget på helt unge børnefamilier, der er færdig med at læse i en af de større byer og som vender hjem, og dem skulle vi skabe plads til.

Med scene og akustiklofter

Et lille udvalg i menigheden har stået for at designe rummet, der nu har bedre lyd med en specialdesignet bagbeklædning i egetræ, der skal give bedre lydbølger, når kirkens band spiller til gudstjenesterne hver søndag. Og så har kirken for første gang fået en scene.

Nu kan vi mødes endnu flere og holde nogle ordentlige fester hver søndag og give den uforbeholdne kærlighed, vi oplever, vi får fra Jesus videre til endnu flere.

Mads Peter Kruse

- Inden vi gik i gang, var vi rundt i hele Danmark og kigge på kirkerum og høre, hvad det havde kostet og hvordan deres proces havde været. Vi var både i Aalborg og i Silkeborg for at få inspiration, før vi startede projektet, fortæller Mads Peter Kruse.

David Søholm Johansen (tv) og Mads Peter Kruse (th) er begge præster i Kolding Valgmenighed. David Søholm Johansen skal prædike søndag den 8. maj 2022, når den nye kirkesal bliver indviet. Foto: Søren Gylling

Og så har kirken fået højere til loftet i den nye kirkesal, der ligger i en gammel lagerhal.

- Det er blevet lidt mere som en kirke med lofthøjden, så nu er det som om, at der er bedre plads til Guds storhed, siger David Søholm Johansen, der sammen med Mads Peter Kruse er præst i Kolding Valgmening.

Annonce

Mere plads til Jesus

Siden august sidste år har byggeriet med det nye kirkerum været i gang. Her er der plads til 349 siddende og 500 stående personer, hvor det gamle kirkerum havde plads til 110. Det skal nu bruges som børnekirke.

Der er tænkt meget over akustikken i den nye kirkesal. Bagbeklædningen i egetræ skal give bedre lyd, når der kirkens band spiller live til gudstjenesterne. Den store scene giver bandet et bedre overblik over de deltagende til gudstjenesten, som ofte står op, når der er lovsang. Foto: Søren Gylling

- Nu kan vi mødes endnu flere og holde nogle ordentlige fester hver søndag og give den uforbeholdne kærlighed, vi oplever, vi får fra Jesus videre til endnu flere, siger Mads Peter Kruse og fortsætter:

- Hvis man kommer som ny, er jeg helt overbevist, at man kommer til at tænke, at det er et fedt sted, og derfor tror jeg også, at det vil give flere nye medlemmer.

Sidste lørdag havde kirken introdag for nye mellem, og her mødte 12 potentielle medlemmer op.

Annonce

Medlemmerne betaler

Valgmenigheder betaler ikke kirkeskat, men medlemmerne betaler selv for præst og kirkelokaler. Hele ombygningen har kostet 1,5 millioner kroner, og størstedelen af pengene har kirken fået gennem bidrag fra menighedens medlemmer.

- Vi har mødt en ekstrem stor velvillighed i forhold til projektet undervejs. Ikke bare fra medlemmerne, men også fra medlemmers kollegaer, der har hjulpet til. Der er mange, som ikke er medlemmer i kirken, som har tænkt, at det var et fedt projekt, som de gerne ville hjælpe med. Det har været meget opmuntrende at være en del af, siger Mads Peter Kruse.

Den nye kirkesal bliver indviet søndag den 8. maj klokken 10.30 af biskoppen over Haderslev Stift Marianne Christiansen. Kirken har også inviteret Koldings borgmester og de mange lokale kirker og nationale kirkenetværk.

Kirkesalen bliver indviet og taget i brug for første gang søndag den 8. maj. Foto: Søren Gylling

Kolding Valgmenighed

Kolding Valgmenighed (Kova) er en del af folkekirken, men Kova er en ny menighed, som blev oprettet i 2003.

I Kolding Valgmenighed tilslutter man sig Dansk Oases menighedsnetværk og de visioner, som Dansk Oase bygger på (se www.danskoase.dk).

Valgmenigheden beskriver sine gudstjenester således:

"Gudstjenesterne i Kolding Valgmenighed er anderledes end i en almindelig folkekirke. Der er et band, der spiller musik i stedet for et orgel. Vi synger mere lovsange end salmer. Det er frivillige, der hjælper til med alt fra musik til nadver, forbøn og kirkefrokost. Generelt er gudstjenesterne mere sociale og uformelle".

Valgmenigheden har siden 2014 haft til huse i væveri-bygningen, hvor flere frivillige organisationer også låner en del af pladsen.

Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Anmeldelse: Ung kunstner og lidt ældre dyrlæge giver ny udstilling med tungt emne en varm anbefaling

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Nedgravet lig fundet i Kolding: To mænd og en kvinde sigtet for drab på efterlyst 43-årig

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - Nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Erhverv+ tager pulsen på nyt klimamærke: - Jeg tror, at de havde et klimamærke hernede i grøntafdelingen, og der valgte jeg da i hvert fald nogle asparges til

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-kedel

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Sønderborg

Kebabruller rykker ind i Sønderborg: - Det bliver byens absolut bedste

Haderslev For abonnenter

Ishockey i Vojens er for "M", hvad søvn og mad er for andre

Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Annonce