Annonce
Esbjerg

Folk undrer sig: Liderlige køer mangler snarere en kalv

Beboere i det nordlige Esbjerg undrer sig over aktivitet med usædvanlig megen brøleri fra skotsk højlandskvæg. Arkivfoto
Er det skotske højlandskvæg i Ådalen i brunst, fodermangel eller hvad sker der i Ådalen, hvor beboere undrer sig over megen brøleri.

Esbjerg: 19 køer, én tyr og 17 kalve af racen skotsk højlandskvæg vækker for tiden en del opsigt i det nordlige Esbjerg. De brøler – og de gør det så højt, at boligejere tæt på en indhegning i Ådalen tæt ved Hjerting har slået alarm på Facebook.

”Hvem har det højlandskvæg, der går ude på engområderne ved Ådalen? De har brølet en del den sidste uges tid, og nu er de i gang igen her til aften. Jeg tænker, om der kan være noget galt, eller de mangler mad, siden de pludselig brøler så meget. Det er sjældent vi hører dem, så jeg undrer mig en del over at de brøler så meget nu”, skriver en bekymret beboer fra nabolaget.

Det får straks flere til tasterne, som mener, at køerne kan være tyregale - altså i brunst, hvor de får en vældig lyst til at blive besprunget - eller selv springe på andre køer.

”De er bare liderlige”, fastslår således en bruger på Facebook.

Annonce

Jeg tør godt garantere, at køerne har de nødvendige fornødenheder.

Thomas Bruun, landmand, Guldager Highland Cattle

Næppe brunst eller madmangel

Men brøleriet skyldes næppe tyregale køer, siger Thomas Bruun, der er medejer af Guldager Highland Cattle. Han afviser også, at det skulle være mangel på føde, som er årsagen til, at kvæget giver lyd fra sig.

- Jeg tør godt garantere, at de har de nødvendige fornødenheder, siger Thomas Bruun, der videre forklarer, at køerne får nyt foder i dag, tirsdag, og at de senest fik leveret foder torsdag i sidste uge.

Til gengæld holder Thomas Bruun det for mest sandsynligt, at køerne brøler, fordi en kalv er kommet på den forkerte side af indhegningen.

- Det er mit bedste bud, og det skal vi naturligvis have kigget på, siger Thomas Bruun, der samtidig understreger, at han er glad for at nogen bekymrer sig for hans kvæg.

- I bund og grund er vi rigtig glade for, at folk reagerer. Det næste er så, at de er meget velkomne til at ringe, i stedet for at der opstår en masse spekulationer på Facebook, siger landmanden.

Guldager Highland Cattle blev stiftet i 2005 af Thomas Bruun og Peder Burgaard Sørensen. Firmaet drives udelukkende med skotsk højlandskvæg, som foretager afgræsning/naturpleje i Guldager plantage, Tarp, Sjelborg, Myrthue ud mod Ho Bugt, hele Marbæk området, Sædding Ådal/Hjerting i Esbjerg kommune, mens parret også har kvæg gående forskellige steder i Varde Kommune og mod syd ved Ribe, Skærbæk og Løgumkloster.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce