Annonce
Esbjerg

Folk undrer sig: Liderlige køer mangler snarere en kalv

Beboere i det nordlige Esbjerg undrer sig over aktivitet med usædvanlig megen brøleri fra skotsk højlandskvæg. Arkivfoto
Er det skotske højlandskvæg i Ådalen i brunst, fodermangel eller hvad sker der i Ådalen, hvor beboere undrer sig over megen brøleri.
Annonce

Esbjerg: 19 køer, én tyr og 17 kalve af racen skotsk højlandskvæg vækker for tiden en del opsigt i det nordlige Esbjerg. De brøler – og de gør det så højt, at boligejere tæt på en indhegning i Ådalen tæt ved Hjerting har slået alarm på Facebook.

”Hvem har det højlandskvæg, der går ude på engområderne ved Ådalen? De har brølet en del den sidste uges tid, og nu er de i gang igen her til aften. Jeg tænker, om der kan være noget galt, eller de mangler mad, siden de pludselig brøler så meget. Det er sjældent vi hører dem, så jeg undrer mig en del over at de brøler så meget nu”, skriver en bekymret beboer fra nabolaget.

Det får straks flere til tasterne, som mener, at køerne kan være tyregale - altså i brunst, hvor de får en vældig lyst til at blive besprunget - eller selv springe på andre køer.

”De er bare liderlige”, fastslår således en bruger på Facebook.

Jeg tør godt garantere, at køerne har de nødvendige fornødenheder.

Thomas Bruun, landmand, Guldager Highland Cattle

Annonce

Næppe brunst eller madmangel

Men brøleriet skyldes næppe tyregale køer, siger Thomas Bruun, der er medejer af Guldager Highland Cattle. Han afviser også, at det skulle være mangel på føde, som er årsagen til, at kvæget giver lyd fra sig.

- Jeg tør godt garantere, at de har de nødvendige fornødenheder, siger Thomas Bruun, der videre forklarer, at køerne får nyt foder i dag, tirsdag, og at de senest fik leveret foder torsdag i sidste uge.

Til gengæld holder Thomas Bruun det for mest sandsynligt, at køerne brøler, fordi en kalv er kommet på den forkerte side af indhegningen.

- Det er mit bedste bud, og det skal vi naturligvis have kigget på, siger Thomas Bruun, der samtidig understreger, at han er glad for at nogen bekymrer sig for hans kvæg.

- I bund og grund er vi rigtig glade for, at folk reagerer. Det næste er så, at de er meget velkomne til at ringe, i stedet for at der opstår en masse spekulationer på Facebook, siger landmanden.

Guldager Highland Cattle blev stiftet i 2005 af Thomas Bruun og Peder Burgaard Sørensen. Firmaet drives udelukkende med skotsk højlandskvæg, som foretager afgræsning/naturpleje i Guldager plantage, Tarp, Sjelborg, Myrthue ud mod Ho Bugt, hele Marbæk området, Sædding Ådal/Hjerting i Esbjerg kommune, mens parret også har kvæg gående forskellige steder i Varde Kommune og mod syd ved Ribe, Skærbæk og Løgumkloster.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Tanja har været sygemeldt med stress tre gange: - Jeg kan bedre holde til presset, når jeg arbejder hjemme

Kolding

Nyt forsøg i Kolding Kommune: Nu må Tanja og kollegaerne arbejde hjemme i op til tre dage om ugen

Annonce