Annonce
Varde

Folkedanserne forbereder landets største svingom i Varde og Ølgod

Så kom det store landsstævneflag. Til venstre ses Dorthe Albertsen fra Varde & Omegns Folkedanserforening. Til højre ses Jørgen Jul Pedersen og Selma Christensen fra Ølgod Folkedansere. I midten af marts holdes der informationsmøde for de frivillige, der skal få dansen og musikken til flyde til juli, når landsstævnet afvikles i hovedsageligt Varde. Privatfoto

Som en symbolsk handling, så fik Varde & Omegns Folkedanserforening og Ølgod Folkedansere overrakt det store røde flag, som tegn på, at de er værter ved Landsstævnet til sommer. Op mod 1.000 folkedansere forventes at deltage.

Varde/Ølgod/Tinghøj: Normalt er det kutyme, at det store landsstævneflag overrækkes til den nye værtsby i forbindelse med afslutningen af Landsstævnet. Et landsstævne for folkedans, som seneste blev afviklet i Køge i 2017. Men på daværende tidspunkt havde ingen værtsby meldt sig, hvorfor det store røde landsstævneflag var hjemløs.

Men så meldte Varde & Omegns Folkedanserforening og Ølgod Folkedansere sig som værtsbyer for Landsstævne Varde 2019, som afvikles fra den 15. til den 19. juli. Og tirsdag aften i Tinghøj Forsamlingshus med deltagelse af cirka 100 folkedansere fik de to værtsforeninger overrakt stævneflaget. Nu er der ingen vej tilbage.

Birte Agerbo, der er formand for Varde & Omegns Folkedanserforening, ser frem til landsstævnet. Hun forventer, at der kommer op mod 1.000 folkedansere. Og langt de fleste indkvarteres på Sct. Jacobi Skole, hvor arrangørerne indretter en campingplads på de grønne arealer.

- Det bliver en utrolig festlig uge med masser af dans og musik. Og vi håber på godt vejr, så vi kan vise vores dans og dragter, siger Birte Agerbo.

Annonce

Det bliver en utrolig festlig uge med masser af dans og musik. Og vi håber på godt vejr, så vi kan vise vores dans og dragter.

Formand Birte Agerbo, Varde & Omegns Folkedanserforening

Vores kulturarv

Og for hende er det ikke bare tant og fjas.

- Det er en del af vores kulturarv. Det vedkommer alle, siger Birte Agerbo med henvisning til både dansen, egnsdragterne og spillemandsmusikken.

I løbet at hele ugen vil der være et væld af aktiviteter. Ikke kun i Varde og Ølgod, men også i Blåvand. Og tirsdag den 16. juli er der et stort arrangement i Smedeværkstedet, hvor alle er velkommen til at få en svingom.

Folkedansen har trange kår, hvilket skal ses i lyset af landsstævnet i 2000 i Esbjerg. Da deltog imponerede 5.000 folkedansere.

- Så landsstævnet er rigtig vigtig. Det er et kæmpe vindue for os at vise folkedansen, siger Birte Agerbo.

Landsstævnet arrangeres et samarbejde mellem de to lokale værtsforeninger, Folkedans Danmark og Spillemandskredsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Danmark

Hård straf for at bruge mobilen bag rattet: Så mange har fået et klip i kørekortet

Annonce