Annonce
Varde

Folkedanserne forbereder landets største svingom i Varde og Ølgod

Så kom det store landsstævneflag. Til venstre ses Dorthe Albertsen fra Varde & Omegns Folkedanserforening. Til højre ses Jørgen Jul Pedersen og Selma Christensen fra Ølgod Folkedansere. I midten af marts holdes der informationsmøde for de frivillige, der skal få dansen og musikken til flyde til juli, når landsstævnet afvikles i hovedsageligt Varde. Privatfoto

Som en symbolsk handling, så fik Varde & Omegns Folkedanserforening og Ølgod Folkedansere overrakt det store røde flag, som tegn på, at de er værter ved Landsstævnet til sommer. Op mod 1.000 folkedansere forventes at deltage.

Varde/Ølgod/Tinghøj: Normalt er det kutyme, at det store landsstævneflag overrækkes til den nye værtsby i forbindelse med afslutningen af Landsstævnet. Et landsstævne for folkedans, som seneste blev afviklet i Køge i 2017. Men på daværende tidspunkt havde ingen værtsby meldt sig, hvorfor det store røde landsstævneflag var hjemløs.

Men så meldte Varde & Omegns Folkedanserforening og Ølgod Folkedansere sig som værtsbyer for Landsstævne Varde 2019, som afvikles fra den 15. til den 19. juli. Og tirsdag aften i Tinghøj Forsamlingshus med deltagelse af cirka 100 folkedansere fik de to værtsforeninger overrakt stævneflaget. Nu er der ingen vej tilbage.

Birte Agerbo, der er formand for Varde & Omegns Folkedanserforening, ser frem til landsstævnet. Hun forventer, at der kommer op mod 1.000 folkedansere. Og langt de fleste indkvarteres på Sct. Jacobi Skole, hvor arrangørerne indretter en campingplads på de grønne arealer.

- Det bliver en utrolig festlig uge med masser af dans og musik. Og vi håber på godt vejr, så vi kan vise vores dans og dragter, siger Birte Agerbo.

Annonce

Det bliver en utrolig festlig uge med masser af dans og musik. Og vi håber på godt vejr, så vi kan vise vores dans og dragter.

Formand Birte Agerbo, Varde & Omegns Folkedanserforening

Vores kulturarv

Og for hende er det ikke bare tant og fjas.

- Det er en del af vores kulturarv. Det vedkommer alle, siger Birte Agerbo med henvisning til både dansen, egnsdragterne og spillemandsmusikken.

I løbet at hele ugen vil der være et væld af aktiviteter. Ikke kun i Varde og Ølgod, men også i Blåvand. Og tirsdag den 16. juli er der et stort arrangement i Smedeværkstedet, hvor alle er velkommen til at få en svingom.

Folkedansen har trange kår, hvilket skal ses i lyset af landsstævnet i 2000 i Esbjerg. Da deltog imponerede 5.000 folkedansere.

- Så landsstævnet er rigtig vigtig. Det er et kæmpe vindue for os at vise folkedansen, siger Birte Agerbo.

Landsstævnet arrangeres et samarbejde mellem de to lokale værtsforeninger, Folkedans Danmark og Spillemandskredsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Annonce