Annonce
Kolding

Folkekøkkenet kører på vågeblus: Udsatte borgere kan hente middagsmad og sprøjter

Frivillige Rie Rasmussen er ved at finde mad til Frede Degnbol. Med ryggen til står Folkekøkkenets leder Helle Hedegaard og taler i telefon. Hun fortæller i øvrigt, at mange af de cafeer, der lukkede ned i sidste uge, var søde at aflevere de varer, de ikke fik brugt, til Folkekøkkenet, der også fortsat får mad fra Fødevarebanken. Foto: Søren Gylling
Selv om corona-krisen har lukket en stor del af Danmark ned, så holder Folkekøkkenet på Haderslevvej åbent for udlevering af middagsmad og injektionsværktøj to timer på alle hverdage.

Kolding: Fjernsynsskærmen på væggen i Folkekøkkenet er stillet ind på TV2 News. Studieværten fortæller om det seneste udvikling i coronakrisen, der også har ændret hverdagen på værestedet. Her er ikke længere nogen, der hyggesnakker over en kop kaffe, for da statministeren lukkede store dele af Danmark ned tidligere på måneden, ramte det også Folkekøkkenet.

- Vi ærgrer os gule og grønne over, at det her sker lige nu. Vi troede lige, at vi kunne ånde lidt lettere op, fordi det er gået over al forventning med, at brugerne af værestederne Regnbuen og Folkekøkkenet er flyttet sammen. Så kom corona pludselig og satte alt på standby, siger Folkekøkkenets leder Helle Hedegaard.

Folkekøkkenet er lukket ned, men i tidsrummet klokken 11 og 13 på hverdage kan brugerne hente middagsmad og injektionsværktøj.

Sprøjter og andet udstyr står i sorte plastickasser på et bord i det store lokale, og maden står Helle Hedegaard og frivillig Rie Rasmussen klar til at udlevere fra køkkenet.

- Her kommer 10-15 stykker og henter mad hver dag, og de tager typisk mad med både til sig selv og andre, så vi udleverer 30 måltider om dagen. Før vi lukkede ned, så sad her omkring 45 og spiste deres middagsmad hver dag, så det er ikke så mange, som vi plejer, fortæller Helle Hedegaard.

Folkekøkkenet

Værestedet Folkekøkkenet for udsatte brugere og Værestedet Regnbuen for aktive misbruger er netop flyttet sammen på Haderslevvej.

Her er åbent på alle hverdage klokken 11-13 for udlevering af middagsmad og injektionsværktøj. Medarbejdernes telefoner er også åbne. Numrene kan findes på Folkekøkkenets side på Facebook.

Ud over Folkekøkkenet driver KFUM's Sociale Arbejde blandt andet også Café Paraplyen i Kolding.

Her er åbent for salg ud af huset alle hverdage klokken 12-13. Læs mere på cafeens hjemmeside.

Prøver at holde kontakten

Hun glæder sig over, at brugerne, der udsatte borgere og aktive misbrugere, har taget situationen med ophøjet ro, og at de har overskud til at bekymre sig om hinanden.

- Vi prøver at holde kontakt til folk på kryds og tværs. Der er lavet en telefonkæde blandt de frivillige heroppe, der savner Folkekøkkenet lige så meget, som brugerne gør. Og min telefon står hele tiden åben. Jeg får vel 5-10 opkald fra brugere om dagen. De ringer også til de andre ansatte, og så er jeg også i kontakt med samarbejdspartnere i kommunen. Jeg håber, at vi ad de veje kan have kontakt nok til, at vi kommer godt igennem det her alle sammen.

Hun har mange års erfaring med at arbejde med stofmisbrugere, og for dem er coronasituationen alvorlig.

- Generelt er det ensomt at være misbruger, og de forholdregler, der skal tages for at bremse coronasmitten, er med til at øge ensomheden, så jeg kan være nervøs for, at misbruget stiger af den grund. Og så er der risiko for, at misbrugere, der smittes med coronavirus, ikke opdager, at de er smittede, for når de mærker ubehag i kroppen, så vil de altid sætte det i forbindelse med stoffer og spørge sig selv, om de har taget for meget eller et stof, der ikke har været godt.

Annonce

Flæskesteg og frugt

Michael Gilling har lige hentet en portion flæskesteg og noget frugt.

- Jeg plejer at komme i Folkekøkkenet for at få socialt samvær og spise min middagsmad, for jeg er single. Jeg har ikke et særligt stort netværk, jeg snakker med min nabo, dem jeg kender hernede og nogle, jeg møder på gaden.

Han føler sig ikke ensom.

- Jeg kommer her, fordi det er hyggeligt og bliver ikke så længe, men situationen må være forfærdelig for dem, der plejer at sidde hernede mange timer hver dag, siger Michael Gilling, der ikke er bange for at blive smittet med corona-virus.

Frede Degnbol, midt i billedet, får en pose med madvarer med hjem. Frivillig Rie Rasmussen hjælper ham ud med tingene. Foto: Søren Gylling
Brugerne kan hente injektionsværktøj i Folkekøkkenet på hverdage klokken 11-13. - Folk får mere med ad gangen, end de plejer, så de ikke løber tør, fortæller Helle Hedegaard, Folkekøkkenets leder. Injektionsværktøjer kommer fra Kolding Misbrugscenter. Foto: Søren Gylling
Michael Gilling har lige hentet en portion flæskesteg og noget frugt i Folkekøkkenet. - Jeg kommer her, fordi det er hyggeligt og bliver ikke så længe, men situationen må være forfærdelig for dem, der plejer at sidde hernede mange timer hver dag, siger han. Foto: Søren Gylling
Helle Hedegaard, der er leder af Folkekøkkenet, fortæller, at man vi prøve, om man kan gøre det muligt for brugerne af Folkekøkkenet at komme ind og tale en til en med en medarbejder omkring månedsskiftet, hvor erfaringen viser, at der kan opstå problemer omkring brugernes økonomi. Lige som ved udlevering af mad vil Folkekøkkenet overholde reglerne om at bruge håndsprit og holde afstand. Foto: Søren Gylling
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Kolding For abonnenter

Gerningsvåbnet blev aldrig fundet: 18-årig dømt for at knivstikke ung mand under sammenstød mellem to grupperinger

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Vejen

Live kl. 19.45: Skal du til at betale mere i skat? Og hvordan går det med at få flere til at flytte til Vejen? Se med, når der er valgdebat fra Solar

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Kultur

12 portrætter fra hele verden: Maria Torp maler stærke kvinder og kloge mænd, der gør verden til et bedre sted

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Annonce