Annonce
Danmark

Folketinget kaster første blik på Mint-lov

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Oven på sagen om den hjemsendte pige Mint bliver ny lov førstebehandlet torsdag. Loven kan lade Mint blive.

Torsdag førstebehandler Folketinget en lov, der skal gøre det muligt for børn som den meget omtalte Mint at blive i Danmark.

Loven forventes at have bred opbakning i Folketinget og er resultatet af et politisk håndslag indgået i februar mellem den daværende regering, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Støttepartierne Radikale Venstre, SF og Enhedslisten støtter også loven.

- Jeg har sagt fra start, at vi skal have en stram udlændingepolitik, men den skal jo ikke være skør, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til DR om loven.

- Og her er der altså nogle børn, der er endt i en situation, hvor de har fået afslag på opholdstilladelse.

- Det betyder, at de ikke kan bo hos deres familier her i Danmark, og det tror jeg aldrig har været meningen,

Sagen udsprang af, at pigen Mint, på grund af krav om at alle børn over otte, der søgte familiesammenføring, skulle igennem en integrationsvurdering.

Det førte til, at Mint og 82 andre børn blev udvist. Sagen skabte meget røre, da Mint taler dansk og gik i dansk skole.

Med lovforslaget vil Folketinget sikre, at forældrene til de udviste børn kan søge om familiesammenføring igen efter nye, mindre stramme regler.

- Jeg tror, at de fleste, der har fulgt sagen om Mint, har haft svært ved at se, hvorfor hun ikke måtte være sammen med sin familie.

- Mange flere børn har været i samme situation og kan også fremover komme det. Så derfor vil vi gerne ændre reglerne, siger integrationsordfører for Socialdemokratiet Rasmus Stoklund.

Venstre har, da partiet sad i regering, været skeptiske over for den dispensationsordning, der lader Mint søge igen. Men partiet støtter nu loven.

- Jeg vil ikke sige, at vi var imod det tidligere, men vi var nervøse for, at nogle af dem havde været på koranskoler og genopdragelsesrejser.

- Men efter at vi har spurgt ind, kan vi nu se, at det er en gruppe børn, som vi ikke har de her bekymringer om, siger partiets integrationsordfører, Mads Fuglede, til DR.

At lovforslaget nu har nået Folketinget, bringer glæde hos Radikale Venstres udlændingeordfører, Andreas Steenberg.

- Den gamle lov kommer til at stå som en skamstøtte over, hvad der sker af dumheder, når frygten tager over. Man har været så bange for udlændinge, at man grundløst har udvist mindst 83 børn, selv om deres forældre gerne må være landet.

- Så vi er rigtig glade for, at vi i stedet for at splitte familier ad nu samler dem, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Tyv snuppede ATV

Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Annonce