Annonce
Sydjylland

Folketinget kommer gennem corona-krisen med hårdt arbejde og sammenhold: - Vi håber alle, det snart bliver hverdag igen

De syd- og sønderjyske folketingsmedlemmer har store roser til det politiske samarbejde under corona-krisen, hvor politikerne på Christiansborg rykker tættere sammen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Annonce

Coronavirussen har også ramt Christiansborg, hvor arbejdsdagen har skiftet facon, og partifarverne er lagt på hylden. Vi har spurgt folketingsmedlemmerne fra Sydjyllands Storkreds om, hvordan de arbejder under corona-krisen, hvad de synes om den arbejdsform, samt hvordan de synes regeringen har håndteret corona-krisen.

Karina Adsbøl. Foto: Steen Brogaard
Annonce

Karina Adsbøl - Dansk Folkeparti

- Jeg arbejder så meget som muligt derhjemme, og jeg tager kun på Borgen for at stemme, eller når jeg skal være ordfører på hasteforslag i salen.

De er en meget underlig situation, hvor man føler, at man er sat lidt skakmat. Alle møder foregår elektronisk, og jeg oplever, at man ikke på samme måde kan holde regeringen oppe på nogle ting og være vagthund, da vi jo hverken kan fremsætte forslag, indkalde i samråd, hive ministeren i spørgetime og så videre.

Det er afgørende, at vi lytter til myndighedernes anbefalinger og handler derefter. Men jeg synes, at man kom for sent i gang med at påkræve, at dem, som kom fra rejser, skulle isoleres og testes. Der gik for lang tid, inden man forstod alvoren. Derudover fik man indtryk af, at der var test samt værnemidler nok, og det er ikke tilfældet. Til sidst har man været for langsom til at reagere på de private aktører, der har tilbudt sin hjælp både med sprit, test og andet.

Annonce

Henrik Dahl - Liberal Alliance

- Jeg arbejder fra min folketingslejlighed i København mandag til fredag og fra mit hjem i Ribe i weekenden. I København prøver jeg at leve op til principperne om ”social distancering” ved ikke at gå ret meget ud. I Ribe går weekenden med at følge op på det, jeg ikke når i løbet af ugen.

Jeg tror, jeg har noget nær den perfekte personlighed til dette. En ældre, jysk træmand med introverte tilbøjeligheder. Jeg får læst og til dels også skrevet rigtig meget, og så prøver jeg at få motion i weekenden.

I forhold til regeringens håndtering af krisen, så ville jeg ikke ændre så meget, siden epidemien brød ud. Men det står mig klart, at vi hen over årene har fået et sundhedsvæsen, der ikke er særlig robust. Og på landsplan ikke har haft et operativt beredskab. Det indebærer, at man har måttet opfinde en hel masse rutiner i løbet af marts. Der må jeg så til gengæld sige, at jeg er imponeret. Vores sundhedsvæsen er i dag i praksis et ”corona-sundhedsvæsen”. Det er altså flot klaret af de mange, der arbejder i sundhedssektoren.

Henrik Dahl. Foto: Steen Brogaard
Annonce

Kristian Thulesen Dahl - Dansk Folkeparti

Jeg arbejder mest hjemmefra. Det meste kan klares med computer, Skype og mobiltelefon. Vi har blandt andet gruppemøder på computeren, men det er da noget specielt. Jeg er typisk på Borgen i København et par dage om ugen. Der har blandt andet været afstemninger om den hastelovgivning, vi har gennemført. Jeg tager også af og til et “virkelighedstjek”. Forleden var jeg eksempelvis på besøg hos Røde Kors’ call-center i København. Mange frivillige gør et kæmpe arbejde.

Jeg kan jo heldigvis være sammen med familien. Og være i haven med mine hunde, så det går udmærket, men jeg savner da at være sammen med kollegerne på Borgen og komme rundt i landet og besøge lokalforeninger, virksomheder og så videre, som jeg plejer at bruge meget tid på.

Et samlet Folketing har stået bag alle de store tiltag med hjælpepakker og hastelovgivning, som er blevet gennemført for at bremse smittespredningen og holde hånden under det danske samfund.

Det er en kæmpe styrke, at det danske folkestyre står sammen i denne vanskelige tid. Der påhviler så også regeringen et stort ansvar for at sikre, at Folketingets partier har de fornødne informationer til at træffe de rette beslutninger. Det må jeg erkende, regeringen godt kunne gøre det bedre.

Kristian Thulesen Dahl. Foto: Steen Brogaard
Annonce

Karina Lorentzen Dehnhardt - Socialistisk Folkeparti

- Jeg har jo været på Christiansborg for at behandle hastelovgivning og forhøje straffen for coronakriminalitet i går (torsdag, red.). Og så er jeg jo inde og stemme med regelmæssige mellemrum, og jeg har været hjælper på epidemi-lovgivningen, men resten af tiden arbejder jeg hjemme.

Det er en udfordring at være isoleret. Nu arbejder jeg meget med retspolitik, hvor jeg har været med til at fremsætte forslag om bekæmpning af isolationsfængsling, fordi vi ved, det har store skadesvirkninger. Jeg tror, det går op for mange danskere i denne tid, hvor meget det betyder at have kontakt med andre mennesker og gøre det, man har lyst til.

Jeg synes egentlig, at krisen har fået det positive frem i politikerne i forhold til at tage sig sammen til få lavet nogle hjælpepakker, som afbøder nogle af konsekvenserne. Jeg er klar over, at vi ikke når i mål alle vegne, og der sidder nogen derude, der ikke oplever sig omfattet, men jeg synes, det positive er, at vi har været relativt enige om at afbøde konsekvenserne af det her, og det viser, at vi står sammen.

Karina Lorentzen Dehnhardt. Foto: Steen Brogaard
Annonce

Benny Engelbrecht - Socialdemokratiet

JydskeVestkysten har haft kontakt til Benny Engelbrecht, men han har ikke kunnet finde tid til at svare.

Benny Engelbrecht. Foto: Steen Brogaard
Annonce

Eva Kjer Hansen - Venstre

- Det er en helt ny måde, vi stemmer på i Folketinget. Vi står med to meters afstand i lange rækker ned gennem Vandrehallen og går i små grupper ind gennem salen, når vi skal stemme. Men uanset om jeg arbejder hjemmefra eller er på Borgen, så foregår møderne digitalt. Og læren er: Det er herligt effektivt.

Den fysiske kontakt til familie og venner er erstattet af snak og sjov digitalt. Men forberedelse, møder og samtaler med medarbejdere fylder nemt arbejdsdagen.

Der har været bred enighed om tiltag for at besejre virussen og for at afbøde de økonomiske konsekvenser. Vi kan være stolte af det sammenhold, der er blevet vist. Men slingrekursen omkring test har været pinlig. Det samme har de manglende reaktioner fra myndighederne på tilbud om udstyr. Og helt skævt var det, da Styrelsen for patientsikkerhed opfordrede borgere til at indberette hinanden for ”bekymrende adfærd”. Når alt dette forhåbentligt snart er overstået, skal vi samles om at få gang i økonomien igen. Og så må vi nøje gennemgå, hvad der er gjort rigtigt og forkert, så vi er bedre rustet en anden gang, en epidemi måtte ramme os.

Eva Kjer Hansen. Foto: Steen Brogaard
Annonce

Niels Flemming Hansen - Det Konservative Folkeparti

- Lige i øjeblikket arbejder vi lidt over alt. Den anden dag sad jeg eksempelvis i min bil på en rasteplads ved Nyborg og holdt transportudvalgsmøde i halvanden time, og fredag har vi møde i sydslesvigudvalget, og det kommer jeg til at afholde i toget på vej mod København.

Det er såmænd fint nok at gå derhjemme. Jeg har jo drengene boende hjemme endnu, og de har også hjemmeskole over Teams eller Skype, så vi tager en pause på halvanden times tid hver dag, hvor vi går en tur i naturen. Der er ingen tvivl om, at man som familie lige skal vænne sig til at gå op og ned ad hinanden hele dagen, og derfor tror jeg meget på, at gåturen hver dag gør det hele lidt lettere.

Jeg synes, regeringen startede meget egenhændigt, men når det er sagt, så synes jeg, at regeringen har taget ansvar, og jeg er meget stolt af at være politiker i et land, hvor vi kan blive enige om så mange ting. Og så må jeg sige, at jeg er begyndt at spekulere meget over, hvordan vi får samfundet op at stå igen, når det her er ovre.

Niels FLemming Hansen. Foto: Steen Brogaard

Henning Hyllested - Enhedslisten

- Jeg klarer alt arbejde fra Esbjerg. Det er ikke det store problem hjemme hos os, fordi vi ikke længere har små børn, så det er bare mig og min kone. Men vi holder virtuelle møder, opdateringer og forhandlinger. Det er på mange måder i orden, og mit indtryk er, at folk ikke siger mere, end det de skal. Det giver også en god disciplin. Men man mangler sparringen, man er vant til. Meget af det foregår skriftligt, og det er både langsommeligt og besværligt.

Jeg synes, regeringen har håndteret krisen på udmærket vis. Vi har jo selv været med forstået på den måde, at vi bakker op om tiltagene. Men jeg havde aldrig drømt om, at jeg som folketingsmedlem for Enhedslisten skulle være med til at indskrænke frihedsrettighederne eller sende store milliardbeløb efter storkapitalen. Men vi synes helt klart, at det er nødvendigt. Vi er simpelthen nødt til at tage hensyn til, at smitten ikke breder sig for hurtigt, så sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Så jeg stoler på, at de tiltag, man har sat i vandet, hjælper.

Henning Hyllested. Foto: Steen Brogaard

Marie Kraup - Dansk Folkeparti

- Jeg arbejder både hjemmefra og på Christiansborg. Når der er afstemninger, er vi på Christiansborg. Men jeg har altid arbejdet hjemmefra, så det gør ingen forskel for mig. Det, der gør en forskel, er, at alle møder er aflyst, og ellers bliver de afholdt på Skype. Man går glip af meget, fordi man ikke kan tale sammen før og efter mødet. Selve mødet er egentlig meget fint, fordi det er mere disciplineret.

Jeg vil ikke udtale mig om regeringens håndtering af krisen. Det synes jeg, at Kristian Thulesen Dahl skal gøre på partiets vegne. Men jeg synes, det er mærkeligt, at man må gå i Føtex påskesøndag, men man må ikke gå til gudstjeneste i kirken. Påsken er jo netop den største kristne højtid overhovedet. Jeg er helt med på, at kirken selvfølgelig skal overholde alle de regler, der er, men jeg synes, det er mærkeligt, man ikke må være der i højtiden.

Marie Krarup. Foto: Steen Brogaard

Anders Kronborg - Socialdemokratiet

- Jeg har jo valgt, at det var en vigtig prioritering, at jeg bor og lever i min valgkreds. Så jeg pendler frem og tilbage mellem hjemmet i Esbjerg og arbejdet i København. Jeg har to børn på otte og fire år, som er hjemme, og en kone, som er gymnasielærer. Vi skal lige have en dagligdag til at fungere, hvor hun skal arbejde hjemme, vores ene barn skal lave skoleting, og jeg nogle dage er i København. Jeg er nemlig en af dem, der er til rådighed for afstemningerne.

Der er ingen tvivl om, at jeg bedre kunne lide arbejdsdagen inden coronavirussen. Omvendt har jeg oplevet, at man er rykket sammen i bussen på tværs af partierne. Vi forsøger i fællesskab at løse de udfordringer, der er i denne tid. Politiske forhandlinger er også ansigtsudtryk og kropssprog. Det er sværere at se over en Skypeforbindelse. Jeg foretrækker helt klart det fysiske møde. Men det er gode løsninger, når det ikke kan lade sig gøre, og jeg synes regeringen har håndteret krisen ganske fortrinligt.

Anders Kronborg. Foto: Steen Brogaard

Christian Rabjerg Madsen - Socialdemokratiet

- Jeg har både arbejdet hjemmefra og på Christiansborg. Ifølge Grundloven kan Folketinget alene træffe beslutninger, når over halvdelen af de 179 folketingsmedlemmer er til stede i folketingssalen og deltager i afstemningen.

Selvom det er hyggeligt t arbejde hjemme, tror jeg, at de fleste børnefamilier har oplevet, at det med at arbejde hjemmefra kan være lidt udfordrende, når institutionerne har lukket. Heldigvis hører det til de små problemer i denne så alvorlige krise.

I den ekstraordinære situation, som krisen er, har regeringen handlet resolut, hurtigt og med historisk store hjælpepakker, som kan holde hånden under danske arbejdspladser. Hvis man kigger på, hvor langsommelige lignende processer har været i andre lande, hvor politikerne ikke har formået at lægge de almindelige stridigheder til side, så er det meget positivt. Folkestyret har vist sit værd. Jeg vil gerne sende en kæmpe tak til alle partier for at stå sammen for Danmarks bedste i en historisk krise.

Christian Rabjerg Madsen. Foto: Steen Brogaard

Anni Matthiesen - Venstre

- Når der er afstemninger i folketingssalen og lovbehandling i denne forbindelse, er jeg i København. Ellers foregår arbejdet de øvrige dage fra mit hjemmekontor i Krogager. Der er helt klart flest ulemper ved denne arbejdsform. Især fordi udvalgsarbejde og mødet med ens kollegaer nu ikke foregår fysisk. Hvis jeg skal fremhæve en fordel ved arbejdsformen, er det, at vi alle er blevet vildt dygtige til at bruge de digitale mødesystemer og møderne her foregår mere effektivt

Jeg synes umiddelbart, at regeringen har klaret opgaven godt. Der har dog den seneste uges tid været lidt usikkerhed om, hvilken retning regeringen ville i forhold til testsituationen. Denne usikkerhed sætter sig hurtigt også i befolkningen.

Heldigvis dropper vi de politiske kampe i en krisetid og holder sammen på tværs af blokkene. Dog er det vigtigt, at der er gensidig respekt omkring det politiske samarbejde, hvilket betyder, at regeringen også har et ansvar for at involvere og informere, hvis de også forventer opbakning fra oppositionspartierne.

Anni Matthiesen. Foto: Steen Brogaard

Ellen Trane Nørby - Venstre

- Jeg har to små børn, der er sendt hjem. Så vi har to hjemmearbejdspladser og to børnehavebørn. Jeg tog lige et par effektive timer på Christiansborg i går (torsdag red.), men jeg er hovedsageligt hjemme i Sønderborg. Der er mange videomøder, og der er meget på mine områder.

For os, der bor i det syd- og sønderjyske, tror jeg, de fleste af os oplever at have flere timer hjemme, end vi plejer at have. Jeg oplever, at vi som familie får spist langt flere måltider sammen, end vi plejer. Til gengæld er der en masse møder, der er røget ud af kalenderen, men de kommer nok igen. Det skal nok give øget pres, når vi kommer lidt længere hen.

Jeg har ikke noget behov for at give karakter på regeringens håndtering af krisen. Vi synes, at vi på trods af forskelle har stået bredt politisk sammen om at få Danmark helskindet igennem. Vi synes, at hele diskussionen om selvstændige og små erhvervsdrivende er kommet sent. Vi forsøger at handle tidligere end senere. Det tror jeg sådan set også er lykkedes, fordi vi handler bredt sammen.

Ellen Trane Nørby. Foto: Steen Brogaard

Jesper Petersen - Socialdemokratiet

- Nogle dage arbejder jeg hjemmefra og andre dage på Christiansborg. Min hustru og jeg skiftes til at drive hjemmeskole og hjemmebørnehave, mens den anden får arbejdet. Det fungerer så godt som man nu kan, og vi hjælper hinanden. Det er godt, at muligheden (virtuelle møder) findes, men det er ikke altid det samme som at være i det samme lokale. Regeringen og myndighederne har gjort det rigtig godt og reageret resolut med stor handlekraft. Mit indtryk er, at danskerne, selvom det er ret indgribende foranstaltninger, virkelig lytter og gør, hvad de kan for at bidrage til, at vi kommer igennem så godt som muligt.

Det er godt at opleve, hvordan Folketinget rykker sammen i bussen, og vi kan på meget kort tid lave omfattende økonomiske hjælpepakker, og det kan vi gøre i enighed i Folketinget. Der bliver gennemført nødvendig hastelovgivning og senest de omfattende økonomiske hjælpepakker, som man forhandlede på plads på under et døgn med støtte fra alle. Det er et stærkt signal, at Folketinget står samlet.

Jesper Petersen. Foto: Steen Brogaard

Troels Ravn - Socialdemokratiet

- Lige nu er jeg på Borgen, fordi jeg har været til afstemning. Situationen påvirker os på den måde, at vi står i lange rækker ude på gangen, og så bliver vi lukket ind i folketingssalen ti ad gangen. Det er noget helt usædvanligt. Og der er mange ting der påvirker ens daglige rutiner. Man er ikke sammen fysisk på arbejdet. Møder bliver holdt over nettet. Men det fungerer ganske glimrende, og kan sagtens lade sig gøre.

Jeg synes, at vi får det tacklet fornuftigt på Christiansborg. Det går rigtig godt. Jeg er meget glad for, at vi på tværs af partierne har kunnet lave de her hjælpepakker. Og heldigvis bliver de taget godt imod. Vi får også mange input om huller i hjælpepakkerne fra folk, som ikke bliver hjulpet i den form, de har nu. Det samler vi op på, og håber at vi kan kigge på det i næste runde.

Overordnet set er det hele Folketinget, der i denne vanskelige situation har håndteret det godt. Det er er en helt usædvanlig situation, der udfordrer os alle sammen. Men jeg synes, at vi har et godt samarbejde.

Troels Ravn. Foto: Steen Brogaard

Lotte Rod - Radikale Venstre

Lotte Rod er på barsel og svarer JydskeVestkysten i en sms:

- Jeg har travlt med to små banditter i huset, og min respekt for både enlige forældre og tidligere generationers husmødre, som klarede det hele uden hjælp fra måltidskasser med mere, vokser og vokser. Jeg er på den ene side bekymret for de sårbare og vores sundhedssystem. Og på den anden side for de mange helt almindelige mennesker, som pludselig mister deres arbejde. Ligesom alle de børn i udsatte familier, hjemløse og andre, som bliver hårdt ramt af nedlukningen.

Selv savner jeg også rigtig meget at give mine venner og familie et kram. Og i det hele taget se dem. Der er mange mennesker, jeg savner.

Ved ikke nok om det hele endnu til at kunne svare på, om regeringen kunne gøre noget anderledes i forhold til håndteringen af krisen. Det vigtige er, at vi kommer ud på den anden side på den bedste måde både for sundhedsvæsenet men også for de mange mennesker, som lige nu ser deres job forsvinde.

Lotte Rod. Foto: Steen Brogaard

Hans Christian Schmidt - Venstre

- Lige nu er jeg herhjemme i Vojens, og når jeg skal på Christiansborg og stemme, så tager jeg bilen og sørger for at spritte alt af før og efter.

Der er virkelig mange ting at se til, og mange folk henvender sig til mig. Det er både nyhedsmedier, landmænd, små erhvervsdrivende og folk, der ikke kan besøge deres familie på plejehjem. Det er en anden hverdag for os. Der er mange traditionelle ting men også mange nye ting at se til. Men jeg har ikke nogen udfordringer i forhold til mange andre. Selvom vi bliver sendt hjem, har vi jo stadig vores beskæftigelse.

Mine tanker går til de mennesker derude, der får sygdommen, eller hvor det har en tragisk slutning. Ældre, sårbare og arbejdsløse. Det er noget helt, helt andet end min situation. Danmarks befolkning er udfordret.

Men regeringen gør det godt. De er under et stort arbejdspres. Det gode ved Danmark er, at når vi kommer ind i sådan nogle krisesituationer, så går vi virkelig ind i det. Situationen viser, at folkestyret virker.

Hans Christian Schmidt. Foto: Steen Brogaard

Ulla Tørnæs - Venstre

- Lige nu (onsdag red.) sidder jeg ved mit køkkenbord. Jeg har lige haft europaudvalgsmøde online, hvor Mette Frederiksen redegjorde for, hvad hun vil sige på Danmarks vegne til et møde i Det Europæiske Råd. Jeg er også ordfører på et af hasteforslagene, som er blevet fremlagt, og der har vi haft udvalgsmøder online. Men jeg kommer på Christiansborg, når vi skal stemme. Vi kan ikke være i Folketinget som sådan. Der foregår ikke andet end afstemninger i folketingssalen. Det er en helt mærkværdig situation, vi står i, som vi ikke har prøvet før. Men ny teknologi hjælper med at få tingene til at fungere på trods af, at vi er adskilt.

Jeg synes, at vi virkelig i denne situation ser styrken i det danske folkestyre. Alle partier er gået ind for den hastelovgivning, der er lavet. Vi er ikke i mål endnu, for der kan stadig opstå behov. Hvilket selvfølgelig er afhængigt af, hvor længe situationen fortsætter. Men vi ser et enigt Folketing. Når det gælder, så kan vi godt lægge alt det politiske fnidder til side. Det skal vi være stolte af.

Ulla Tørnæs. Foto: Steen Brogaard

Pernille Vermund - Nye Borgerlige

- Jeg kommer kun på Christiansborg, når vi skal stemme. I forhold til arbejdet er det okay at arbejde hjemmefra. Det er selvfølgelig sværere, og idéerne kommer ikke så hurtigt, når man ikke går op ad hinanden. Men arbejdsmæssigt går det fint at være isoleret. På det personlige plan påvirker det mig mere. Jeg har en mor på plejehjem, som jeg ikke må besøge. Og min mand bor i Schweiz, så ham er jeg også isoleret fra, og vi ved ikke, hvornår vi kan se hinanden igen. Så det er hårdt.

Regeringen har håndteret det her dygtigt og effektivt. En ting er, hvad man ser som almindelig dansker, når man tænder fjernsynet, noget andet er, hvordan det ser ud internt på Christiansborg. Her synes jeg, at ministrene har udvist tålmodighed, og det hele har været vildt konstruktivt. Jeg er ikke socialdemokrat, og vi kunne sagtens have siddet i en situation, hvor socialdemokraterne kun hørte på sine egne. Men alle bliver inviteret og orienteret samtidig. Og vi får lov til at stille spørgsmål i den rækkefølge, vi rækker hånden op.

Pernille Vermund. Foto: Steen Brogaard

Birgitte Vind - Socialdemokratiet

- Alle vores møder foregår på skype. Det er en atypisk måde at arbejde på. Men vores arbejde er ingenlunde gået i stå. Os folketingsmedlemmer arbejder, når vi skal arbejde. Og vi er vant til at tage arbejdet med hjem. Så på den måde er der ikke den store forskel. Personligt har jeg har det ligesom alle andre. Det er en underlig situation ikke at kunne være sammen med venner og bekendte, som man plejer. Men det går. Jeg tænker mest på de mange, der sidder alene. Ældre og udsatte. Jeg har også fået flere henvendelser fra psykisk sårbare. Deres væresteder er lukket, og de kan ikke mødes med deres støtte-kontaktpersoner. De er udfordret.

Helt generelt er det en kæmpe udfordring, vi står i som land. Men jeg synes, at regeringen og myndighederne har håndteret det ualmindeligt godt. Men de har ikke kunnet klare det alene. Det er et samlet Folketing, som står bag. De har været omstillingsparate og villige til at tage valg og ansvar. Og alt er blevet gjort hurtigt og grundigt. De skal have ros.

Birgitte Vind. Foto: Steen Brogaard

Christoffer Aagaard Melson - Venstre

- Jeg er i København i de her dage. Os der bor i Jylland har en lille lejlighed herovre, vi kan låne. Så den er jeg i nu. Vi skal være her, når vi skal stemme. Det kan vi ikke gøre digitalt. Der er ikke mindre arbejde, men vi ser ikke hinanden så meget fysisk, som vi gjorde før. Det er meget specielt. Der er rigtig mange store beslutninger, der skal tages, og rigtig mange penge på spil. Vi håber alle, at det snart bliver hverdag igen.

Helt generelt er det nemt at være mandagstræner i det her. Men når man tager mange beslutninger, så bliver der begået fejl. Det er positivt, at Folketinget er begyndt at blive inddraget mere i, hvad der sker. I starten skulle det nok gå så stærkt, at det ikke var muligt. Det gode ved Danmark er, at selvom vi har forskellige politiske holdninger, så kan den politiske fnidder træde i baggrunden i en tid som denne. Som ny i Folketinget bliver man glad for, hvordan folkestyret fungerer. Det har virkelig været konstruktivt.

Christoffer Aagaard Melson. Foto: Steen Brogaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Specialanklager i grooming-sag: Den vigtigste lektie er, at vi skal klæde vores børn godt på

Annonce