Annonce
Esbjerg

Folketingets udvalg for småøer: Mandø skal have en håndsrækning

Folketingets Kontaktudvalg for Småøer besøgte Mandø et lille døgn mellem onsdag og torsdag. Foto: Annett Bruhn
En håndfuld repræsentanter fra Folketingets Kontaktudvalg for Småøer besøgte fra onsdag til torsdag Mandø i et lille døgn.  Politikerne mødte lokalbefolkningen og lyttede til de visioner, ønsker og udfordringer, der gør sig gældende på vadehavsøen.

Mandø: Seks repræsentanter fra Folketingets Kontaktudvalg for Småøer overnattede på Mandø fra onsdag til torsdag, hvor der var tilrettelagt et stramt program for politikerne.

Efter turen med traktorbussen blev deltagerne indlogeret på Klithus Mandø, og allerede klokken 17 var politikerne inviteret til møde med Mandø Fællesråd på Restaurant Mandøpigen.

Temaet var Mandøs mange projekter og udfordringer, og blev indledt med et oplæg fra formand for Mandø Fællesråds bestyrelse, Claus Christensen, der primært drejede sig om infrastrukturen eller mangel på samme.

Annonce


Vi efterlyser et udbud på ruten til Mandø, så det bliver et kommunalt foretagende og ikke private aktører som nu, der ikke respekterer tidevandet og derfor ødelægger vejen.

Claus Christensen, formand for Mandø Fællesråds bestyrelse


- Jeg fortalte om alle de ting, vi har gang i på Mandø, og om de problemstillinger, vi håber, de vil tage op på Christiansborg, fortalte Claus Christensen torsdag midt i en herrefrokost efter ø-udvalgenes besøg.

Ønsker om infrastruktur

- Vi efterlyser et udbud på ruten til Mandø, så det bliver et kommunalt foretagende og ikke private aktører som nu, der ikke respekterer tidevandet og derfor ødelægger vejen. Den trafik burde helt afbrydes. I stedet ønsker vi også flex-trafik til Mandø, som der er til alle andre steder i Esbjerg Kommune. Lige nu kan man kun komme til øen, hvis man kører i egen bil eller når traktorbusserne kører, sagde Claus Christensen, der var meget begejstret for udvalgets besøg:

- Jeg er rigtig glad for, at de kom herover og var lydhøre. De lovede at tage vores ønsker med til Esbjerg Kommune og Christiansborg, og vi ser frem til, hvad der kommer ud af det.

Efter en middag på Restaurant Vadehavet onsdag aften var der borgermøde med ø-boerne, hvor der ifølge Anders Kronborg (S) kom mange indspark fra de lokale borgerne om alt lige fra skraldespande til bredbånd.

Annonce

Armene i vejret

- Vi kommer hjem med armene løftet over hovedet, sagde han.

- Vi har en vadehavsø med mange ildsjæle, et godt samarbejde og en fabelagtig natur, som vi skal værne om. Men når vi kigger på Mandø, der har 34 indbyggere med en høj gennemsnitslevealder og mange opgaver at løse, står det klart, at øen ikke skal klare sig uden hjælp også fremover. Esbjerg Kommune skal derfor huske, at der er ønsker om anlægsinvesteringer, der skal ruste Mandø til fremtiden med et ordentlig velkomstcenter og bedre p-pladser, understregede Anders Kronborg, der var meget begejstret for visionen om Dark Sky Mandø, der ifølge ham vil kunne styrke fortællingen om øget autenticitet til gavn for hele vadehavsregionen.

Annonce

Bramgæs er en udfordring

Torsdag morgen var ø-udvalgene på besøg hos Niels Christian Nielsen, der er den ene af Mandøs to landmænd, som kunne fortælle sine gæster, at bramgæssene til stadighed er den største udfordring for landbruget på Mandø.

- De er ved at tage livet af os, og vi er magtesløse. Jeg foreslog, at regeringen giver os en håndsrækning ved at fjerne loftet for Ø-støtten til fastboende landmænd. Nu får vi 486 kroner pr. hektar med kun op til 100 hektar. Ved at fjerne loftet ville det give os en pose penge til at købe foder for i foråret.

Niels Christian Nielsen pointerede, at lempelsen kun skal gælde for de landmænd, der bor fast på øerne, og at det ville gøre det nemmere for de to landmænd på Mandø at acceptere bramgåsens tilstedeværelse.

- For mig ville det betyde 100.000 kroner mere om året, og de ville falde på et tørt sted.

Annonce

Fredet jord

Et af de andre emner, Niels Christian Nielsen tog op under politikernes besøg, var paragraf-3-områder, der ikke må omlægges, sprøjtes eller gødes.

- For enkelte marker - der iblandt mine - har der dog været nogle særlige regler, som regeringen desværre  har vedtaget at ophæve i 2022. Det betyder, at jeg mister en femtedel af mit grovfoder, og der er ikke andre marker at tage af, forklarer Niels Christian Nielsen, der fra 2005 til 2020 har øget sine jordbesiddelser med 114 hektar for at kunne producere foder til det samme antal dyr, han havde for femten år siden.

- Og det er kun på grund af bramgæs, fortæller landmanden, der beteger 2020 som det værste år, han har oplevet.

- Fordi der ikke var vinter i 2019 og 2020 har gæssene stået her hele vinteren, og de har taget alt, hvad der var på markerne.

Stramt program

Politikerne i Ø-udvalget var udover møde med Mandø Fællesråd og borgermøde med mandøboerne også på rundtur i Mandø by, og besøgte blandt andet Mandø Kro og Traktorbusser, Mandø Museum, Mandø Brugs og Camping v. Ellen Christensen, der også fungerer som lokal oplysningscentral for turister om tidevandet.

Ud over Mandø besøgte udvalget også også Aarø på turen.

Anders Kronborg er ikke afvisende overfor at lempe på reglerne for de få landmænd, det trods alt drejer sig om, men understregede, at den delvise fredning af visse områder er opstået i et forsøg på at genetablere biodiversitet og for at beskytte den følsomme natur. Og at regeringen også oppe mod EU-lovgivning.

- Men efterhånden påvirker bramgæssene jo også det natursyn, der møder en, med golde marker, og gæssene er et emne, jeg tager med tilbage til Christiansborg, for det er en stor udfordring, vi må kigge på, fastslog han og tilføjede:

- Vi må have skruet en støtteordning rigtigt sammen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Optræk til ballade i naturforening: Bestyrelse vil afsætte egen formand

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Asbjørn lå død i 104 minutter på et skib i Nordsøen: Nu modtager hans kolleger international hæder for deres heltemod

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Sydjylland

Coronaen har sat sig på halen og står bomstille i knap halvdelen af de syd- og sønderjyske kommuner

Kolding

Efter ballade i partiet: 19-årig ny i spidsen for Liberal Alliance i Kolding

Aabenraa For abonnenter

Efter tre års ventetid: Nu er der håb for de tissetrængende

Kultur

Kommunen finder mindre lokaler til pcr-test: Nu kan biografklubben igen komme til at vise film

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Billund For abonnenter

Anklage: Par fra Grindsted stjal kørekort og pas fra mindst 32 mennesker - kvinden er også tiltalt for vanvidskørsel

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

Aabenraa For abonnenter

Formandens arv bliver synlig i hjembyen

Billund For abonnenter

Maibrit har boet 22 år i Brasilien: - Jeg vil gerne lære mine børn dansk frihed og brasiliansk 'vi gør det ikke med 120 km/t'-sindighed

Billund

Bestyrelsen vil stoppe "snarest muligt": Svømmeklubben mangler frivillige for at fortsætte

Annonce