Annonce
Esbjerg

Folketings-politikere under coronakrise: Lovgivning med armslængde

Christiansborg set med rytterstatuen af kong Frederik 7 i forgrunden. Fotograf: Henrik Sorensen
Med beslutningen om at skrue Folketingets arbejde ned på vågeblus og kun tillade 95 folketingsmedlemmer på Christiansborg ad gangen, arbejder to af egnens politikere hovedsageligt hjemmefra og skal få krisetiden til at gå sammen med familien.

Esbjerg Kommune: Intet er som det plejer i Danmark - for den sags skyld hele verden - og i sidste uge blev Folketinget i kølvandet på coronakrisen også skruet ned på vågeblus. Det indebærer blandt andet, at kun 95 folketingsmedlemmer ud af de 179 er tilstede ad gangen. To af de i Esbjerg-opstillede og valgte parlamentarikere - tidligere minister Ulla Tørnæs (V) og Anders Kronborg (S) - begiver sig ind i mellem til Christiansborg, men klarer ellers det meste af det politiske arbejde hjemmefra og hygger med den respektive familie, fortæller de mandag ved middagstid.

Folketingsmedlem Ulla Tørnæs (V):

Folketingsmedlem Ulla Tørnæs (V) jonglerer med folketingsarbejde, genoptræning af knæ og familie fra hjemmet i Holstebro. Men i weekenderne er det sommerhuset på Fanø, der kalder på familien. Arkivfoto: PR-Foto.

- Der er stadig en del, man kan lave. I Venstre har vi lige haft gruppemøde - selvfølgelig i telefonen - og senere i dag har jeg ordførermøde med uddannelses- og forskningsministeren (Ane Halsboe-Jørgensen (S), red.). Men det er da en meget underlig situation, at vi ikke fysisk kan mødes med hinanden. Vi er alle berørt af det, og opgaverne er anderledes, men jeg benytter lejligheden til også at få ryddet op i bunkerne, siger Ulla Tørnæs.

Hun ventede senere på dagen at få en melding om, hvorvidt hun skal møde ind i Folketinget og stemme tirsdag:

- Jeg var i salen til afstemning om hastelovgivningen, og hvis jeg ikke bliver clearet, kører jeg til København - i bil, så jeg ikke sidder sammen med andre mennesker i toget - og hjem igen med det samme bagefter. Vi skal huske at passe på hinanden, og det indbefatter, at vi ikke bidrager til, at der er for mange mennesker samlet nogen steder.

P.t. er Ulla og Jørgen Tørnæs' tre børn også hjemme, hvor Ida Marie, 22, og Eva Kristine, 20, følger deres respektive universitets-forelæsninger virtuelt, mens 18-årige Anna Sofie, der går på gymnasiet i 2.g., først har en biologitime og dernæst en historie-lektion. Selv har Ulla Tørnæs netop været i gang med - via telefon med sin fysioterapeut - at genoptræne knæet på grund af det sprængte korsbånd, hun pådrog sig under en skiferie.

- Så det er ikke, fordi vi keder os, men det er på en trist baggrund, vi løser opgaverne, konstaterer Ulla Tørnæs.

Sammen med sin mand og børn var hun den forgangne weekend i familiens sommerhus på Fanø, og der har hun og børnene også planer om at begive sig til, når eventuelle afstemninger i folketingssalen er overstået:

- Ida Marie og Eva Kristine bor normalt i København, hvor der er noget mindre bevægelsesfrihed - også i relation til deres studieboliger - så det er rart at kunne komme ud og bevæge sig.

Ulla Tørnæs' far, tidligere minister og amtsborgmester Laurits Tørnæs og hans hustru Rita, der bor på Sædding Strandvej, er der ingen planer om at besøge:

- Vi taler i telefon hver dag, men vi skal selvfølgelig ikke fysisk på besøg med den smittefare, det ville indebære, siger Ulla Tørnæs.

Folketingsmedlem Anders Kronborg (S):

Folketingsmedlem Anders Kronborg (S) satte mandag eftermiddag kursen mod Christiansborg, hvor der skal hastebehandles lovforslag. Privatfoto.

- Jeg er formand for børne og undervisningsudvalget, og vi skal udvalgsbehandle hastelovgivningen på børne- og undervisningsområdet, så det betyder konkret, at jeg skal sætte kursen mod Christiansborg senere mandag. Jeg plejer at tage toget, men det bliver i bil denne gang, så man ikke smitter eller bliver smittet. Jeg har været meget påpasselig, og jeg har også konserves med i kufferten, så jeg ikke skal ud og handle, når jeg ankommer til lejligheden i København. Jeg forsøger i det hele taget at holde mig væk fra tæt kontakt med andre, siger Anders Kronborg, der desuden er partiets fødevareordfører.

I den forbindelse fik han allerede i sidste uge besked om, at fysiske møder med fødevareminister Mogens Jensen (S) var aflyst, og at al dialog fremadrettet skal foregå telefonisk.

Anders Kronborgs 38 års fødselsdag onsdag, som skulle have været holdt sammen med bedsteforældre, oldeforældre og søskende, er også delvist aflyst. Nu kommer festligholdelsen til at foregå i mindre målestok med børn og hustru, og den lille familie har også frabedt sig besøg.

- Man opdager jo ikke nødvendigvis, at man er smittet og kan derved uforvarende komme til at smitte andre, så det bliver kun med Helle og børnene, den bliver fejret, og det foregår hjemme på Rensdyrvej - vi har valgt ikke at gå ud at spise, men vi henter nok mad udefra. Det gjorde vi også den forgangne weekend, så vi støtter det lokale erhvervsliv, sådan som lederen i JydskeVestkysten i søndags opfordrede til, siger Kronborg.

Han regner ikke med, at han er tilbage i Esbjerg før måske sidst på ugen. I mellemtiden klarer hustruen Helle, der er lektor på Esbjerg Gymnasium, paragrafferne derhjemme med otte-årige Lauge og fire-årige Leonora:

- Lauge har et hjemmeskoleskema, så der er sat fag på hver dage, mens Leonora jo i sagens natur slipper, griner Kronborg, der mandag selv stod for Lauges idrætstime.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
SønderjyskE Fodbold For abonnenter

SønderjyskE kalder sig igen underdogs - og fire andre ting vi lærte i nederlaget til Brøndby

Annonce