Annonce
Sydjylland

Folketingskandidat med både tysk og dansk familie: Et hegn skal ikke dele os i to

45-årige Karin Rohr Genz er spidskandidat til folketingsvalget for Alternativet i Sydjyllands Storkreds. Hun er især interesseret i at arbejde for klima, natur og miljø, men også samhørighed. Hun mener, at både grænsekontrol og vildsvinehegn skal fjernes. Foto: Søren Gylling
Hvis det står til 45-årige Karin Rohr Genz fra Esbjerg (AL), skal både klimaet og fjernelsen af grænsekontrollen og vildsvinehegnet øverst på den politiske dagsorden. Derfor stiller hun op som spidskandidat til Folketinget for Alternativet i Sydjyllands Storkreds.

Kandidat: Hun havde egentlig aldrig forestillet sig, at hun en dag ville ende i politik. Men da Alternativet i 2013 blev grundlagt, følte hun, at hun for første gang kunne se sine værdier repræsenteret i ét parti. Siden hun i 2015 blev en del af partiet, er hendes engagementet kun vokset, og nu stiller 45-årige Karin Rohr Genz (AL) fra Esbjerg op til folketingsvalget som spidskandidat for Alternativet i Sydjyllands Storkreds.

- Jeg bryder mig faktisk overhovedet ikke om at skulle profileres eller være i centrum. Men jeg stiller alligevel op, fordi jeg er vokset op med sætningen om, at hvis man kan tage ansvar, så skal man også tage ansvar. Og jeg kan, og jeg mener det så meget, at jeg kan stå på mål for det, siger hun.

Blandt de lokale mærkesager er afviklingen og fjernelsen af grænsekontrollen og det nyligt opsatte vildsvinehegn mellem Danmark og Tyskland. For Karin Rohr Genz har samhørigheden mellem Danmark og Tyskland nemlig en helt særlig betydning.

- Min mors familie er tysk, min far er dansk. Jeg er vokset op med historier om tysk mindretal og grænsedragning, og når vi så endelig er nået hertil i dag, så begynder vi alligevel at sætte hegn op mod verden. Det er helt baglæns for mig at se, siger hun og fortsætter:

- Jeg er stærk modstander af, at vi er ved at dele Slesvig op i to. Først den såkaldte midlertidige grænsekontrol, som skaber symboler, der mindsker den forståelse, som er mellem menneskene på begge sider. Og vi opsætter hegn mellem to befolkninger, der på mange måder er ens - og som for øvrigt også går gennem naturbeskyttede områder.

Annonce

Karin Rohr Genz

  • Født den 22. marts 1974, nu 45 år.
  • Hun er opvokset i Haderslev og har boet i Syd- og Sønderjylland næsten hele sit liv. I dag bor hun i Esbjerg.
  • Karin Rohr Genz blev uddannet lærer fra Skårup Seminarium i 2001. Hendes linjefag var religion og fysik.
  • Fra 2001-2008 arbejdede hun på forskellige folkeskoler i Fredericia. Derefter fik hun arbejde i transportbrancen, blandt andet som transportplanlægger for benzinselskabet OK og ved logistikfirmaet DSV. Siden sommeren 2018 har hun haft en midlertidig stilling som lærer på Bakkeskolen i Esbjerg ved siden af sit politiske virke.
  • Hun er spidskandidat til folketingsvalget for Alternativet og er samtidig opstillet som nummer to for partiet til Europa-Parlamentsvalget.
  • Musik og sang har altid været en stor del af hendes liv. Som barn spillede hun i symfoniorkester, efterfølgende var hun med i et band, og i de seneste mange år har hun sunget sammen med et kor i Jelling.

Bæredygtighed i lovforslag

Foruden at have fjernelsen af grænsekontrollen og vildsvinehegnet på listen over lokale mærkesager, vil Karin Rohr Genz også sætte Alternativets ønske om, at der afsættes flere midler til at rense forurenede naturområder øverst på sin dagsorden. Det gælder for eksempel i Grindsted.

At gøre en ekstra indsats for det syd- og sønderjyske er helt naturligt for Karin Rohr Genz. Hun er opvokset i Haderslev, og siden 2015 har hun boet i Esbjerg, hvor hun i dag arbejder som lærer i modtageklassen på Bakkeskolen.

- Jeg har boet i området næsten hele mit liv. Mine rødder er dybt forankrede her, og mit lokale kendskab er stort, siger spidskandidaten selv.

Ønsket om at afsætte flere midler til rensningen af forurenede områder som i Grindsted ligger i lige tråd med flere af de andre sager, Karin Rohr Genz går til valg på. Klimadagsordenen er især det, der fylder. Foruden at få afgifter på flyrejser, vil Karin Rohr Genz også arbejde for, at bæredygtighed får en helt afgørende rolle i udformningen af al fremtidig, dansk politik.

- For mig er det allervigtigste, at når vi laver nye lovforslag, så indregner vi, hvad det har af effekt på naturen og klimaet. Har det negative konsekvenser, må man gå tilbage med det og så ændre i lovforslaget. Vi må ikke belaste miljøet med de regler, vi laver, siger hun.

Dobbelt kandidat

Debuten som folketingskandidat står dog ikke alene for Karin Rohr Genz. Hun er nemlig samtidig kandidat til Europa-Parlamentsvalget, hvor hun står som nummer to på Alternativets liste.

Men hvad gør du så, hvis du bliver valgt til begge?

- Så må jeg tage stilling til det der. Jeg vil selvfølgelig gerne vælges til Folketinget. I forhold til Europa-Parlamentsvalget ser jeg mig lidt som en rugbrødshest, der hjælper med at trække vognen på det.

Samtidig erkender Karin Rohr Genz dog også, at chancerne ikke er store for at blive valgt til hverken Folketinget eller Europa-Parlamentet. De seneste meningsmålinger har blandt andet vist, at Alternativet har kurs mod spærregrænsen ved folketingsvalget.

- Jeg prøver ikke at kigge for meget på statistikker, for det kommer an på, hvor godt et valg vi får. Jeg håber, at mange synes, at vores dagsordener er vigtige. Jeg synes på den måde, at det er helt oplagt, at jeg skal vælges. Men som statistikkerne ser ud lige nu, ser det ikke ud til, at det er det, vælgerne vil have, siger hun og understreger, at det bestemt ikke påvirker hendes lyst til at stille op til valg:

- Jeg diskuterer gerne al vores politik med alle. Så må folk beslutte sig, når de sætter krydset.

Karin Rohr Genz stiller både op til Folketinget og Europa-Parlamentet for Alternativet. Skulle hun blive valgt til begge, tager hun til den tid stilling til, hvad hun siger ja tak til. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Brexit it is: Vælgerne har talt

Endelig. Endelig kan både Storbritannien og EU komme videre. De britiske vælgere har talt, tydeligt, og de har klart valgt Brexit. Det giver en tiltrængt klarhed på begge sider af vandet oven på flere års tumultariske scener i det britiske parlament og manglende fremdrift i de uendelige forhandlinger med et mere og mere målløst EU. Nu må vi være færdige med Brexit eller ej. De britiske vælgere har talt, og de har givet den konservative premierminister Boris Johnson et klart mandat. Johnson er som politiker let at mene en masse om. Man kommer let til at ryste på hovedet. Han er en populist, en politisk charlatan, der ikke skyr nogen midler for magten, men han er også en klar vinder af det britiske valg efter en valgkamp, der har centreret sig om en sag: Brexit. Nu. Om han vandt på grund af sagen eller på grund af en meget svag, forvirret opposition, eller fordi englænderne ikke orker mere snak eller en kombination af det hele er ligegyldigt. Johnson vandt stort. Han tegner Storbritannien. Det kan man begræde, fra vores side af Nordsøen. Både politisk og økonomisk. Vi gik ind i det europæiske fællesskab sammen med englænderne, og der har så at sige altid været en tæt og givtig relation mellem Esbjerg og Harwich, og det havde været bedst for Danmark, om Storbritannien på vej ud af EU var vendt om i døren. Det gør Storbritannien ikke med Boris Johnson som dørmand. Lad os tørre øjnene. Briterne har valgt brexit, nu skal vi have det bedst mulige ud af det scenarie. Vi har en interesse i en stærk og tæt relation også fremover. Vi skal have en fornuftigt balanceret handelsaftale på plads hurtigst muligt. Vi beriger hinanden økonomisk og kulturelt. Danmark bør være den stemme i EU, som mere end nogen anden søger kompromisset og appellerer til fornuften i de forestående forhandlinger mellem Storbritannien og EU. Det bliver der brug for.

Annonce