Annonce
Esbjerg

Folketingsmedlem blander sig i havneballade: Stop nu snak om boliger

Folketingsmedlem Anders Kronborg (S), opstillet i Esbjerg By & Fanø, er bekymret over de sonderinger om boliger på Dokken, der lige nu pågår. Og bekymringen er også at finde andre steder på Christiansborg, siger han. Arkivfoto: Red Star.
Esbjergs lokale folketingsmedlem for Socialdemokratiet, Anders Kronborg, opfordrer til, at Esbjerg Kommune skrinlægger alle videre undersøgelser om boliger på Dokken. Signalerne i overhovedet at undersøge sagen er en markant skræmmefaktor, mener han.
Annonce

Esbjerg Kommune: Debatten om boliger eller ikke boliger på Dokken på Esbjerg Havn har vakt bekymring helt over på Christiansborg, hvor nogle ser de aktuelle sonderinger af muligheden for boligbyggeri som en potentiel risiko for havnen som markant spiller i den grønne omstilling.

Det siger det socialdemokratiske folketingsmedlem for Esbjerg & Fanø, Anders Kronborg, der selv er urolig over de signaler, som i øjeblikket sendes fra Esbjerg Kommune.

Esbjerg Havn og Esbjerg Kommune havde forleden indkaldt til stormøde, hvor 85 repræsentanter for havnen og dens virksomheder deltog, for at redegøre for dels Esbjerg Havns udvikling i de kommende år, dels for den undersøgelses- og planlægningsproces, som Esbjerg Kommune har igangsat med henblik på at få opklaret, om det overhovedet er realistisk at tillade havnenære boliger, hvis virksomhederne fortsat skal kunne leve og udvikle sig.

Baggrunden er to konkrete projekter, der lige nu er på henholdsvis tankestadiet og tegnebrættet, nemlig boliger på den nye havneø i Esbjerg Strand-projektet og boliger på Dokken, hvor Bjarne Pedersen, Pedersen Gruppen, har en 100-årig lejekontrakt med Esbjerg Havn om arealet og i mange år har ønsket at bygge boliger. Især sidstnævnte planer har vakt betydelig uro blandt havnens virksomheder, bekymring hos Dansk Industri og arbejdere på Esbjerg Havn.

Kritik

  • I torsdagens udgave af JydskeVestkysten kritiserede formanden for 3F Transport Esbjerg, Jakob Lykke, desuden i kraftige vendinger borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) for ikke at droppe signaler og sonderinger omkring muligheden for boliger eller ikke boliger på Dokhavnen med det samme, og sagde ligeud, at borgmesteren gambler med havnens fremtid.
  • Jakob Lykke er formand for omkring 3.000 medlemmer, der alle har mere eller mindre relation til Esbjerg Havn.
Annonce

Uro er slemt nok

- I andre kommuner, hvor der er bygget boliger på havnene, har situationen været en helt anden. Esbjerg Havn spiller en meget aktiv rolle dels for væksten i Sydjylland, dels for den grønne omstilling i hele Danmark og Norden. Forleden besluttede den Europæiske Investerings Bank at stoppe udlån til projekter som indebærer fossile brændstoffer med virkning fra 2021. Dette ventes at speede processen med dekommissionering (skrotning, red.) af olie- og gasinstallationer i Nordsøen op. Derudover kommer også skrotning af gamle havvindmølleparker. Disse aktiviteter medfører støj og møg, og vil ikke være i overensstemmelse med boliger, siger Anders Kronborg.

Han tilføjer, at man i den forbindelse - helt uanset lovgivning - ikke vil kunne forhindre borgere i nye havneboliger i at klage og dermed skabe uro om havnens aktivitet.

- Det har folk lov til i Danmark - ordet er jo heldigvis frit - og uagtet at de måske ikke ville få medhold, hvis man forestillede sig en eventuel kommende lovgivning, hvor man kan tinglyse sig ud af en klageret, er det stadig ikke en ønskværdig situation, siger folketingsmedlemmet, der som eksempel henviser til en sag om planlagt udvidelse af et landbrug i Gørding, hvor der også er stor ståhej:

Annonce

Sporene skræmmer

- Sporene skræmmer, når der kan være så megen modstand i forhold til udvidelse af et landbrug, selv om lovgivning omkring det er overholdt. Vi ser sammenstød med naboer om lugt, støv og støj, og uanset, om man kan gribe fat i et halmstrå i lovgivningen, vil der blive konflikter mellem boliger og en aktiv erhvervshavn, siger Kronborg, der ikke selv var til stede på stormødet med havn, kommune og virksomheder i mandags:

- Jeg var ikke inviteret, men ville selvfølgelig være kommet for som folketingsmedlem at høre på - især i betragtning af, at havnen har både national og international betydning. Og så ved jeg også bare fra mine mange år i kommunalpolitik, at det ikke er et beroligende argument, at man lige nu kun undersøger, om det kan lade sig gøre. Man undersøger jo ikke, hvis man ikke som udgangspunkt ønsker projektet, og også det bekymrer mig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Aktivister lænkede sig fast til maskiner ved Baltic Pipe-byggeplads: Politiet sigter dem for ulovlig indtrængen

Kolding

Energinet får finkæmmet byggeplads efter aktion - sikkerhed for aktivister og medarbejdere er i højsædet

Annonce