Annonce
Erhverv

Folketingsmedlem jubler efter minister-afsløring: Tre nye uddannelser til Esbjerg

Foto fra en af paneldiskussionerne på uddannelseskonferencen i Esbjerg i fredags. Til venstre ses ordstyrer Stine Vrang Elias, uddannelsespolitisk chef ved Dansk Erhverv Mads Eriksen, folketingsmedlem Anders Kronborg (S), Esbjerg, og rektor for byens største uddannelsesinstitution, UC Syd, Birthe Friis. Arkivfoto: Lars Stokbro
Det lokale folketingsmedlem Anders Kronborg kan ikke få armene ned over tirsdag morgens afsløring af tre nye uddannelser til hjembyen Esbjerg - én til Aalborg Universitet Esbjerg og to til UC Syd.

Esbjerg får tre nye uddannelser.

Det står klart, efter at uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) tirsdag morgen offentliggjorde, at hun har godkendt 19 nye uddannelser og udbud. 15 er uden for de fire største universitetsbyer.

For Esbjergs vedkommende drejer det sig om kandidatuddannelsen i bioprocesteknologi ved Aalborg Universitet Esbjerg, hvor man forventer at optage 20-30 studerende årligt. Kandidatuddannelsen i bioprocesteknologi sigter på uddanne civilingeniører inden for bioteknologi og bioenergi og har fokus på de kompetencer, der efterspørges mest i produktionsvirksomheder.

Én af visionerne for Esbjerg Kommune og Esbjerg Erhvervsudvikling er netop at fordoble antallet af energiarbejdspladser fra 2014 til 2025, som dimittender inden for bioprocesteknologi kan være med til at udfylde.

Uddannelses-kamp

  • Som JydskeVestkysten tidligere har kunnet fortælle, har erhvervslivet og de større erhvervsvirksomheder slået alarm på byens vegne, fordi de er bekymrede for stagnationen i kommunens indbyggertal, og samtidig er væksten i søgningen til de videregående uddannelser gået i stå.
  • To topchefer, Henrik Uhd Christensen, administrerende direktør i Viking Life-Saving Equipment A/S, og Søren Nørgaard Thomsen fra Blue Water Shipping A/S, har desuden sat handling bag de bekymrede ord og bidrager hver især med en million kroner til det, de med en arbejdstitel har valgt at benævne Education Esbjerg – en indsats, der skal styrke Esbjerg som en stærk uddannelses- og studieby.
  • Også flere andre Esbjerg-virksomheder har givet tilsagn om støtte fra 10.000 kroner til en halv million kroner, og bidragene kommer kort efter et møde med deltagelse af virksomhedsledere, politikere, repræsentanter for uddannelsesinstitutioner og byens fonde. Ved den lejlighed gav borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) på byrådets vegne tilsagn om fem millioner kroner. Løftet blev givet under forudsætning af, at erhvervsliv og fonde bidrager tilsvarende, men hos erhvervslederne rækker ambitionerne videre, og målet er et noget højere beløb.
Annonce

Diplomuddannelser

Derudover er der godkendt to andre uddannelser, som University College Syd, Esbjerg vil udbyde. Det drejer sig om teknologisk diplomuddannelse i projektledelse og diplomuddannelse i offentlig forvaltning og administration

Førstnævnte henvender sig til hovedsageligt til studerende fra fagområderne IT og Teknik, der er beskæftiget med projektbaserede aktiviteter inden for blandt andet industri, byggeri, it-virksomheder eller i offentlige og politisk styrede organisationer. Teknologisk diplomuddannelse i projektledelse uddanner til en bred vifte af 67 brancher, hvor den største gruppe af de forholdsvis få nyuddannede beskæftiges i ingeniørvirksomheder samt arkitektfirmaer. UC Syd forventer, at resulterer i cirka 30 dimittender per år fordelt på UC Syd’s fire campusser.

Diplomuddannelsen i offentlig forvaltning og administration henvender sig til medarbejdere, som er ansat inden for forskellige områder i den offentlige forvaltning. UC Syd forventer - fordelt på sine fire campusser - at kunne optage 20 studerende i 2020.

- I fredags stod jeg på scenen til den store uddannelses-konference i Esbjerg og bebudede, at der ville komme flere uddannelser i Esbjerg. Nu sender regeringen tre uddannelser til Esbjerg, hvilket er et rigtig vigtig skridt på vejen med at styrke Esbjerg som uddannelsesby. - Jeg har for eksempel selv besøgt Aalborg Universitet Esbjerg, hvor jeg blandt andet hørte om kandidat i bioprocesteknologi. At få denne uddannelse til Esbjerg er ikke bare et løft til Aalborg Universitet Esbjerg, men et generelt løft til Energimetropolen Esbjerg, siger folketingsmedlem for Esbjerg By & Fanø, Anders Kronborg (S).

Annonce

Skærpet fokus

Han kalder det helt afgørende, at uddannelserne også udvikles i det vestlige Danmark:

- Siden jeg blev valgt til folketinget, har jeg forsøgt at påvirke beslutningerne, så vi får skabt bedre uddannelsesmuligheder, uanset hvor i landet man bor. Så jeg er glad for, at regeringen placere så mange nye uddannelser uden for universitetsbyerne. Det er med til at skabe et Danmark i bedre balance. Jeg håber, de tre nye uddannelser til Esbjerg er med til at skabe endnu større dynamik og blod på tanden i forhold til at skabe en samlet rød tråd for uddannelsesbyen Esbjerg, så vi kan stå endnu skarpere i konkurrencen, siger Anders Kronborg

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Spejdercenter efterspørger den gode gerning fra Vejdirektoratet i grotesk skiltesag

Navne

Minibo i Holsted kommer til salg

Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Annonce