Annonce
Læserbrev

Folketingsmedlemmerne passer deres arbejde

Læserbrev: Michael Pedersen beskylder den 16. januar medlemmerne af Folketinget for at være dobbeltmoralske, fordi de pjækker fra Folketingssalen, kommer for sent eller sidder med deres computer i hænderne. Modsat eleverne i folkeskolen får de ikke en anmærkning i protokollen for fravær. Det er vældig uretfærdigt, mener skribenten.

Jeg kan egentlig godt forstå hans harme, hvis man kun kender folketingsarbejdet fra tv. Men virkeligheden har flere facetter, end tv-billederne viser.

Det er ikke sådan, at medlemmerne dovner den, hvis de ikke er til stede i Folketingssalen. De har mange andre opgaver at passe.

De skal for eksempel til møde i deres partigruppe eller et af de mange faste udvalg. Mange udvalgsmøder falder sammen med forhandlinger i Folketingssalen.

Det er i Folketingssalen, folketingsmedlemmerne stemmer om lovforslag. Men det er i Folketingets udvalg, beslutningerne bliver forberedt. Her går man i dybden med lovgivningsarbejdet og tager imod de borgere, der ønsker at træffe udvalgene for at fremlægge synspunkter på en bestemt sag.

Det er partiernes ordførere, som fremlægger partiernes synspunkter. Derfor er det oftest kun dem, der er til stede i Folketingssalen.

Selv når der er afstemninger, behøver alle medlemmer ikke at komme i salen. Det sørger de såkaldte clearingaftaler for. Det er uformelle aftaler mellem folketingsgrupperne om, hvor mange der møder op til en given afstemning. Partigrupperne sørger for, at antallet af fremmødte fra de enkelte partier forholdsmæssigt svarer til Folketingets sammensætning. På den måde kommer sygdom eller deltagelse i rejser ikke til at påvirke afstemningsresultatet.

Lad mig slutte med den gamle kending om, at medlemmerne i Folketingssalen bruger deres pc og mobil til at tjekke vejrudsigten på DMI eller opdatere deres Facebook. Det står dem naturligvis frit for at gøre, men jeg er ikke i tvivl om, at de først og fremmest bruger udstyret til at læse undervejs og følge med i dagsordenen. Folketinget satte for flere år siden strøm til papiret. Dagsorden, bilag og taler ligger i dag digitalt.

I skolen kan elever få en løftet pegefinger eller sågar en advarsel, hvis de overtræder reglerne. Det er slemt nok, men hvis vælgerne er utilfredse med folketingsmedlemmerne, kan de blive stemt ud ved næste valg.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Lagerhal gik op i flammer

Leder For abonnenter

Ingen grund til Corona-panik

Så er dét sket, som vi længe har vidst var overvejende sandsynligt: Coronavirus er kommet inden for landets grænser. En medarbejder ved TV2 har været på ferie i Italien og har med sig hjem fra skiferien bragt virussen, og nu træder det danske virusberedskab i kraft. Det må vi have tiltro til, men allerede nu meldes om butikker, der tømmes for håndsprit, og andre reaktioner, som kunne være forløbere for egentlig panik, og det er der ingen grund til. Omend mange er døde af Coronavirusen særligt omkring epicentret i millionbyen Wuhan i Kina, er den ikke, som vi også forleden bemærkede på denne plads, særlig farlig. Det foreløbigt største studie af den nye Coronavirus, Covid 19, fra Kina viser, at der er en dødelighed på 2,3 procent hos en gruppe smittede, hvor eksempelvis den for nogle år siden så frygtede SARS-virus havde en dødelighed på ti procent. I farlighed minder Corona altså mest om en almindelig influenzavirus, og derfor skal vi heller ikke gå i panik og lukke landet ned, fordi smitten nu er kommet inden for landets grænser. Coronavirus smitter mellem mennesker nøjagtig som influenza gør, det vil sige ved nys og host samt ved direkte kontakt. Det betyder også, at man skal opføre sig nogenlunde på samme måde. Undgå at være for tæt på mennesker, der nyser og hoster, samt sørge for en god håndhygiejne. Som altid er ældre og svagelige særligt udsatte, mens børn ikke ser ud til i særlig grad at blive ramt. Selvfølgelig er det angstprovokerende, når vi i en globaliseret og rejselysten verden rammes af en virus, der indtil videre ingen vaccine er imod. Men alt tyder på, at denne virus er relativt harmløs, og udviklingen i Kina er sådan, at antallet af nye smittede har været faldende siden januar. Faldet er kommet, efter den kinesiske stat i begyndelsen groft undertrykte redelige lægers opråb om et problem, men efter man opgav at lyve herom, ser det ud til, at man er ved at få styr på situationen. I et åbent og oplyst samfund som det danske, er vi heldigvis fri for den slags mummespil.

Annonce