Annonce
Haderslev

Folketingspolitikere er klar til at hjælpe støjramte husejere

Ind til videre har der kun været en model af en F-35 på besøg i Skrydstrup. Arkivfoto: Michael Bager

Naboerne skal vide, hvad de kan få erstatning for, når F-35 kampflyene kommer og larmer. Måske skal der findes flere penge til kompensationer og erstatninger.

SKRYDSTRUP: På borgermødet i Frøs Arena torsdag aften efterlyste juraprofessor Peter Pagh en stillingtagen fra lovgiverne til spørgsmålet om erstatning til de borgere, som bliver ramt af støj fra F-35.

Folketingspolitikerne skal kort og godt få indarbejdet nogle retningslinjer for erstatning i planloven. For i dag er det ikke muligt indenfor gældende lov at ekspropriere naboers ejendom på grund af støj.

Det er et par af de lokale folkevalgte klar til at kikke på.

- Helt overordnet vil jeg arbejde for det og i øvrigt en afklaring generelt. Det skyldes, at jeg blandt også har set, at vi har gjort det på transportområdet, når vi vil anlægge en vej eller en jernbane. Så lukker vi jo fuldstændig ned for folks handlemuligheder i lang, lang, tid, når vi taler om, hvilken løsning vi skal vælge. Der har vi også sagt, at man kan forhåndsekspropriere. Det er der nogle muligheder for. De regler synes jeg også, man skal udbrede og anlægge her. Jeg vil med det samme bede om, at vi får undersøgt, hvad vi har af muligheder, siger Hans Christian Schmidt (V).

Så lukker vi jo fuldstændig ned for folks handlemuligheder i lang, lang, tid, når vi taler om, hvilken løsning vi skal vælge. Der har vi også sagt, at man kan forhåndsekspropriere. De regler synes jeg også, man skal udbrede og anlægge her.

Hans Christian Schmidt

Godt naboskab koster

Det vil han gå til partifællen Claus Hjort Frederiksen om.

- Jeg holder et møde med forsvarsministeren, hvor jeg vil snakke med ham om det, så prøver vi at undersøge det her. Alt, hvad vi kan få igennem, så vi kan sikre deres tilværelse fremad så godt som muligt, det vil jeg arbejde for.

Også Jesper Petersen (S) er klar til at sikre de støjramte bedre:

- Jeg vil arbejde for, at der som en del af processen med den anlægslov, der skal laves, at der også bliver retningslinjer for erstatninger. Jeg synes, at staten skal vise noget storsind og fleksibilitet her. Vi snakker om et projekt til over 60 milliarder kroner. Og godt naboskab er også meget værd for forsvaret. Det må ikke være de sidste millioner fra eller til, der skal afgøre, om man har et godt forhold til naboerne de næste 30-40 år. Og om man har behandlet folk ordentligt i den her proces.

Annonce

Flere penge?

- Det vil sige, at en eventuel erstatning ikke skal findes på forsvarets budget eller hvad?

- Det må man jo finde den rigtige konto til. Der er afsat nogen penge til kompensation allerede i programmet. Og afhængigt af, hvad forarbejdet til anlægsloven viser, kan det være nødvendigt at finde flere.

- Hvornår skal man så "måle" fra; hvor meget de skal have i erstatning. Skal det være fra loven kommer, eller skal det være fra den dag, man vedtog, at man skulle have F-35 i Skrydstrup eller hvad?

- Man vil givetvis kunne påvise en nedgang i huspriserne i perioden fra vedtagelse af F-35 og frem til anlægsloven og de ekspropriationer og kompensationer, der skal gives. Og så må den nedgang og tabet for borgerne rimeligvis tages i betragtning, siger Jesper Petersen.

Annonce
Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Forventer kæmpe efterspørgsel: Stender Gruppen på vej med yderligere 220 boliger

Tønder For abonnenter

Gunner har bøvlet med kommunen i over fire år: Nu er stengærde alligevel ikke til fare for trafikken

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Sønderborg For abonnenter

Efter møgår: Pressesky modekoncern tjener igen styrtende med penge

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Sønderjyske Fodbold

Fra Real Madrid og Juventus til SønderjyskE: 40 år efter klubbens tredje danske mesterskab er Hvidovre igen på tærsklen til noget stort

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Annonce