Annonce
Kolding

Fond har et godt øje til designelever

Fra venstre er det Linda Olesen, Ditte Marie Fog Ibsen og Julia Sand Skovsted, alle afgængere fra Designskolen Kolding, ses her sammen med den fjerde unge prismodtager Rikke Magaard Olesen fra KADK. Foto: Claus Stener
To afgangsprojekter fra Designskolen Kolding har modtaget priser fra 15. Juni Fonden. Fra hver sin vinkel stiller de skarpt på, hvordan vi bør sidde og hvordan vi bør gå, hvis vi fremover vil passe bedre på os selv og på klimaet.
Annonce

Kolding: Kähler-fond, der i særlig grad har hang til kunst og kultur, sender penge i retning af Kolding. Mere præcist har fonden besluttet at støtte to koncepter, som er udviklet af designstuderende på uddannelsen her i byen. Hver eneste dag smider klodens befolkning millioner af sko ud. Sko som indgår i menneskets brug-og-smid-væk kultur. Men det vil tekstildesigner Linda Egtved Olesen gerne lave om på. Hun har derfor i samarbejde med ECCO udviklet en sko, der kan splittes ad. Meningen er, at man tilpassser og samler sin sko – afhængig af, hvad skoen skal bruges til. De enkelte dele genbruges derfor, i stedet for at blive til affald. Projektet er et af to koncepter, der er udviklet af studerende på Designskolen Kolding, som 15. Juni Fonden netop har præmieret ved en prisuddeling d. 21. november.

Det andet koncept tager afsæt i afføringsproblemer både blandt voksne og børn. En af årsagerne er, at mange ikke bruger de toiletter, der er tilgængelige, hvor de færdes i hverdagen. En anden grund er siddestillingen.

Og her har Ditte Marie Fog Ibsen og Julia Sand Skovsted udviklet en løsning, nemlig deres moderne WC, "Poosition", som med sin ergonomiske form kan forebygge afføringsproblemer. Designduoen, som også kaldes Pinkorange modtog hæderen for at tænke ud af boksen – og badeværelset.

Værd at vide om fonden

15. Juni Fonden er stiftet af Lise og Valdemar Kähler i 1991. Fonden blev indsat som universalarving efter stifterne, der var barnløse, og i 2010 modtog 15. Juni Fonden en efter danske forhold betydelig arv.

Navnet er udsprunget af fødselsdagen for Valdemar Kählers mor og er endvidere datoen for stiftelsen af Fonden. Den 15. juni hedder i øvrigt også “Valdemarsdag” og fejres som dagen, hvor Dannebrog faldt ned fra himlen ved et slag i Estland i 1219.

Fondens formål afspejler stifternes store interesse for kunst og kultur, forskning og uddannelse, samt deres humanitære og sociale engagement og glæde ved den danske natur og jagt.

Annonce

De ømme punkter

15. Juni Fondens hæderspris blev uddelt til i alt seks projekter inden for design og kunst. Fonden præmierer nytænkning og ideer, som tør udfordre samfundets tabuer. Fondens hjemmeside skriver (15junifonden.dk): "Fremtidens kunstnere og designere er ikke bange for at sætte fingeren på nogle af de ømme punkter, som vi som samfund ofte prøver at vige udenom. Sammen med skulderklappet følger et beløb på 40.000 kroner. En håndsrækning som skal hjælpe designerne og kunstnerne med at øge kendskabet til deres projekter".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce