Annonce
Livsstil

Fond kom med penge: Nu kan blinde forældre snart cykle med deres børn

Med penge fra et fonds-legat kan Brian og Tanja Sørensen fra Fredericia snart komme ud i naturen på en måde, der ellers næppe ville være mulig.

Fredericia: Der ligger oplevelser og familiefællesskab i at tage på tur sammen. Også på cykel. Men det er svært, når mor og far er blinde, og børnene ikke er. Men heldigvis er der hjælp at hente.

Fredag fik Tanja og Brian Sørensen fra Fredericia overrakt et legat på 14.000 kroner fra Synshandicappedes Motionsfond. Så kan de investere i to tandemcykler, som med hjælp fra frivillige "piloter" kan sende de to forældre ud på landevejene sammen med deres børn, Eik på fem år og Gry på fire.

- Det er dejligt, og vi er meget glade for den mulighed, siger Tanja og smager på den champagne, der blev skænket i forbindelse med legatoverrækkelsen på Fuglsangcentret.

Annonce

Hun mistede den sidste rest af sit syn, da hun var var 15 år efter at have haft regnbuehindebetændelse og både grå og grøn stær. Brian blev blind som spæd som følge af at være blevet født flere måneder for tidligt.

- Vi vil gerne være med, når vores børn skal ud at lære at cykle i trafikken. Det kan vi bedre komme nu, siger Brian.

I de første mange år er det udelukket, at børnene skal fungere som "piloter". I stedet skal børnene køre på deres egen cykel, mens Brian og Tanja følger med på hver sin tandem.

- Men måske om 10-15 år kan være pilot for deres forældre, siger Brian og smiler ved tanken.

Skibsmægler startede fond

Bag Synshandicappedes Motionsfond står tidligere skibsmægler Sven Mogensen.

- Jeg er selv blind og er ked af, at så mange står uden mulighed for at dyrke den motion, de gerne vil. Det er nemlig dyrere at være aktiv, når man er blind eller svagtseende, siger han med henvisning til behovet for særligt udstyr og/eller hjælpere.


Vi vil gerne kunne cykle med vores børn. Det kan vi komme til nu.

Tanja Sørensen


- Så da jeg havde tjent de penge, jeg selv havde brug for, brugte jeg resten til at etablere fonden. Og nu har vi gennemn ni år uddelt lige knap en million kroner i legater som det i dag. Det er en stor fornøjelse, siger Sven, der selv var med ved overrækkelsen i Fredericia.

Tanja og Brian Sørensen fra Fredericia fik et legat fra Synshandicappedes Motionsfond overrakt fra viceborgmester Susanne Eilersen (DF) og fondens stifter, Sven Mogensen. Foto: Peter Friis Autzen

Han ankom på tandem, med en "pilot" fra Fredericia Tandemklub.

Udbuddet af gode tandemcykler er begrænset. Brian og Tanja er derfor forberedte på, at der kan gå lang tid, før de kommer ud at cykle.

- Nogle leverandører har halvandet års ventetid, siger Brian.

Annonce

Se med lukkede øjne

Tanja og Brian er vant til at være blinde. Og de tilgår mange af livets udfordringer med gåpåmod og sammenhold. Men der er også nogle gode sider ved at være blind, fortæller de.

- Hvis man lukker øjnene og lytter og bruger med alle sine andre sanser, fanger man måske mere end ved bare at se, siger Tanja.

Gælder det også, når man er ude at cykle?

- Ja, vi lægger for eksempel mere mærke til duften. Hvis du cykler forbi en moden kornmark, tænker du "nej, hvor er den flot gul". Men hvis du lukker øjnene, oplever du duften meget mere. På den måde fanger vi nogle sanseindtryk, andre ikke gør, siger Brian.

De glæder sig begge til at komme ud på to hjul. Sammen med Gry og Eik.

Viceborgmester Susanne Eilersen (DF) og fondens stifter, Sven Mogensen, overrakte legatet. Foto: Peter Friis Autzen
Sven Mogensen er pensioneret skibsmægler og har etableret fonden ud fra sine personlige midler. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce