Annonce
Esbjerg

Fonde har trukket et stort økonomisk læs: Nu frigiver byråd millioner til Østerbyens nye rekreative park

Der findes endnu ikke egentlige visualiseringer af Spektrumparken, der er offentligt tilgængelige, men med det indhold, planerne for Spektrumparken har, kan det ikke blive andet fantastisk. Arkivfoto: Esbjerg Kommune.
Arbejdet med etape ét af den nye Spektrumparken går i gang i år. Østerbyen og andre af byens borgere skal til sidst kunne boltre sig på et fantastisk grønt område med plads til en lang række aktiviteter, men også med rum til fordybelse. Adskillige fonde har trukket et stort økonomisk læs for at drømmen bliver til virkelighed, og de fik tak fra flere sider i byrådssalen mandag aften.
Annonce

Esbjerg: Et grønt område på ikke færre end 247.000 kvadratmeter svarende til cirka 35 fodboldbaner, hvor alle borgere – børn, unge og voksne – kan mødes og være sammen om fælles oplevelser, uanset om de vil skate i et urbant streetområde, opleve højtlæsning i naturen eller bare hænge ud.

Det lyder godt, og nu rykker visionen for Østerbyen et stort skrift nærmere virkeliggørelse.

Sagen er kort fortalt den, at Østerbyen skal have et nyt, spektakulært rekreativt område kaldet Spektrumparken fra Præstegårdsskolen Urban i nord til Paradissøerne i syd.

Ni lokale fonde har meldt sig med donationer til formålet, alt i alt 2,8 millioner kroner, oplyste formanden for Kultur & Fritidsudvalget, May-Britt Andrea Andersen, på mandag aftens byrådsmøde, hvor byrådet frigav anlægsbevillingen, så arbejdet kan komme i gang.

Esbjerg Kommune har selv i budget 2021 afsat 4,4 millioner kroner til realiseringen, men der er også opnået tilsagn på hele to millioner kroner fra Lauritzen Fonden. Under selve udviklingsfasen har Spektrumparken-projektet modtaget støtte fra både Realdania og Lokale- & Anlægsfonden.

- Det betyder, at vi samlet har 9,2 millioner kroner til at realisere den første etape af Spektrumparken. Visionen er, at Spektrumparken bliver Østerbyens stolthed og midtpunkt, så det område, der før har delt bydelen, nu kommer til at samle den. Spektrumparken bliver et attraktivt uderum i Esbjergs grønne ring, og parken er med til at gøre den bynære natur mere åben og tilgængelig for borgerne, sagde May-Britt Andrea Andersen og fortsatte:

- Med Spektrumparken får vi et kulturelt og aktivt uderum, hvor mennesker kan mødes til et væld af aktiviteter, leg, oplevelser og fællesskab. Parken vil give et kulturelt løft til Østerbyen og på tværs af bydelene, fordi det bliver et oplagt og attraktivt samlingspunkt for både lokalområdet og hele Esbjerg.

Annonce

Projektet opdelt

Formanden for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen, glædede sig også over det "spændende projekt, der er under opsejling" og gav et rids over, hvad der først kommer til at ske:

- Vi deler hele projektet op i fire etaper, og når de er gennemført, så står vi med et fantastisk område, der indbyder til masser af fysisk aktivitet og nye fællesskaber i tæt forbindelse til dagtilbud, skole, klub og foreningsliv. Etape ét, der sættes i gang i år, vil indeholde en etablering af en boldbane, som bliver hegnet ind af en løbebane. Deromkring bliver der etableret små boldspil-arealer med bander, kaldet panna-baner. Desuden etableres også et sandområde med et cirka otte meter højt klatretårn, gynger, volleyball-bane og balanceområde i forbindelse med et større bakkelandskab, sagde udvalgsformanden og tilføjede, at der sidst, men ikke mindst, etableres et langt aktivitetsområde, som strækker sig omkring 140 meter og med en bredde på syv meter.

Sidstnævnte betyder lukning af Søndervangen, hvor der skal være multibane, danseområde, skatefaciliteter, asfaltpukler til skate- og løbecykel og meget andet.

Annonce

Ros og tak til fonde

SFs gruppeformand, Diana Mose Olsen, sendte mange rosende ord efter projektet og bidragyderne:

- Rigtig mange af de børn, der bor i de udsatte boligområder, frekventerer ikke mange af vores andre kulturtilbud og spændende muligheder, og Spektrumparken bliver fantastisk for dem. Og ikke bare for dem, der bor derude, men også for alle andre, der måske sjældent kommer i den bydel, sagde hun blandt andet.

Socialdemokraterne glædede sig også over det kommende, rekreative område, slog både Connie Geissler og Mussa Utto fast:

- Et trygt og åbent område med leg og masser af oplevelser og attraktive uderum. Udover, at området skaber rum for oplevelser og rekreation bidrager det også til forbedret biodiversitet og klimahensyn, så tak til de fonde og samarbejdspartnere, der medvirker til realisering af Spektrumparken og tillykke til Østerbyens borgere, lød det fra Mussa Utto, inden der også lød et fuldtonet tak til fondene fra borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Spektrumparkens fire zoner

Parken skal efter planen inddeles i fire zoner.

I Frikvarter-zonen vil der være streetaktiviteter, klatrefaciliteter, bakkelandskab, fodboldbaner, containermiljø og meget andet.

I Eventyrskoven planlægges der en scene med tilskuerpladser, boardwalk (et hævet fortov af træ) med højtlæsningsstationer, eventyr-legestier og hulebyggeri.

På Sanseengen vil man kunne finde madpakkehus, dyrefold, engfauna, shelter, bålsted og en raftegård.

Endelig vil de eksisterende Paradissøer også etableres forbedrede opholdsmuligheder og en boardwalk, der gør det muligt at komme hele vejen rundt om søerne.

Derudover vil det efter planen også være muligt at låne bolde, løbehjul, og andet grej, så brugerne nemt kan bruge de mange nye faciliteter i forbindelse med eksempelvis børnefødselsdage eller andre arrangementer.

Spektrumparken har p.t. kun finansiering til første etape, som omhandler zonen ”Frikvarteret” omkring Præstegårdsskolen.

Der vil efterfølgende blive arbejdet for at realisere de andre etaper, men de er ikke politisk behandlet endnu. Der er dog afsat penge i budgettet til at kunne arbejde videre med udvikling og fondssøgning til de resterende etaper (Eventyrskoven, Sanseengen og Paradissøerne).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce