Annonce
Billund

Store ambitioner: Ny specialskole i Billund skal være Danmarks - og gerne verdens - bedste

Der er blevet installeret en golfsimulator til børnene.- Vi har nemlig gode erfaringer med at lade børnene gøre rutineprægede ting. At svinge en golfkølle er én ting og kan være med til at åbne op for en samtale, mens man gør noget sammen, fortæller Christopher Moyell Juul, der oplever, at drengene nemt kan blive fanget af golf, mens pigerne elsker heste og omgangen med dem. Foto: Lise Nørgaard
Hele to specialskoler begynder i Billund til august. Det ene er et kommunalt tilbud, der afløser Chrysalis Skole, og det andet er en privatskole, Fonden Drive, der har fået tilført 15 millioner kroner i kapital af Kirkbi. Skolen er en non-profit organisation og vil skabe verdens bedste specialskole.

Billund Kommune: På Kløvermarken, fem meter fra Billund ErhvervsFremme og COC's kontorer, åbner der en specialskole for børn med særlige behov til august. Den 9. august begynder skolens første fem elever i de lokaler, der lige nu er ved at blive renoveret og indrettet efter alle kunstens regler.

Godt 1000 kvadratmeter kommer til at huse de - på sigt - 48 elever, der skal gå på skolen. Allerede nu er der ansat 15 medarbejdere, og det hele foregår i et tæt samarbejde med Kirkbi, der har skudt 15 millioner kroner ind i skolen, der også vil varetage andre opgaver end specialskole.

Lige nu er væggene nøgne og hvide i lokalerne, men inden skolestart bliver de beklædt med alt muligt, der kan vække børnenes sanser. Foto: Lise Nørgaard

Således er de allerede godt i gang i et samarbejde med Billunds Internationale Skole (ISB). Dertil tilbyder Fonden Drive et skolevægrings-tilbud til børn, der ikke vil i skole.

Annonce

- Vi hjælper børn, der har været væk fra skolen i et halvt år eller mere, og vi begynder hjemme på børnenes værelser, hvis det er det, der nødvendigt, fortæller direktør for Fonden Drive, Christopher Moyell Juul.

E-sportshold og pigehold

Samtidig med specialskolens opstart den 9. august åbner skolen også et eftermiddagstilbud, der henvender sig til en lidt bredere skare.

- Det henvender sig til børn, der har det svært socialt. De har måske ikke en diagnose, men de føler, at det er svært at få venner og indgå i sociale sammenhænge. For børnene vil det føles som et almindeligt SFO-tilbud, men vi går struktureret til værks i forhold til at træne sociale kompetencer, siger Christopher Moyell Juul.

Lærerne er i fuld gang med at indrette klasseværelserne. Der går max otte elever i en klasse, og der er tre voksne i en klasse - to lærere og en pædagog. Foto: Lise Nørgaard

I tilbuddet bliver der således oprettet et e-sports-hold, der kommer til at handle om meget mere end spil og computere.


Vi vil bygge Danmarks bedste specialskole for børn med særlige behov i Billund

Christopher Moyell Juul, direktør


- Vi vil også lave et pigehold med fokus på byrummet og lidt senere et kreativt hold, siger Christopher Moyell Juul, der håber og ser en mulighed for, at skolen kan komplementere det kommunale tilbud, der også findes i byen fra august.

Direktør for Fonden Drive, Christopher Moyell Juul, er ved at indrette sig sammen med fondens nuværende 15 medarbejdere. Foto: Lise Nørgaard

- Vi kommer til at have elever, der har lidt mere komplekse udfordringer og diagnoser og måske har flere af dem. Vi har elever fra både Billund og omkringliggende kommuner, siger Christopher Moyell Juul, der har både en psykolog og en psykiater ansat - der er altså ikke kun tale om et pædagogisk tilbud, men en helhedsløsning, hvor barnet og forældrene møder både forståelse og faglighed i forhold til børnenes udfordringer.

Annonce

Arbejder med børnenes motivation

Fonden Drive blev stiftet for et år siden som en non-profit-organisation, og ambitionerne er at skabe en skole, der ikke tidligere er set i Danmark - eller hele verden.

- Vi har store planer, og lokalerne her er faktisk kun midlertidige. Drømmen er at bygge en arkitektonisk skole, der er indrettet til børn med særlige behov, og hvor der er taget hensyn til alt - lyd, lys, tryghed og behov, fortæller Christopher Moyell Juul.

På skolen er der også administration og lokaler, og når der kommer flere børn til, er der mulighed for at udvide til den næste længe. Foto: Lise Nørgaard

Skolen bygger på de traditioner, der er i Danmark på specialområdet, men der er også tilsat en hel del nyt og mere:

- Vi arbejder med børnenes motivation. Nogle børn er gået helt i stå og kan ingenting, og vi tager udgangspunkt i, hvor de er, siger Christopher Moyell Juul, der også bygger skole på den research og forskning, som Lego Fonden anbefaler i forhold til leg og læring.

Christopher Moyell Juul i samlingsrummet, hvor der ligesom i resten af rummene er tænkt på at dæmpe lydene og gør det overskueligt. Foto: Lise Nørgaard

- De børn, vi arbejder med, har meget svært ved at modtage tavleundervisning i 45 minutter ad gangen. De har brug for at bruge deres sanser og for at lege, påpeger Christopher Moyell Juul, der også samarbejder med COC om samskabelsesideen.

https://ems.wearehearken.eu/


Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-islænding kom ind fra kulden og gjorde helvede hedt for AGF

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Aabenraa For abonnenter

Padborg Park efter dødsulykke: - Vi er alle meget berørte

Billund For abonnenter

Familie kritiserer skarpt kommunen tilbud til dreng med ADHD:  - Vi har ikke været en succes, erkender skolechef

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce