Annonce
Esbjerg

Forældre fra Esbjerg tør ikke at sende børnene afsted: - Mine børn skal ikke være forsøgskaniner

Louise Radmer Dupont er pædagogstuerende og mor til et barn. Hun frygter, at institutionerne ikke kan leve op til sundhedsmyndighedernes krav. Privatfoto
Regeringens beslutning om at genåbne landets skoler og daginstitutioner har skabt røre i befolkningen. På Facebook er der blevet lavet en protestgruppe imod genåbningen, og i Esbjerg er flere forældre bekymrede for de konsekvenser, det kan få, hvis de sender deres børn tilbage. ”Jeg er virkelig bange for, at det ender med et nyt lockdown,” lyder det blandt andet.

Esbjerg: Der er helt stille i stuen hjemme hos Jeanette Valentin og hendes familie i Hjerting.

- Det kan da ikke passe, siger hun til sin mand, Jannik, inden hun kigger på skærmen igen. Det er mandag aften, og med sin regering har Mette Frederiksen (S) på et pressemøde netop meddelt, at landets skoler og daginstitutioner delvist genåbnes efter påske. Og det er det, Jeanette Valentin har svært ved at få til at passe.

Hun er en af mange esbjergensiske forældre, der er bekymrede for, hvad der kommer til at ske, når man igen lukker de små børn ud i institutionerne og skolerne, der har været lukket den seneste måned på grund af den smitsomme coronavirus.

- Jeg frygter virkelig, at der sættes gang i en helt ny og voldsom smittekæde, så det ender med et nyt lockdown. Så har det været to skridt frem og et tilbage. Og jeg frygter da, at mine børn bliver smittet. Jeg ved ikke om, det er en del af strategien, men det virker underligt, at vi har gået hjemme så længe, og vi så hurtigt og voldsomt åbner op igen, siger Jeanette Valentin, der er mor til tre børn.

Hun mener, at det bliver en nærmest umulig opgave at få børnene til at leve op til de nødvendige forholdsregler.

- Det er forfærdeligt for det pædagogiske personale. Jeg kan ikke se, hvordan det skal kunne løfte den opgave. Og jeg frygter, at det bliver svært for de ansatte at give mine børn den omsorg og tryghed, de har brug for. Det bliver ikke en stabil hverdag, og mange børn vil blive svigtet. Måske ikke lige med det samme, men på sigt, siger hun.

Udvalgsformand og børnedirektør svarer på forældrenes bekymring

Formand for Børn og Familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF), forstår godt forældrenes bekymring:

- Vi kommer til at følge det, som sundhedsmyndighederne anbefaler. Så tror vi på, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Det eneste vi kan gøre er at følge vejledningerne oppefra. Vi har jo aldrig stået i en lignende situation før, så det virker usikkert og nyt det hele. Men jeg kan godt forstå bekymringen, og at nogen afventer situationen før de træffer en beslutning. Men vi åbner op, så det er forsvarligt for børn og medarbejdere.

Hvorvidt børnene kan forstå alvoren i epidemien og følge retningslinjerne i daginstitutionerne og skolerne er en opgave, der skal deles af børn og personale:

- Det er klart, at når vi kommer op i 3., 4., og 5. klassetrin, kan man godt forklare børnene, at de skal holde afstand og så videre uden at gøre dem bange. Men børnehavebørn skal have en hverdag, hvor de kan være børn - og børn løber rundt og leger med hinanden. Der skal vi tilrettelægge forsvarlige aktiviter efter det, siger Jørn Henriksen, direktør for Børn & Kultur i Esbjerg Kommune.

Sender ikke børnene afsted

Bølgerne omkring vores allesammens digitale middagsbord, Facebook, har i det hele taget gået højt siden pressemødet mandag aften. Her er der blandt andet oprettet en protest-gruppe, ”Mit barn skal ikke være forsøgskanin for covid-19 imod genåbningen”, der på kort tid har fået tæt på 20.000 medlemmer. Og et af dem er Jeanette.

Hun har da heller ikke tænkt sig at sende sine børn afsted, når påsken er ovre.

- Vi er ikke trygge ved situationen. Så kan det godt være, at der er tale om en genåbning, men det gælder ikke for os. Min familie skal ikke udsættes for den risiko. Og selv om man taler om folkeimmunitet, så har hverken jeg, min mand eller mine børn lyst til at blive ramt af corona, siger Jeanette Valentin.

Annonce

Er jeg en dårlig mor?

Et andet medlem af gruppen er Louise Radmer Dupont, der bor ved Bramming. Hun er pædagogstuderende på UC SYD i Esbjerg og arbejder lige nu på sin bacheloropgave. Derfor var hun lettet, da statsministeren præsenterede genåbningen. Hun har haft det hårdt med at skrive opgave og have sit barn hjemme på samme tid. Lettelsen blev dog hurtigt erstattet af bekymring.

- Hvad nu, hvis hun bliver alvorligt syg? Er jeg en dårlig og uansvarlig mor, hvis jeg sender mit barn afsted, når jeg egentlig godt kunne have hende hjemme? Kan de opretholde sundhedsstyrelsens anbefalinger om afstand og hygiejne? Som pædagogstuderende har jeg haft berøring med systemet, og jeg tvivler på, at de kan leve op til de krav, der er nødvendige. Så jeg er ikke tryg ved situationen, siger Louise Radmer Dupont, der endnu ikke ved, om hun sender sit barn afsted.

Netop den splittelse står også Camilla Grandt Andersen fra Esbjerg med. Hun er mor til to og kan se fordele og ulemper ved begge ting.

- Jeg blev forvirret. For jeg vil gerne sende mine børn afsted, så de kan møde deres venner igen, men jeg vil også helst holde dem hjemme for at mindste risikoen for at blive smittet. Man burde have ventet længere tid, siger hun.

Jeanette Valentin fra Hjerting er mor til tre. Hun sender ikke sine børn afsted, når institutionerne efter påske igen åbner. Privatfoto
Splittelse og forvirring er de følelser, der lige nu fylder meget for Camilla Grandt Andersen. Hun ved endnu ikke, hvad hun skal stille op, men hun er ikke tryg ved situationen. Privatfoto
Annonce
Kultur For abonnenter

Uden sidestykke: Peder har ringmærket 13.000 stære og 8.000 svaler

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

EfB

Ny kvinde i lægestaben: EfB med nødberedskab på bænken

Sønderborg For abonnenter

Arthur lod håret gro efter at have haft kræft tæt på livet: Nu lader han de lange lokker falde

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Esbjerg

Byggefirma efter stort minus i regnskabet: Store projekter i bogen og optimisme efter dyrt år

Aabenraa

Michael tog en maraton i Lillebælt: Svømmede fra Aabenraa til Assens på 14 timer

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Sønderborg

Damerne strålede, skålede og skrålede

Annonce