Annonce
Sønderborg

Forældre frifindes i sag om mishandling

Retten i Sønderborg frifandt forældreparret, som blev anmeldt af deres dengang 17-årige søn for mishandling gennem ti år. Arkivfoto: Claus Thorsted
Retten i Sønderborg frifandt et forældrepar fra Sønderborg, som var tiltalt for at have begået vold mod deres to børn i ti år. Dommer og domsmænd afviste, at anklagemyndighedens beviser var tilstrækkelige til nogle af tiltalerne.
Annonce

Sønderborg: - Thi kendes for ret. I frifindes for alle tiltaler, sagde dommer Peter Hageman Christensen til de to forældre, som i august 2018 blev anmeldt af deres dengang 17-årige søn for at have udøvet vold i hjemmet i et årti.

Da hammerslaget faldt, brød forældrene grædende sammen og krammede hinanden. Flere pårørende græd med fra tilhørerpladserne i retssalen.

- Der er ikke grundlag for at kalde behandlingen af børnene for mishandling, og vi finder det ikke bevist, at der er udøvet vold mod børnene, fortalte Peter Hageman Christensen.

Anklagemyndigheden havde tiltalt forældreparret for mishandling mod begge børn, og en sådan dom kunne give op mod seks års fængsel.

Annonce

Anklagers bevisbyrde

Enhver person i Danmark er uskyldig til det modsatte er bevist, og det lykkedes ikke for anklagemyndigheden at overbevise dommer og domsmænd om forældrenes skyld.

Anklagen om vold og mishandling i hjemmet er baseret på vidneudsagn fra de to børn, og det var disse udsagn, som var anklagemyndighedens hovedbevis:

- Grunden til tiltalen er, at de to børn fortæller om vold i hjemmet uafhængigt af hinanden. Det efterlader vi ikke bare på skrivebordet, hvis det er det, man tror, forklarede anklager Mads Olesen.

Han påpeger, at den i nu 18-årige søns forklaring har været den samme fra begyndelsen. Datterens første videoafhøring passede på brorens forklaring, men hun udtalte sig anderledes i anden video.

- Hun bad om en ny videooptagelse, fordi hun sagde, at broren havde truet hende til den første, sagde forsvarsadvokat for faren i sagen, Tenna Dabelsteen.

Sønnen skulle ifølge forældrenes forsvarsadvokater have interesse i at blive tvangsfjernet for at få sit eget sted at bo. Den dengang 13-årige datter blev efter tvangsfjernelsen analyseret af en psykolog, som skulle bedømme, om hun havde lidt overlast af den årelange vold i hjemmet.

- Det var hun tilsyneladende ikke mærket af. Til gengæld fandt psykologen tegn på autisme og udtalte, at hun ville have bedst af at være hjemme ved sine kærlige forældre, som elsker hende, fortalte morens forsvarsadvokat, Mikkel Holsteen Cramer.

Både sønnens vidneforklaring og datterens videoafhøring blev vist for retten bag lukkede døre, så indholdet er ikke kendt af offentligheden.

Annonce

Påstand mod påstand

Udover datteren, sønnen og mormoren afgav to offentligt ansatte også vidneforklaring. De berettede om deres oplevelse med børnene under tvangsfjernelsen.

- Man kan undre sig over, at der overhovedet er indkaldt vidner, for har de set noget? Har de hørt noget? Nej. Blev der foretaget en medicinsk vurdering af børnene? Nej. Har der været skader eller mærker på børnene? Nej, fortalte Tenna Dabelsteen i sin forsvarstale.

her lagde hun vægt på, at der var en decideret mangel på håndgribelige beviser, og at vidneudsagn ikke må stå alene i en domsafgørelse. Hun var også forundret over, at forældrene blev tiltalt for ti års vedvarende mishandling, når sønnen ikke kunne huske, hvornår volden begyndte.

Retten i Sønderborg var enig i, at beviserne var utilstrækkelige.

- I en straffesag som denne er der ikke ført tilstrækkelige beviser, sagde Peter Hageman Christensen, inden retten blev hævet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce