Annonce
Sønderborg

Forældre raser over konfirmationer i juni

En gruppe forældre er godt og grundig sure over, at Gråsten-Adsbøl Sogn har besluttet at fastholde konfirmationer i juni. Arkivfoto: Timo Battefeld
Gråsten-Adsbøl Sogn har besluttet, at bibeholde konfirmationsdatoer i midten af juni. Det er flere forældre meget utilfredse med.
Annonce

Gråsten: Mens flere nabosogne har flyttet deres konfirmationer væk fra første weekend af juni og til efter sommerferien, har Gråsten-Adsbøl valgt at fastholde konfirmationsdatoer i anden og tredje weekend af juni.

- Vi er overbeviste om, at konfirmanderne og familierne kan få en festlig og god konfirmation både i kirken og til festen bagefter. Alle gør, hvad de kan, inden for de rammer som corona-krisen sætter for os alle, lyder det fra Helle Blindbæk, formand for menighedsrådet.

Bag beslutningen står et enigt menighedsråd og præst Hanne Beierholm Christensen. Den falder dog langt fra i god jord hos alle forældre. På sognets facebookside har flere skrevet kritiske kommentarer.

- Det er jo helt gak at fastholde den dato. Troede kirken var menneskelig. Det er da ikke noget der tyder på det i den her sammenhæng. Usikkerheden i denne tid gør jo, vi ikke ved noget om, hvad muligheder vi har for at holde konfirmation nogenlunde normalt, skriver Erik Søndergård Christensen.

- Der er fortsat mennesker, der ikke kommer ud på grund af, de er i risikogrupper. Der er heldigvis præster, der tænker på, at det er konfirmandernes dag. Men her er der desværre den holdning, lad os få det overstået, Margith Syska.

Konfirmationer og corona

På grund af corona-krisen fik alle landets sogne den 18. marts besked om at udsætte de planlagte konfirmationer til efter pinse - altså tidligst i juni. Det var op til de enkelte sogne at fastsætte nye datoer. En stor del af sognene i Sønderborg Kommune valgt at skubbe til efter sommerferien, mens en god håndfuld valgte datoer i juni.

Da forsamlingsforbuddet på maksimum 10 personer for nogle uger siden blev forlænget frem til den 8. juni, besluttede blandt andet Vester Sottrup, Nybøl og Rinkenæs med at skubbe deres konfirmationer første weekend i juni til efter sommerferien. Andre sogne med datoer senere i juni fastholdte eller afventede.

Blandt andet meddelte Egen Sogn allerede ved den lejlighed, at den fastholdte konfirmationer den 14. og 21. juni. Derimod ville Gråsten-Adsbøl Sogn afvente, hvilke anvisninger der kom fra biskoppen og regeringen, inden den tog en beslutning. På et møde i sidste uge valgte menighedsrådet og præsten at bibeholde 13.-14. og 21. juni.

Annonce

Klasser splittes op

Corona-restriktioner gør, at der skal der være to meter mellem folk inde i kirken, hvis der skal synges. I Gråsten Kirke vil der være plads til 64 mennesker. Det betyder, at børnene bliver konfirmeret i mindre hold ad gangen og hver konfirmand kan medbringe fem familiemedlemmer.

- Chancen for, at der kan afvikles en konfirmation der ligger tæt på det "normale" er alt andet lige langt større, hvis det udskydes. Det er konfirmanderne, der bliver taberne her. De får ikke den fest, de har drømt om, Mikael Hjort Bang.

- Øv da. Kender nogle af de ældre som melder fra, da de ikke tør komme med, når det bliver nu, skriver Ulla Slot Nielsen.

Klasserne fra Gråsten splittes op i to hold - med to konfirmationer den 13. og 14. juni. Konfirmationen den 21. juni for elever på Æblegård Friskole er rykket fra Adsbøl og til Gråsten, hvor der er mere plads.

- Har en datter som har glædet sig, men det gøre hun desværre ikke mere. Først må hun ikke opleve denne store dag med alle hendes klassekammerater. Dernæst kan hun ikke få den fest hun har ønsket sig, idet vi desværre er nødt til at vælge nogen fra. Alt dette kunne have været undgået hvis man havde flyttet datoen til senere på året, lige som de fleste andre, Malene Lundsgaard Hansen.

Annonce

Kirken står fast

Enkelte forældre bakker dog også op på sognets facebook-side, ligesom formanden for menighedsrådet fortæller, at både hun og præsten har fået mange positive tilbagemeldinger fra forældre angående fastholdelsen af konfirmationsdatoerne.

- Kan godt se at jeg er i undertal her, men når udmeldingen om fastholdelsen er kommet, må vi få det bedste ud af dagen. Vi kender heller ikke dagen i morgen eller i overmorgen, skriver forælder Annelise Hansen.

- Mange ting er uvisse, men på nuværende tidspunkt er det et faktum, at der ikke er set smittespredning i Sønderborg kommune den sidste uge, og vi har også i kommunen haft de færreste antal smittede og alvorligt syge. Det er set med vore øjne de mest sikre rammer, vi kan ønske os på nuværende tidspunkt i forhold til at samle familien, Lena Rosenkrantz.

På trods af den voldsomme kritik står Gråsten-Adsbøl Sogn fast. Der bliver holdt konfirmationer i anden og tredje weekend i juni.

- Jeg synes, tonen har været ubehageligt. Det tager jeg afstand fra. Rigtig mange forældre er glade for, at vi holder fast i datoen. Vi står på hovedet for at gøre de her konfirmationsdage gode for alle, siger menighedsrådsformand Helle Blindbæk, der også har arrangeret et fælles konfirmationsfoto.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce