Annonce
Esbjerg

Forældre til kulturskole-elever får ikke penge tilbage

Esbjerg Kulturskole ventes meget snart at åbne igen. Som følge af Folketingspartiernes nye aftale, der blev landet sent onsdag aften, om yderligere genåbninger i fase 2, er det bestemt, at kulturskolen kan åbne fra onsdag den 27. maj - dog bliver der tale om en kontrolleret genåbnings-model med en række restriktioner. Arkivfoto: PR-Foto.
Forældre til elever på Esbjerg Kulturskole kan formentlig se i vejviseren efter at få refunderet elevbetaling trods corona-lukningen. Esbjerg Kulturskole åbner efter alt at dømme så småt igen fra onsdag.

Esbjerg Kommune: Forældrene til elever på Esbjerg Kulturskole skal ikke forvente at få penge tilbage som følge af lukning og aflysning af aktiviteter i kølvandet på corona-virus' indtog i Danmark.

Det fremgår af en sag på økonomiudvalgets dagsorden på mandag, som politikerne i udvalget skal behandle. Kultur & Fritidsudvalget har allerede valgt at godkende direktionens indstilling om, at elevbetaling ikke refunderes. Beslutningen bunder blandt andet i, at Kulturministeriet har meddelt, at kommunerne ikke har pligt til at tilbagebetale elevbetalinger på musik- og kulturskoleområdet.

Kulturministeren henviser i et svar til Kommunernes Landsforening (KL) til lov om musik og bekendtgørelse om musikskoler, der ikke indeholder regler, der gør, at kommunen skal tilbagebetale elevbetalinger i en situation som corona-pandemien.

Kulturministeren opfordrer dog samtidig til, at kommunerne som hovedtilskuds-ydere understøtter musik- og kulturskolernes fortsatte virke i videst muligt omfang, så forældrene undgår at betale for en ydelse, de ikke modtager, og ministeren bemærker samtidig, at den statslige refusion for lærerlønninger til musikundervisning ikke er påvirket i lukkeperioden.

Annonce

Beregninger

  • Esbjerg Kulturskole havde på forhånd - inden udvidelsen af genåbningens fase 2 - foretaget gennemsnits-beregninger for udgiften ved tilbagebetaling ved tre forskellige scenarier:
  • Tilbagebetaling af elevydelser perioden 11. marts – indtil sommerferien: 968.567 kroner.
  • Perioden 11. marts til eventuel opstart 8. juni: 778.368 kroner.
  • Perioden 11. marts til opstart 8. juni dog indeholdt omlægning af undervisning samt efterlæsning 534.971 kroner.

Slingrekurs

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) kalder svaret for "en slingrekurs":

- Jamen, det er jo en slingrekurs, regeringen lægger for dagen. På dagtilbudområdet fik vi en klar melding fra Folketinget om, at vi ville blive kompenseret for manglende indtægter, hvis vi ikke kunne tilbyde den ydelse til forældrene, som de opkræves penge for, hvilket som bekendt gav os mulighed for at strikke en model sammen, så forældre kunne udmelde barnet eller sætte pladsen på pause. Selvfølgelig er det urimeligt, at man skal betale for en ydelse, som man ikke får, og det medgiver kulturministeren jo også. Det var derfor vores forventning som kommune, at vi ville få tilsagn om refusion, så man kunne tilbagebetale elev-ydelsen, siger Jesper Frost Rasmussen.

At kulturministeren i svaret i øvrigt påpeger, at statens refusion til kommunerne i forhold til udgiften til lærerlønninger ikke er påvirket af corona-krisens lukning af musiktilbuddene, har borgmesteren kun hovedrysten til overs for:

- Vi har jo - uanset lukning af tilbuddene - omkostninger til medarbejdernes løn, så det er vel ikke så overraskende, at vi stadig skal have den refusion. Det giver os altså ikke flere penge i kassen, understreger Jesper Frost Rasmussen.

Snarlig åbning

Esbjerg Kulturskole ventes dog meget snart at åbne igen. Som følge af Folketingspartiernes nye aftale, der blev landet sent onsdag aften, om yderligere genåbninger i fase 2, er det bestemt, at landets kulturskoler kan åbne fra onsdag den 27. maj - dog bliver der tale om en kontrolleret genåbnings-model med en række restriktioner. En sådan model skal Kultur & Fritidsudvalget tage stilling til i forhold til Esbjerg Kulturskole på et ekstraordinært møde tirsdag, oplyser Jesper Frost Rasmussen.

Den særlige genåbnings-model, som den kommunale forvaltning er i gang med at strikke sammen, skal tage skyldig hensyn til, hvad kommunen kan nå at få stablet på benene i forhold til rengøring, indretning og værnemidler, ligesom der er ekstra restriktioner blandt andet i forhold til eksempelvis korsang. Der vil givetvis være dele af kulturskolens aktiviteter, der ikke vil kunne genoptages på samme måde som før, men skal tilrettes i forhold til Sundhedsstyrelsens hygiejnekrav.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Tønder

Stærk utilfredshed i Tønder og stor glæde på Rømø: Grænseåbning får meget blandet modtagelse

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce