Annonce
Esbjerg

Forældre trutter og larmer for normeringer til Vestkystløbet

Op mod 1.500 mennesker var på gaden i Esbjerg den 6. april for at demonstrere for minimumsnormeringer. Der bliver endnu en happening i forbindelse med Vestkystløbet søndag den 2. juni. Arkivfoto: Jesper Orry
Kampen for lovfaste minimumsnormeringer i landets daginstitutioner fortsætter, og i Esbjerg bliver der en happening i forbindelse med Vestkystløbet.

Esbjerg: Når tusindvis af mennesker indtager Vognsbølparken søndag den 2. juni til Vestkystløbet vil løbere og tilskuere næppe kunne undgå at bemærke, at der stadig er fokus på minimumsnormeringer i landets daginstitutioner.

For to måneder siden gik mellem 1.000 og 1.500 mennesker på gaden i Esbjerg for som en del af den landsdækkende aktion at kræve minimumsnormeringer og aktionen bliver gentaget i forskellige former landet over den 2. juni, og i Esbjerg altså som en del af Vestkystløbet.

- Vi diskuterede lidt, hvordan vi skulle gribe det an og blev enige om, at Vestkystløbet var en udmærket platform. Vi vil have en stand ved løbet, der vil være flag, bannere, T-shirts balloner og truthorn, også ude langs ruten, og så har vi givet alle folketingskandidater i området en åben invitation til at komme ned til os og svare på spørgsmål og fortælle om deres tanker på området, fortæller Charlotte Olsen, der er tovholder for græsrodsbevægelsen i Esbjerg.

Annonce

Det er ekstra benzin på bålet og viser blot, at der virkelig er brug for at få gjort noget her og nu. Det skal være nu og ikke om et år, og det vil vi lave så meget larm over, at politikerne indser det.

Charlotte Olsen, tovholder

Benzin på bålet

Demonstrationen den 6. april foregik under mottoet "Hvor er der en voksen?", og det har indtil videre knebet at finde en voksen at adressere problemet til, erkender Charlotte Olsen.

- Vi har talt med borgmesteren (Jesper Frost Rasmussen (V), red.), men det er jo i bund og grund politikerne på Christiansborg, der skal rykke sig. Det er svært at løse lokalt, for der skal følge penge med. Vi har efter demonstrationen oplevet opblødning på punktet fra flere forskellige partier og kandidater, så vores aktion skal ikke ses som politisk på den måde, at vi har en mening om, hvem folk skal stemme på, selv om det selvfølgelig ikke er tilfældigt, at det foregår lige op til valget, siger Charlotte Olsen.

Udmeldingen om planlagte besparelser og færre pædagoger i Esbjergs daginstitutioner har kun animeret Charlotte Olsen og hendes medaktører yderligere.

- Det er ekstra benzin på bålet og viser blot, at der virkelig er brug for at få gjort noget her og nu. Det skal være nu og ikke om et år, og det vil vi lave så meget larm over, at politikerne indser det, siger Charlotte Olsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge måtte trække sig fra Sygehus Sønderjylland: Nu huserer han andre steder i landet

Fodbold

Finnerne får deres EM-fest

Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Agnes er dybt skuffet over flyerstatning: Det er fuldstændig uanstændigt

Danmark

Endelig plan for millionerstatning er landet: Støjramte F-35-naboer kan få 70.000 kroner i hånden

Annonce