Annonce
Esbjerg

Forældre trutter og larmer for normeringer til Vestkystløbet

Op mod 1.500 mennesker var på gaden i Esbjerg den 6. april for at demonstrere for minimumsnormeringer. Der bliver endnu en happening i forbindelse med Vestkystløbet søndag den 2. juni. Arkivfoto: Jesper Orry
Kampen for lovfaste minimumsnormeringer i landets daginstitutioner fortsætter, og i Esbjerg bliver der en happening i forbindelse med Vestkystløbet.

Esbjerg: Når tusindvis af mennesker indtager Vognsbølparken søndag den 2. juni til Vestkystløbet vil løbere og tilskuere næppe kunne undgå at bemærke, at der stadig er fokus på minimumsnormeringer i landets daginstitutioner.

For to måneder siden gik mellem 1.000 og 1.500 mennesker på gaden i Esbjerg for som en del af den landsdækkende aktion at kræve minimumsnormeringer og aktionen bliver gentaget i forskellige former landet over den 2. juni, og i Esbjerg altså som en del af Vestkystløbet.

- Vi diskuterede lidt, hvordan vi skulle gribe det an og blev enige om, at Vestkystløbet var en udmærket platform. Vi vil have en stand ved løbet, der vil være flag, bannere, T-shirts balloner og truthorn, også ude langs ruten, og så har vi givet alle folketingskandidater i området en åben invitation til at komme ned til os og svare på spørgsmål og fortælle om deres tanker på området, fortæller Charlotte Olsen, der er tovholder for græsrodsbevægelsen i Esbjerg.

Annonce

Det er ekstra benzin på bålet og viser blot, at der virkelig er brug for at få gjort noget her og nu. Det skal være nu og ikke om et år, og det vil vi lave så meget larm over, at politikerne indser det.

Charlotte Olsen, tovholder

Benzin på bålet

Demonstrationen den 6. april foregik under mottoet "Hvor er der en voksen?", og det har indtil videre knebet at finde en voksen at adressere problemet til, erkender Charlotte Olsen.

- Vi har talt med borgmesteren (Jesper Frost Rasmussen (V), red.), men det er jo i bund og grund politikerne på Christiansborg, der skal rykke sig. Det er svært at løse lokalt, for der skal følge penge med. Vi har efter demonstrationen oplevet opblødning på punktet fra flere forskellige partier og kandidater, så vores aktion skal ikke ses som politisk på den måde, at vi har en mening om, hvem folk skal stemme på, selv om det selvfølgelig ikke er tilfældigt, at det foregår lige op til valget, siger Charlotte Olsen.

Udmeldingen om planlagte besparelser og færre pædagoger i Esbjergs daginstitutioner har kun animeret Charlotte Olsen og hendes medaktører yderligere.

- Det er ekstra benzin på bålet og viser blot, at der virkelig er brug for at få gjort noget her og nu. Det skal være nu og ikke om et år, og det vil vi lave så meget larm over, at politikerne indser det, siger Charlotte Olsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce