Annonce
Vejen

Forældre: Vores datter svigtes af Vejen Kommune

Den hjerneskadede Kamilla Erna Hansen har brug for stabile og specielle skoleforhold, og dem mente forældrene Anita og Thomas Hansen, Glejbjerg, ikke, at Vejen Kommune tilbød. I stedet fandt de selv en løsning og mener, at kommunen er forpligtet til at betale. Men det vil kommunen ikke. Foto: Martin Ravn
Kamilla, der er datter af Anita og Thomas Hansen, Glejbjerg, var begyndt at gå og snakke, da hun som 1-årig blev hjerneskadet af en vaccination. Forældrene er ikke imponeret af kommunens indsats for datteren.
Annonce

GLEJBJERG: - Hvem skal nu betale?

Ja, Vejen Kommune mener i alt fald ikke, at den skal betale for den nu 17-årige, hjerneskadede Kamilla Erna Hansens skolegang, når forældrene, Anita og Thomas Hansen, Glejbjerg, selv fandt en skole til datteren, da de ifølge deres forklaring aldrig fik et udspil fra kommunen.

- Hvad er ret, og hvad er rimeligt? Vi har fra august 2014 til juni 2019 selv betalt for skoletilbud til vores datter, selv om hun er omfattet af servicelovens paragraf 11, pointerer forældrene.

- Vores datter fik tilbage i 2003 en vaccinationsskade som følge af sin MFR-vaccination. Hun var da cirka 15 måneder og var begyndt at snakke og gå. Hun fik en halvsidet lammelse, epilepsi og en hjernebetændelse, og et halvt år efter blev der, trods lægernes overbevisning om ingen varige mèn, konstateret skader på hjernen.

- Lægerne kunne på daværende tidspunkt ikke sige, hvilke kamre, der var ramt, om det var indlæringen, motorikken, eller hvad det ville komme til at betyde for vores datter i fremtiden. I 2004 blev vores datter diagnosticeret med bl.a. en sygdom i nervesystemet. Vaccinationsskaden blev anerkendt i Arbejdsskadestyrelsen i 2012 med et varigt mén på ti procent.

Vi har nu kontaktet avisen for dels at udtrykke vores utilfredshed med Vejen Kommunes behandling af vores datters sag, og vi håber, at det kan være med til at sætte fokus på det svigt, vi har følt gennem flere år.

Anita og Thomas Hansen

Annonce

På efterskole

- I 2014 ved et møde med lærerne med deltagelse af sagsbehandler fra Vejen Kommune på vores datters skole her i Glejbjerg skole, lød beskeden, at man ikke kunne se hende på overbygningen på Højmarkskolen i Holsted. Efterfølgende kom der ingen udmelding fra skoleafdelingen i Vejen Kommune om hvilket skoletilbud, man ville tilbyde. Derimod foreslog en lærer, at vi valgte friskolen i Gjerndrup, hvor der var en egenbetaling på 1.825 kroner per måned.

- I 2016 var vi i kontakt med psykiatrien i Esbjerg på grund af en belastningsreaktion. Psykiatrien henviste os til, at Vejen Kommune foretager en paragraf 50-undersøgelse, men der går næsten seks måneder, inden den bliver udfærdiget. I mellemtiden kontaktede vi en specialefterskole for at finde et andet skoletilbud, hvor vores datter fik noget mere støtte og hjælp til sine udfordringer.

- Vi søgte så Vejen Kommune om betaling af efterskole, men fik afslag på grund af vores økonomi - ikke ud fra at vores datter havde udfordringer. Få dage efter opstarten på specialefterskolen, udviklede vores datter uspecifikke kramper, og vi var indlagt syv, otte, ni gange, mens hun gik på skolen. Samtidigt udviklede hun en spiseforstyrrelse og selvskadende adfærd.

Annonce

For lang tid

- I 2017 havde vi igen kontakt til Vejen Kommune for at finde et andet skoletilbud til vores datter. På mødet afviste kommunen, at den har et skoletilbud at tilbyde, men foreslår tre almindelige efterskoler, som vi kan kontakte - og igen betale for. Kamilla begyndte på en normal efterskole, men fagligt faldt hun meget bagud og blev igen belastet af de faglige udfordringer, hun har, fortæller Anita og Thomas Hansen.

- I april 2019 blev hun indlagt på Epilepsihospitalet på grund af kramper. Her finder man ud af, at hun har PNES, som er en social og psykisk belastningsreaktion på kroppen. Epilepsihospitalet vælger at lave en skoleudredning og en neuropsykologisk udredning, som viste, at vores datter skolemæssigt har en læsning og stavning svarende til en elev i 1.–2. klasse, mens hun på dette tidspunkt går i 9. klasse på en almindelig efterskole.

- Ud fra denne rapport har Vejen Kommune nu valgt at tilbyde vores datter et specialskoletilbud med ekstra socialpædagogisk støtte som 11. årgang i et skoletilbud. Vi er skuffet over, at det har taget så lang tid for Vejen Kommune endelig at finde den rigtige hjælp til vores datter, som bliver 18 år i august 2020.

Forældreparret Thomas og Anita Hansen, Glejbjerg, kæmper datterens sag mod Vejen Kommune. Foto: Martin Ravn
Annonce

Svigt

- Vi føler på ingen måde, at Vejen Kommune har ydet den hjælp, som den skulle. Vi er meget utilfredse med, at vi selv har måtte afholde udgiften til fem års skolegang og har klaget, men fik afslag fra kommunen.

- Kamillas udfordringer er klart blevet værre i takt med, at hun er blevet ældre og med de stigende krav, der stilles til hende. Der har ikke været iværksat den specialundervisning og den socialpædagogiske bistand, der fra begyndelsen af skoletiden har været behov for trods flere anbefalinger fra neurologer og andet sundhedspersonale, påpeger forældrene.

- Hvem har egentlig ansvaret, når man har et barn med store udfordringer, både socialt, fagligt, fysisk og psykisk? Er det mon forældrene, eller er det kommunen?

- Hvad er ret, og hvad er rimeligt, spørger Anita og Thomas Hansen.

De peger blandt andet på, at en ekspert på området mener, at kommunen ifølge loven har pligt til at betale datterens skolegang.

- Vi har nu kontaktet avisen for dels at udtrykke vores utilfredshed med Vejen Kommunes behandling af vores datters sag, og vi håber, at det kan være med til at sætte fokus på det svigt, vi har følt gennem flere år.

Forældrene har klaget over afslaget til både skolechef Regin Holm Nielsen og borgmester Egon Fræhr.

Kommunen mener, den lever op til loven og fastholder, at den ikke vil betale for skolegang, som Kamillas forældre selv har fundet.

Regin Holm Nielsen skriver i en mail til avisen:

"Vi udtaler os ikke om enkeltsager, selvfølgelig heller ikke i pressen. Men generelt skal tilbud naturligvis visiteres eller bestilles af Vejen Kommune for at blive betalt af Vejen Kommune."

Thomas og Anita Hansen, forældre til Kamilla Erna Hansen, er utilfreds med Vejen Kommune, som de ikke mener, følger loven. Foto: Martin Ravn
Kamilla Erna Hansen på sit værelse i barndomshjemmet i Glejbjerg. Foto: Martin Ravn
Forældreparret Thomas og Anita Hansen, Glejbjerg. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce