Annonce
Danmark

Forærer 100.000 blomster væk: Telefonen har kimet hele morgenen

Johnni Rasmussen ejer af Gartneriet Hanse. Søndag formiddag kan læsere af Fyens Stiftstidende kvit og frit hente gule blomster hos Rasmussen, som hellere vil forære dem væk end kassere de blomster, han skulle have solgt i påsken. Foto: Christian Nordholt
Gartner Johnni Rasmussen i Stige blev nærmest blæst omkuld med henvendelser tirsdag formiddag, fordi han hellere vil forære 100.000 gule påskeliljer væk end at kassere dem. - Sætter nødvendigt fokus på vores krise og behov for hjælp, siger han.

Imens kommentarerne vælter ind på Facebook, er gartner Johnni Rasmussen fra Stige blevet kimet ned hele tirsdag formiddag. Han inviterede tirsdag avisens læsere til at tage for sig af 100.000 påskeliljer.

Kvit og frit vel at mærke.

- Min telefon har kimet hele morgenen. Det er helt vildt så mange, der har ringet, siger Johnni Rasmussen, der ejer Gartneriet Hanse i Stige.

På forsiden af Fyens Stiftstidende tirsdag og på Fyens.dk inviterer han alle FS-læsere til at hente gule mini-påskeliljer hos ham på søndag.

- Hellere forære dem væk end at kassere dem, som han konstaterer i dagens avis.

På avisens Facebook-side har artiklen før middag kastet op mod 220 kommentarer og 335 likes af sig på et opslag, der er delt 130 gange og indtil videre har nået flere end 17.000 personer.

Opmærksomheden glæder Johnni Rasmussen, der skulle have sendt de mange gule blomster sydpå til sine sædvanlige tyske kunder, men det marked er nærmest lukket helt ned på grund af corona-virussen.

- Det er selvfølgelig lidt en sjov historie, men det er faktisk ikke for sjov dét, der foregår, så det kan være med til at sætte fokus på et stort problem for vores erhverv, siger han.

- Og husk dit eksemplar af søndagens Fyens Stiftstidende skal placeres i forruden af bilen, for det er også for at støtte den lokale avis.

Annonce
Johnni Rasmussen ejer af Gartneriet Hanse. Corona-krisen har store konsekvenser for Gartnerierne i Odense. Den første del af året, med alle dets helligdage og traditioner, er gartneriernes højsæson. Den periode, hvor de største dele af årsomsætningen generes. Aflyste ordre gør at de i disse dage, brænder inde med flere hundredetusinde blomster og planter, de ikke kan få solgt, og som de derfor må smide ud. Foto: Christian Nordholt

Gult fokus på krisen

I hele branchen bliver der kasseret hundredetusindevis af blomster i disse dage og uger, og det bliver ikke mindre, nu hvor regeringen har forlænget nedlukningen af Danmark til efter påske.

Dermed er muligheden for at komme af med de mange gule blomster helt væk.

- Og i stedet for at vi skal stå og smide dem ud, fjerne potterne osv., så vil jeg hellere give dem væk. Vi mister omkring 300.000 kroner på dem, men det bliver endnu mere, hvis jeg skal bruge tid og kræfter på at kassere dem også, siger gartneren.

Han håber desuden, at søndagens aktion er med til at sætte fokus på branchens krise og behov for hjælp. Hverken han eller kollegaerne kan bruge de hjælpepakker, der allerede er lanceret, til noget, understreger han.

- Vi har brug for kontant hjælp nu og her, fordi vi mister vores omsætning. Alene i marts måned forventer jeg en halvering af min omsætning, men jeg tør næsten ikke kigge på det, siger han.

Bare en politiker opdager det

Det er højsæson for Johnni Rasmussen og hans 16 ansatte i Stige. Men hvor han normalt ville sælge blomsterne til tre kroner og tjene 75 øre pr stk., så sælger han dem i øjeblikket for en krone. Samlet set står han til at miste halvdelen af sin indtægt i marts.

- Jeg har normalt en omsætning på seks millioner kroner i marts måned, men jeg regner med, at det bliver til omkring tre millioner kroner i år, siger han og appellerer til både lokale og landspolitikerne.

- Forhåbentlig er der nogen af dem, der ser det her. Bare vi kan få en enkelt politiker til at sige: "Prøv lige at se, hvor slemt det står til, når de gør sådan der". Det ville være godt, siger han.

Ingen betaling

Han afviser et forslag blandt de mange reaktioner på Facebook om at sætte et skilt med Mobilepay op, så folk kan donere og dermed støtte gartneriet, når de henter blomster.

- Nej, det vil jeg ikke. Jeg ved godt, at det er vel ment, men jeg vil gerne have rene linjer, så jeg ikke får besøg fra skattefar bagefter, eller der bliver noget rod, hvis der kommer en hjælpepakke, siger Johnni Rasmussen.

Man kan hente gule påskeliljer hos Gartneriet Hanse søndag formiddag fra klokken 8 til 12 på Strandholtvej 34 A, afdeling 1, i Stige.

For at undgå eventuel smittespredning, skal interesserede blive i bilen, når man ankommer til gartneriet. Så vil de ansatte læsse blomsterne i trailere eller ind bag bilen, understreger gartneren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce