Annonce
Sønderborg

For 20 år siden var de her ikke: Sæler har indtaget Als

Det er blevet mere almindeligt at se sæler på og ved Als' kyster de senere år. Arkivfoto: Lars Juul Nielsen

For 20 år siden var der ikke sæler på Als, men nu er det blevet helt normalt at se spættede sæler og gråsæler på kysten rundt om Als.

Als: Sælen er blevet en naturlig del af dyrelivet omkring Als. Den spættede sæl og gråsælen kan ses på og ved kysterne omkring Als. Det bekræfter Klaus Sloth, der er skovfoged ved Naturstyrelsen Sønderjylland.

- Da jeg kom til Naturstyrelsen for over 20 år siden, så man aldrig en sæl. Nu er det helt normalt. Der kommer flere og flere sæler. Der er ingen tvivl om, at der er sæler i vores farvand, og der er kommet flere, siger Klaus Sloth.

Det er den spættede sæl og gråsælen, som kan ses langs Als' kyster. I den seneste tid blandt andet på Torup Strand ved Nørreskoven.

- Vi ser flest af den spættede sæl, som er væsentlig mindre end gråsælen. Men gråsælen er også begyndt at komme hyppigere, siger Klaus Sloth.

Gråsælen er en meget stor sæl, hvor hannen kan veje op til 300 kilo og bliver over to meter lang. Hanne er dobbelt så stor som hunnen. Gråsælen er Danmarks største rovdyr. Den spættede sæl er den mest almindelige sæl i Danmark. Den kan veje op til 125 kilo og bliver op til to meter lang. Sælerne kan ses rundt om Als samt i Aabenraa Fjord.

- Det er stort set alle kyststrækninger, de er at se rundt om Als. Vi får mange meldinger om folk, der har set sæler, siger Klaus Sloth.

Annonce

Sæler på Nordals

Naturstyrelsen Sønderjylland tæller ikke sælerne, men styrelsen tager ud, hvis der findes en død sæl.

- Vi glædes over, de er der. Hvis der findes en død, så tager vi ud og fjerner den. Det sker en til to gange i året, siger Klaus Sloth.

Torup Strand i Nørreskoven på Nordals er et af de steder, hvor man kan se sæler. Standen er blevet et yndet udflugtsmål for fotografer, der vil have billeder af sæler.

Bjørn Forst har boet i sit hus tæt på standen i 25 år.

- Vi så den første sælunge for tre år siden. Og siden er der bare kommet flere. Siden august sidste år er der kommet tre sæler fast. De ligger derude på stenene, siger Bjørn Forst og peger ud på en gruppe store sten, som ligger lige udenfor hans hus.

Han mener, der er tale om spættede sæler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

PostNord er en dødssejler

I årevis har fusionen mellem Post Danmark og det svenske Posten AB til PostNord i 2009 været et problembarn. Der er nemlig så store forskelle mellem Danmark og Sverige, at det har vist sig nærmest umuligt at få fællesskabet til at fungere. Mens Danmark er en digital spydspids, bliver der fortsat ekspederet masser af fysiske breve og dokmenter via posten hos vores nordiske naboer. Og skønt man kan begræde det traditionelle brevs forsvinden i vores land, er udviklingen uafvendelig. Situationen i Danmark har siden 2012 udløst adskillige årsregnskaber med blodrøde tal, hvilket har belastet hele PostNord i fatal grad. I det seneste årsregnskab for 2018 havde den danske del af forretningen et minus på over en milliard kroner. Noget tyder på en bedring i økonomien, men prisen har været høj i form af massefyringer og bestandigt forringet service. Imens fortsætter brevmængden med at falde på grund af den digitale kommunikations fortsatte fremmarch kombineret med alt for lange leveringstider på fysiske breve. Nu er flere partier så åbne for at forlade postsamarbejdet. De nye toner er der grund til at være tilfreds med. For nok er situationen lige nu slem. Men fremover vil den blive endnu værre. Også hos vores naboer vil den moderne kommunikation vinde stadig mere frem. Det er ganske enkelt for hurtigt, bekvemt og billigt at holde digital kontakt med både venner, familie og myndighederne til, at fysiske breve på sigt kan overleve i større omfang. Det gælder også i Sverige. PostNord er med andre ord en dødssejler, det ikke vil være klogt at holde fast i. Lad os få lukket virksomheden, inden vi bruger endnu flere penge på at forlænge dens skrantende eksistens. Naturligvis skal det også fremover være muligt at sende fysisk post i Danmark. Men der er bestemt ingen grund til at genopbygge et nationalt postvæsen. I stedet bør politikerne se på muligheden for at betro opgaven til private aktører. Dyrere og ringere end den nuværende ordning kan det umuligt blive.

Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Annonce