Annonce
Sønderborg

For 20 år siden var de her ikke: Sæler har indtaget Als

Det er blevet mere almindeligt at se sæler på og ved Als' kyster de senere år. Arkivfoto: Lars Juul Nielsen

For 20 år siden var der ikke sæler på Als, men nu er det blevet helt normalt at se spættede sæler og gråsæler på kysten rundt om Als.

Als: Sælen er blevet en naturlig del af dyrelivet omkring Als. Den spættede sæl og gråsælen kan ses på og ved kysterne omkring Als. Det bekræfter Klaus Sloth, der er skovfoged ved Naturstyrelsen Sønderjylland.

- Da jeg kom til Naturstyrelsen for over 20 år siden, så man aldrig en sæl. Nu er det helt normalt. Der kommer flere og flere sæler. Der er ingen tvivl om, at der er sæler i vores farvand, og der er kommet flere, siger Klaus Sloth.

Det er den spættede sæl og gråsælen, som kan ses langs Als' kyster. I den seneste tid blandt andet på Torup Strand ved Nørreskoven.

- Vi ser flest af den spættede sæl, som er væsentlig mindre end gråsælen. Men gråsælen er også begyndt at komme hyppigere, siger Klaus Sloth.

Gråsælen er en meget stor sæl, hvor hannen kan veje op til 300 kilo og bliver over to meter lang. Hanne er dobbelt så stor som hunnen. Gråsælen er Danmarks største rovdyr. Den spættede sæl er den mest almindelige sæl i Danmark. Den kan veje op til 125 kilo og bliver op til to meter lang. Sælerne kan ses rundt om Als samt i Aabenraa Fjord.

- Det er stort set alle kyststrækninger, de er at se rundt om Als. Vi får mange meldinger om folk, der har set sæler, siger Klaus Sloth.

Sæler på Nordals

Naturstyrelsen Sønderjylland tæller ikke sælerne, men styrelsen tager ud, hvis der findes en død sæl.

- Vi glædes over, de er der. Hvis der findes en død, så tager vi ud og fjerner den. Det sker en til to gange i året, siger Klaus Sloth.

Torup Strand i Nørreskoven på Nordals er et af de steder, hvor man kan se sæler. Standen er blevet et yndet udflugtsmål for fotografer, der vil have billeder af sæler.

Bjørn Forst har boet i sit hus tæt på standen i 25 år.

- Vi så den første sælunge for tre år siden. Og siden er der bare kommet flere. Siden august sidste år er der kommet tre sæler fast. De ligger derude på stenene, siger Bjørn Forst og peger ud på en gruppe store sten, som ligger lige udenfor hans hus.

Han mener, der er tale om spættede sæler.

Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Klaver har været vidt omkring i Sønderjylland: Måske det sidste af slagsen i verden

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kultur

Det hemmelige svømmebad: Sæsonen er åben, men fortæl det ikke til nogen

Annonce