Annonce
Vejen

For 3,20 kroners sang til ingen verdens nytte

Rap på fingrene, rap i replikken og en fantastisk salmesnedker. Det musikalske foredrag med komponisten Erik Sommer hos AOF i Vejen var en stor fornøjelse. Foto: Steen Rasmussen
Salmekomponisten Erik Sommer akkompagnerede 65 sangglade deltagere i AOF's hidtil største succes i denne foredragsrække.

VEJEN: Der er det, der betaler sig, og så er der det, som ikke har kontant værdi og måske knap nok nogen målbar brugsværdi!

Til sidstnævnte kategori hører sang og musik, lagde komponisten Erik Sommer ud med, da han mandag formiddag besøgte AOF i Vejen Sognegård, hvor 65 tilhørere var mødt frem.

- Sang er til ingen verdens nytte, og udbyttet kan ikke gøres op. Jeg ved det, for jeg var bankmand gennem syv år. Det, der har værdi, er det, der står på jeres kontoudtog.

- Men det, der ikke har værdi, er alligevel til enorm stor fornøjelse og er på forunderlig vis med til at binde os sammen. Det er jo helt fantastisk, at vi alle sammen kan alle de kendte sange og salmer og har glæde af at synge dem sammen. Når man synger sammen, er ingen udenfor. Alle er en del af fællesskabet.

Annonce
Det er jo helt fantastisk, at vi alle sammen kan alle de kendte sange og salmer og har glæde af at synge dem sammen. Når man synger sammen, er ingen udenfor. Alle er en del af fællesskabet.

Erik Sommer

Eksbankmanden har regnet ud, at hver af de 572 sange i Højskolesangbogen koster 32 øre efter dagsprisen hos boghandleren i Lemvig, hvor han bor, og at det betyder, at selskabet vil have sunget sammen for 3,20 kroner, når man når til kaffen.

- Sang har sit eget sprog. Der er jo ingen i brugsen, som siger, "Lysets engel går med glans," vel? Så vil uddeleren da spørge, om man lige har været på højskole eller har fået et glas sherry fra morgenstunden, lød det fra Erik Sommer, der er en sprudlende foredragsholder og flere gange fik latteren frem hos tilhørerne.

Og med den indgangsbøn stemte koret i til den snart 200 år gamle salme. Lige efter fulgte den meget mere moderne "Se hvilken morgenstund" som optakt til en snak om Højskolesangbogens spændvidde.

Erik Sommer demonstrerede med en lille test, hvor meget sangen er en del af det medfødte menneskelige gods. Tilhørerne kunne uden videre synge den tonehøjde, som han istemte. Men svare på, hvad 17 gange 31 er, havde ingen lyst til.

- Og I har endda haft fem gange mere matematik end sang i skolen!

Spejdersang

Første halvleg sluttede med sangene "Jeg ved, hvor der ligger en have så skøn" og "Velkommen i den grønne lund".

Efter kaffepausen handlede det om Genforeningen, og først til allersidst spillede Erik Sommer til er par af sine egne melodier, blandt andet "Du som har tændt millioner af stjerner," som han skrev til en spejderlejr i 1981. Den er nu en af de mest brugte begravelsessalmer.

- Det er aldrig til at vide, hvilke sange, der slår an, fortæller Sommer.

- Sangene får deres eget liv, lige så snart man slipper dem.

Ordet "ostemad" sneg sig for første og hidtil eneste gang ind i Højskolesangbogen med Benny Andersens sang "Se hvilken morgenstund." Den var med i Erik Sommers program i AOF i Vejen. Foto: Steen Rasmussen
Erik Sommer og formand for AOFs foredragsforening Else Jeppesen aftaler at drikke kaffe sammen. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Labrador på udflugt: Hvem savner Elvis

Annonce