Annonce
Vejen

For 3,20 kroners sang til ingen verdens nytte

Rap på fingrene, rap i replikken og en fantastisk salmesnedker. Det musikalske foredrag med komponisten Erik Sommer hos AOF i Vejen var en stor fornøjelse. Foto: Steen Rasmussen
Salmekomponisten Erik Sommer akkompagnerede 65 sangglade deltagere i AOF's hidtil største succes i denne foredragsrække.

VEJEN: Der er det, der betaler sig, og så er der det, som ikke har kontant værdi og måske knap nok nogen målbar brugsværdi!

Til sidstnævnte kategori hører sang og musik, lagde komponisten Erik Sommer ud med, da han mandag formiddag besøgte AOF i Vejen Sognegård, hvor 65 tilhørere var mødt frem.

- Sang er til ingen verdens nytte, og udbyttet kan ikke gøres op. Jeg ved det, for jeg var bankmand gennem syv år. Det, der har værdi, er det, der står på jeres kontoudtog.

- Men det, der ikke har værdi, er alligevel til enorm stor fornøjelse og er på forunderlig vis med til at binde os sammen. Det er jo helt fantastisk, at vi alle sammen kan alle de kendte sange og salmer og har glæde af at synge dem sammen. Når man synger sammen, er ingen udenfor. Alle er en del af fællesskabet.

Annonce
Det er jo helt fantastisk, at vi alle sammen kan alle de kendte sange og salmer og har glæde af at synge dem sammen. Når man synger sammen, er ingen udenfor. Alle er en del af fællesskabet.

Erik Sommer

Eksbankmanden har regnet ud, at hver af de 572 sange i Højskolesangbogen koster 32 øre efter dagsprisen hos boghandleren i Lemvig, hvor han bor, og at det betyder, at selskabet vil have sunget sammen for 3,20 kroner, når man når til kaffen.

- Sang har sit eget sprog. Der er jo ingen i brugsen, som siger, "Lysets engel går med glans," vel? Så vil uddeleren da spørge, om man lige har været på højskole eller har fået et glas sherry fra morgenstunden, lød det fra Erik Sommer, der er en sprudlende foredragsholder og flere gange fik latteren frem hos tilhørerne.

Og med den indgangsbøn stemte koret i til den snart 200 år gamle salme. Lige efter fulgte den meget mere moderne "Se hvilken morgenstund" som optakt til en snak om Højskolesangbogens spændvidde.

Erik Sommer demonstrerede med en lille test, hvor meget sangen er en del af det medfødte menneskelige gods. Tilhørerne kunne uden videre synge den tonehøjde, som han istemte. Men svare på, hvad 17 gange 31 er, havde ingen lyst til.

- Og I har endda haft fem gange mere matematik end sang i skolen!

Spejdersang

Første halvleg sluttede med sangene "Jeg ved, hvor der ligger en have så skøn" og "Velkommen i den grønne lund".

Efter kaffepausen handlede det om Genforeningen, og først til allersidst spillede Erik Sommer til er par af sine egne melodier, blandt andet "Du som har tændt millioner af stjerner," som han skrev til en spejderlejr i 1981. Den er nu en af de mest brugte begravelsessalmer.

- Det er aldrig til at vide, hvilke sange, der slår an, fortæller Sommer.

- Sangene får deres eget liv, lige så snart man slipper dem.

Ordet "ostemad" sneg sig for første og hidtil eneste gang ind i Højskolesangbogen med Benny Andersens sang "Se hvilken morgenstund." Den var med i Erik Sommers program i AOF i Vejen. Foto: Steen Rasmussen
Erik Sommer og formand for AOFs foredragsforening Else Jeppesen aftaler at drikke kaffe sammen. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce