Annonce
Tønder

For en sikkerheds skyld: Tønder terrorsikres

Terrorsikring i regnbuens farver: Fritz Krause fra Arkil Vejservice bugserer de tonstunge betonklodser på plads i Søndergade. Foto: Uwe Iwersen
"Julebyen Tønder" er blandt de arrangementer i Tønder Kommune, hvor myndighederne stiller krav om ekstra beskyttelse. Terrorsikringen med tonstunge betonklodser er derfor atter kørt i stilling.

TØNDER: Julen er pr. tradition fredens og hjerternes fest, men det går ikke altid fredeligt og hjerteligt til. I december 2016 blev et julemarked på Breitscheidplatz i hjertet af Berlin, udsat for et terrorangreb. 12 personer døde.

Siden dengang er der også i Danmark skærpet bevågenhed omkring sikkerheden ved større arrangementer. I Tønder Kommune gælder det blandt andet den årlige Tønder Festival, Klostermærken i Løgumkloster og Fåremærken i Højer. Også julemarkedet i Tønder er ifølge myndighederne blandt de begivenheder, der kræver ekstra sikkerhed.

Fredag formiddag var Fritz Krause og hans kolleger fra Arkil Vejservice i gang med at "lege" med noget, der lignede overdimensionerede legoklodser.

- De vejer 1400 kilo stykker, fortæller Fritz Krause, mens han fra morgenstunden bugserer et antal farvede klodser på plads i Søndergade. Det sker efter et sindrigt mønster, så biler ikke har mulighed for at køre igennem, men sådan at der stadig er plads til både barnevogne og kørestolsbrugere.

Annonce

Vel modtaget

Betonklodserne til terrorsikringen ejes af Tønder Kommune og stilles til rådighed for arrangører, der af myndighederne får besked på ekstra forholdsregler. Tidligere var betonklodserne grå og kedelige, i juleudgaven 2019 fremstår de i næsten alle regnbuens farver.

- Under årets festival forsøgte vi os med nogle farvede klodser. Det blev der taget godt imod, så det fortsætter vi med, siger fagchef ved vej- og parkafdelingen ved Tønder Kommune, Christian Kjær Andersen.

Ud over den farvelagte udgave, findes betonklodserne også i en lidt mere luksuriøs variant. Her har klodserne fået påmonteret nogle træbrædder, hvilket gør dem velegnet som siddebænke.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Skandalelæge sagde det var mavesyre: 11 dage senere fødte Kristine sin døde søn

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce