Annonce
Regionalt

For få drukfester sænker prisen på maltbyg: Ikke noget vi kan drikke os ud af

Aflyste festivaler og store fodboldturneringer har haft konsekvenser for danske landmænd. Foto: Arkivfoto/Simon Læssøe/Scanpix 2016.
Tørstige festivalgæster og ølglade fodboldfans har været savnet hos landmænd landet over. Den bygmalt, der skal bruges til ølproduktionen, hober sig op, og alle de aflyste arrangementer i kølvandet på coronakrisen har gjort, at prisen på maltbyg daler markant. Det tvinger landmændene til at tænke nyt.

Landbrug: Sommerens coronanedlukning af festivaler, fodboldturneringer og restauranter får store konsekvenser for nogle af de danske landmænd.

Mere præcist de landmænd, der dyrker maltbyg.

De kommer nemlig til at få svære ved at komme af med al den maltbyg, de skal til at høste i starten af august, som normalt bliver indtaget i form af øl af tørstige festivalgæster.

Annonce

Det har betydet, at prisen på maltbyg er faldet mere end forventet. Det fortæller administrerende direktør for Danish Agros grovvaresektion Henning Fogh.

- Det er lidt svært endnu at sige, hvor meget prisen er faldet. Men der er ingen tvivl om, at tendensen er nedadgående, og vi vil se en lavere pris på maltbyg end sidste år, siger han.

Selvom øl til hver en tid har været tilgængelig i køledisken i supermarkederne, så har det ikke kunne gøre den store forskel, ifølge Henning Fogh.

- Selvom der er solgt mere øl i supermarkederne, så er det ikke i nærheden af at kunne opveje det store fald, der er kommet i kølvandet på coronakrisen, siger han.

Danish Agro anslår, at maltbygforbruget vil falde mellem 10 og 20 procent i årets fjerde kvartal.

Tingene ramler sammen

Oven i de manglende ølglade danskere så forventer landmændene en større høst af maltbyg i år. Der er nemlig sået meget mere vårsæd, hvor maltbyg er den største afgrøde.

- Tingene ramler lidt sammen på maltbyg-området i en nedadgående retning, siger Henning Fogh.

Al den overskydende maltbyg har tvunget landmændene til at tænke i nye baner. Henning Fogh forudser, at mange landmænd nu vil til at bruge maltbyg i deres foder.

- Der vil uden tvivl blive et større forbrug af maltbyg i landbruget, men det er ikke en udfordring, vi kan spise os ud af, siger han.


Jeg kan ikke afvise, at der kommer et stort pres i efteråret, som godt kan give et yderligere fald på maltbygprisen.

Henning Fogh, administrerende direktør for grovvaresektionen ved Danish Agro.


Ifølge Henning Fogh betyder det dog ikke, at danske landmænd kommer i problemer. Han mener, at prisudsving er noget landmænd er ret rutinerede i.

- De kommer til at lide økonomiske tab, men det er ikke noget, jeg tror, at landbruget ikke er vant til at arbejde med, siger Henning Fogh.

Ifølge Dakofo, som er brancheforening for korn- og foderstofhandelen i Danmark, tegner eksporten af maltbyg fra Danmark sig normalt for cirka én million ton, som hovedsageligt sælges til Tyskland, Benelux-landene og andre europæiske lande.

Annonce

Stort pres

Ifølge Henning Fogh kan Storbritannien få en afgørende rolle i forhold til prisen på maltbyg. Han vurderer, at de engelske eksportører vil eksportere maltbyg ud af England, inden de skal ud af EU den 31. december i år. Det gør de, ifølge Henning Fogh, for at undgå at skulle betale afgift for at komme tilbage ind på det europæiske marked.

- Jeg kan ikke afvise, at der kommer et stort pres i efteråret, som godt kan give et yderligere fald på maltbygprisen, siger han.

Under alle omstændigheder så tror den administrerende direktør ikke, at det danske forbrug af øl i 2020 kan nå det niveau, man forventede inden coronakrisen gjorde sit indtog.

- Det er ikke noget, vi kan drikke os ud af, siger Henning Fogh.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Landsholdslæge bekræfter hjertestop: Men alle test ser fine ud

Sport

Faldt om i januar: Hjertestop har ramt flere unge fodboldspillere

Annonce