Annonce
Erhverv

For første gang: Tyskere overhaler danskere på Ribe Vikingecenter

For første gang nogensinde har danske gæster ikke været den største gruppe af nationaliteter på Ribe Vikingecenter. Arkivfoto: Annett Bruhn
For første gang nogensinde har der været flere gæster fra Tyskland end fra Danmark på Ribe Vikingecenter, der også i 2020 har en fuldtbooket arrangementskalender.

Lustrup: Hos Ribe Vikingecenter varer sæsonen typisk fra fra maj til oktober, og året 2019 var året med næstflest gæster nogensinde.

63.678 besøgende gik igennem tælleapparaterne, men en af de mere opsigtsvækkende statistikker ligger i fordelingen af gæsternes nationaliteter.

- Vi havde gæster fordelt på omkring 70 nationaliteter i sæsonen. De fire største gæstegrupper var fra Tyskland, Danmark, Holland og Belgien, men det er første gang vi har oplevet at have flere gæster fra Tyskland end Danmark, siger leder på Ribe Vikingecenter, Karen Nørgaard.

Hun forklarer, at 31 pct. af gæsterne i 2019 kom fra Tyskland, 27 pct. fra Danmark, 19. pct fra Holland, mens fem pct. var fra Belgien, og Karen Nørgaard mener, at der generelt har været en fremgang af tyske gæster i turistbranchen.

- Overnatningsbranchen, især feriehusene, så flere tyske gæster, ligesom vores tal også kan skyldes, at Legoland Billund Resort nu også markedsfører resortets tilbud i Tyskland, siger hun.

Annonce

Perlemagere

Muligheden for endnu flere gæster er så afgjort tilstede i 2020, for Ribe Vikingecenter har masser af spændende aktiviteter på plakaten.

- Der er blandt andet perlemagertræf, hvor glasperlemagere samles i Ribe. Vi skød det igang sidste år, hvor det var en succes, og vi har også uger med fokus på vikingernes sagn og fortællinger. Vi har også fokus på vikingeinspireret bålmad, uger med vikinger på islandske heste og i august er vi ramme for eventen Vikingekrigere!, hvor reenactors fra det meste af Europa invaderer stedet, siger Karen Nørgaard og uddyber, at Ribe Vikingecenter åbner 23. april med det store og traditionsrige, internationale vikingemarked.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce