Annonce
Kolding

For fem år siden kunne syriske tvillinger ikke et ord dansk:  Nu er de studenter

Milan og Alan Atto har været super gode til at lære det danske sprog. Dade kom til Danmark for fem år siden, kunne de ikke et ord dansk. Nu er de  blevet studenter med fra Kolding HF & VUC. Begge  ønsker at læse videre på universitetet. Privatfoto
Milan og Alan Atto kommer fra en lille by i Syrien. De kom til Danmark for fem år siden og er netop blevet studenter med flotte karakterer fra Kolding HF & VUC. Begge drømmer om at læse videre på universitetet.

Kolding: Tvillingerne Milan og Alan Atto på 22 år er netop blevet studenter med flotte karakterer fra Kolding HF&VUC. Da de kom til Danmark i 2015, kunne de hverken forstå eller tale dansk. Efter kun tre måneder i Kolding begyndte tvillingerne på ungdomsskolen, hvor de skulle lære dansk. De kom hurtigt videre til sprogskolen og blev undervist i dansk. Vejlederen på skolen kunne hurtigt høre at de begge havde flair for det danske sprog og ville gerne have dem videre til VUC.

Milan var tøvende og mente, at hun ikke var god nok til det, men Alan var frisk og sagde: ”Det skal nok gå, Milan”. Han ville kun videre, hvis han kunne få overtalt Milan til at tage med.

Det fik han, og tvillingerne var glade for underviserne.

Annonce

- Alle, både lærere og vejledere, som vi snakkede med på skolen, var søde, støttende og opmuntrende. De troede på os og var samtidig fagligt dygtige. De mærkede hurtigt, at det var vigtigt for mig at få opbakning, da jeg er lidt perfektionist og derfor var mere tøvende end Alan, når jeg for eksempel skulle sige noget i timen. Det skulle helst være perfekt fra starten, og det er jo næsten umuligt, når man er ved at lære et fremmed sprog at kende, siger Milan i en pressemeddelelse

Far flygtede fra Syrien

Alan og Milan kommer oprindeligt fra en lille by i Syrien, som var præget af voldsomme konflikter og krig. De kan begge huske utrygheden, og at deres forældre snakkede om hemmelige ting, uden at de forstod, hvad det drejede sig om.

I 2014 flygtede familien til Tyrkiet, hvor det var sikkert for dem at være, og kort tid derefter rejste deres far videre til Danmark. Han havde nogle venner i Kolding, og det var derfor naturligt, at det var her, han ville bosætte sig med sin familie. Han fik hurtigt arbejde som el-ingeniør på Danfoss i Kolding og fandt en lejlighed med plads til hele familien. Milan og Alan, deres mor og tre brødre kom til Kolding i 2015.


Vi er så glade for vores liv i Danmark og er hver dag taknemmelige over de muligheder, vi har her. Vi vil i den grad bidrage og betale tilbage, som vores far sagde, så vi vil kæmpe for at få lov til at blive i Kolding.

Alan Atto


Alan og Milan har fulgtes ad igennem deres uddannelse på Kolding HF&VUC. Først på 9. og 10. klasse og derefter på 2HF, som de netop har færdiggjort, begge med flotte eksamener. De fortæller begge begejstret om deres møde med den danske uddannelsesmodel, som er meget anderledes end i Syrien. Da de første gang skulle undervises i dansk, var det ikke kun sproget og omgivelserne, der gav udfordringer.

- Vi skulle arbejde med en computer.  Det var helt nyt og slet ikke nemt. Men lærerne var tålmodige og dygtige og hjalp os begge meget. De har generelt bakket os meget op gennem tiden på VUC og troet på os, der tvillingerne enige om.

Alan beskriver sit forhold til blandt andre sin matematiklærer som: ”En rigtig god ven jeg kan snakke med, ikke kun om matematik men også om andre almindelige hverdagsting, det er meget anderledes end i Syrien, hvor du bare skulle tie stille og kun vise læreren respekt.

Annonce

Planer for fremtiden

Alan har gennem studietiden haft job i Jem og Fix, hvor han har lært rigtig meget om den danske kultur og selvfølgelig om, hvordan diverse maskiner, værktøj og lagerstyring fungerer. Der er han stadig ansat.  Alan har planer om at læse Farmaci på universitet. På kandidatuddannelsen i farmaci går de studerende i dybden  med lægemiddelstoffers fysiske, kemiske og farmakoterapeutiske egenskaber.

Milan skal efter sommerferien supplere sin hf med matematik a og fysik b. Hun vil gerne læse videre til tandlæge eller farmaceut. Først skal hun dog nyde sin graviditet og sammen med sin mand,  som hun mødte på VUC og blev gift med sidste sommer, glæde sig til at blive forældre for første gang.

Sidste sommer midt i eksamensperioden mistede tvillingerne deres far, som døde af en kræftsygdom. Det vendte endnu engang deres liv på hovedet. For en måned siden fik de brev om, at de ikke kan blive i Danmark, fordi de ikke har opholdstilladelse.

- Det håber vi meget at kunne få siger Alan med et smil og uddyber:

- Vi er så glade for vores liv i Danmark og er hver dag taknemmelige over de muligheder vi har her. Vi vil i den grad bidrage og betale tilbage, som vores far sagde, så vi vil kæmpe for at få lov til at blive i Kolding.

Annonce
Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Aabenraa

Jebsen-arvinger holder hånden under passion: Nyt naturcenter består

Aabenraa

Har været forsvundet siden lørdag eftermiddag: Politiet beder borgere om hjælp med at finde savnet 68-årig kvinde

Varde For abonnenter

Hun søgte aktiv dødshjælp, før en kostomlægning befriede hende fra et liv i smerter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

EfB

Mads Larsen glæder sig over klar strategi og central rolle på holdet: Ny EfB-anfører er i sit livs form

Sport

Mens du sov: Få nattens danske OL-højdepunkter her

Sydjylland

Risiko for farligt vejr: DMI varsler risiko for kraftig regn og lokale skybrud

Vejen For abonnenter

Brian tabte 90 kilo: - Min kone siger, hun har fået en mand

Erhverv

Det handler om at kunne lade børnene løbe ned og købe en is: Landsbysamfund kæmper for at få købmand til byen igen

Annonce