Annonce
Tønder

For Line handler det om tillid og tryghed: Vil ikke tjekke om kunderne har gyldigt coronapas

Line Sommer er klar med værnemidler og sprit, så hun igen kan tage mod kunder i sin klinik. Men hun vil ikke tjekke, om hendes klienter har et gyldigt coronapas. Foto: Ludvig Dittmann.
Coronapasset er et af nøgleredskaberne for genåbningen af samfundet. Men hos Klinik Sommer har indehaveren tillid til, at kunderne selv tager deres forholdsregler. Her er man bange for, at særligt de svageste vil blive udelukket, hvis kontrollen bliver for stor.

For at forebygge og inddæmme udbredelse af covid-19 skal kunder, besøgende og lignende til liberale serviceerhverv og køreskoler kunne forevise et coronapas ved ankomst til et lokale eller en lokalitet.

Sådan lyder retningslinjerne fra Erhvervsstyrelsen, til dem der fra tirsdag igen må byde kunder indenfor i klinikker og saloner.

Men hos Klinik Sommer i Skærbæk, der udbyder zoneterapi og massage, havde indehaver Line Sommer på forhånd meldt ud, at hun ikke ville tjekke, om kunderne havde et gyldigt coronapas.


Mange af dem der er fritaget, de ønsker ikke at være til besvær. De ønsker heller ikke at gøre opmærksom på sig selv.

Line Sommer, indehaver Klinik Sommer.


- Det er der mange grunde til. Den vigtigste er, at der er en større gråzone, for dem der er undtaget for coronapasset, fordi der er en usynlig grænse for, hvornår man er fritaget fra test. Hvad er en valid grund? Det står ingen steder, så det er til at forstå for en almindelig borger. Der står, det skal være en fysisk eller psykisk årsag, men ikke mere end det, siger hun.

Derfor er Line Sommer bekymret for, at kravet især vil gå ud over de særligt sårbare.

- Alle dem, der ikke hører til hos lægen eller sygehuse, men heller ikke har det godt nok til at trives, de søger ofte de alternative behandlinger. De søger svar, omsorg og indsigt. Jeg synes, det er vigtigt, at der er et sted for dem, hvor de også kan gå hen og få behandling uden at være bange for at skulle konfronteres med, at de mangler en test, siger hun.

Coronapas og undtagelser

Som udgangspunkt skal du kunne fremvise følgende, hvis du skal have adgang til de liberale erhverv:

  • Negativ covid-19 test, der maksimalt er 72 timer gammel.
  • En positiv covid-19 test, der er mindst 14 dage og højst 12 uger gammel.
  • Et gennemført vaccinationsforløb.

Undtaget for disse krav er dog:

  • Børn under 15 år
  • Personer der af medicinske årsager ikke bør få foretaget en covid-19-test
  • Personer, der som følge af en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse ikke bør få foretaget en covid-19-test.
Annonce

Bekymringen er nok

Personer, der som følge af en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse ikke bør få foretaget en test, er undtaget for at fremvise coronapas, og de behøver ikke at have dokumentation for undtagelsen.

Men Line Sommer er bange for, at alene bekymringen om at blive set skævt til er nok for nogle af kunderne.

- Det kan være svært, for den der føler sig berettiget til at være fritaget at skulle turde bestille en tid ved mig eller frisøren, og så møde op og sige: "Jeg er fritaget, og har lov". Mange af dem der er fritaget, de ønsker ikke at være til besvær. De ønsker heller ikke at gøre opmærksom på sig selv, siger Line Sommer.

Men hvor mange af dine kunder tilhører denne gruppe af sårbare personer, der kan føle det ubehageligt at skulle sige, de er undtaget kravene?

- Jeg tror, vi er oppe på 85 procent. Jeg har for eksempel mange på antidepressiv, der bruger den alternative behandling og massagen som et hjælpemiddel, siger Line Sommer.

Tirsdag blev der igen åbent op for de liberale erhverv såsom Line Sommer og Klinik Sommer, der tilbyder massage og zoneterapi. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce

Tillid til kunderne

Som udgangspunkt så vil en overtrædelse af retningslinjerne i første omgang føre til et påbud, og hvis det sker flere gange, kan det ende med en bøde. Det er Line Sommer dog ikke bekymret for, selvom hun har valgt at dele sin holdning og fremgangsmøde på både Facebook og til flere medier.

For i sit online bookingsystem har hun indført en knap, der skal krydses af for at gennemføre en tidsbestilling, hvor kunderne erklærer, at de efterlever de gældende krav.

- De kan ikke booke en tid, uden at de erklærer, at de har styr på reglerne. Så jeg går ikke mod retningslinjerne, jeg har bare lagt ansvaret hos klienten selv. Den tillid ønsker jeg at give mine klienter, siger Line Sommer.

Annonce

Ikke lavet for at genere

Hos Helsemassagen i Tønder ser man ikke det store problem i at skulle tjekke, om kunderne har et coronapas på deres telefon.

- Jeg synes, det er noget pjat at sige, at vi skal lege politimand. Når der kommer en ny kunde, laver jeg altid et interview, så det er bare lige en lille ekstra ting. Værre er det altså ikke. Jeg synes ikke, man skal blæse det op til det helt vilde, for det er det altså ikke, siger Magrethe Ibsen.

Hun mener, at man skal se tiltaget med coronapasset i et større billede.

- Jeg synes, folk skal have ro på og bevare jordforbindelsen. Det her tiltag er ikke lavet for at genere nogen men for at beskytte os, så vi kan komme i gang igen, siger hun.

Zoneterapeut Betina Junker, Tønder, tager også sin rolle som coronapas-kontrollør med nogenlunde ophøjet ro, selv om hun synes, at det er lidt grænseoverskridende at bede kunderne om at vise deres telefon.

- Jeg affinder mig med, at det er sådan det er, og så er jeg bare rigtig glad for, at jeg må åbne igen. Nu er det min første dag, og det kan godt være grænseoverskridende at skulle bede kunderne om dem om det. Men det handler også om at have forberedt sine kunder på det inden både på facebookopslag og ved at sende sms ud om, hvad der skal ske, siger Betina Junker, som i øvrigt har sin kalender fuld de næste 14 dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Esbjergs sidste kvotekonge skovler penge: Har tjent mere end en kvart milliard kroner de sidste ti år, men nu truer Brexit

Erhverv

Montører overfuses af vrede kunder på hjemmekontoret: Nu får de hjælp til at nedtrappe konflikterne

Sydjylland

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Sønderborg For abonnenter

Modstander undrer sig over byggeri af biogasanlæg: - Det er grove løjer

Annonce