Annonce
Haderslev

For mange cyklister bliver dræbt på landeveje

På Sommerstedvej står der allerede skilte og minder trafikanterne om, at dele vejen. Foto: Lars Fahrendorff
Ny kampagne skal gøre bilister og cyklister opmærksomme på farlige smalle veje.
Annonce

HADERSLEV: Transportminister Benny Engelbrecht (S) lancerede forleden en ny trafiksikkerhedskampagne. Lokalt er skiltene allerede begyndt at dukke op. Blandt andet ved Sommersted.


Vi har mange strækninger i hele landet, hvor cykelstierne ikke er optegnede, eller hvor vejen er så smal, at der dårligt kan køre en personbil. Det kan være til stor fare for cyklisten

Klaus Bondam


”Vi deler vejen”, hedder kampagnen, der blandt andet skal gøre bilisterne opmærksomme på, at der også kan være bløde trafikanter, som cyklister ude i siden.

- Det er afgørende, at vi bliver endnu bedre til at tage hensyn til hinanden i trafikken. Det gælder både for bilister og cyklister. Særligt på de lange og smalle landeveje er det vigtigt, at man læser situationen og holder god afstand til den anden part, og det vil de nye skilte hjælpe med at gøre opmærksom på, forklarer Benny Engelbrecht.

Kampagnen kommer efter mange alvorlige ulykker og endda flere dødsulykker, hvor cyklister blandet andet er blevet kørt ned bagfra. Den fokuserer på nogle udvalgte teststrækningerne i Sønderjylland og på Sjælland, hvor vejene ofte er smalle og dermed kan være svære at køre på, når bilister og cyklister møder hinanden.

Kampagnen er et samarbejde mellem ministeriet, Rådet for Sikker Trafik, Cyklistforbundet, Danmarks Cykle Union og FDM.

– Det er vigtigt, at bilisterne holder afstand, og at flere cyklister trækker ind til siden, når der kommer biler, siger Mogens Kjærgaard Møller, der er administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Annonce

Ingen plads til cyklister

Ved dødsulykken på Marstrupvej i september sidste år, var der dog ikke muligt for cyklisten at trække ind bag de hvide rumle firkanter; der er simpelthen ikke plads, som for eksempel på Sommerstedvej, hvor nogle af skiltene allerede står.

– Vi har mange strækninger i hele landet, hvor cykelstierne ikke er optegnede, eller hvor vejen er så smal, at der dårligt kan køre en personbil. Det kan være til stor fare for cyklisten, hvis der kommer en bil kørende i samme eller modsatte retning, og derfor er det helt afgørende, at bilisterne bliver bedre til at tage hensyn til cyklisterne, siger direktør for Cyklistforbundet Klaus Bondam.

Røde, gule og grønne skilte står nu fast i vejkanten flere steder i landet. De fortæller bilister og cyklister, at her deler de vejen, og at der er plads til dem begge, hvis de  holder afstand til hinanden.

Kampagnen begyndte den 26. juni. Omkring 30 cyklister bliver hvert år dræbt i trafikken i Danmark. I alt 916 cyklister kom til skade eller blev dræbt i trafikken sidste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Tidligere JydskeVestkysten-chef giver ledelsen en ordentlig kindhest: - I bør overveje at lukke avisen, inden det bliver pinligt

Annonce