Annonce
Varde

For mange forældre vælger andre skoler: Horne Børneby er blevet for lille

Skolen er en del af Horne Børneby, der nu er blevet for lille i forhold til det politisk vedtagne minimumstal. Umiddelbart er der dog ikke en lukning på vej, men det ved vi først for alvor næste år. Foto: John Randeris
Horne Børneby har i år 97 børn, og det er under det poltisk fastsatte minimum på 100 børn. I princippet kan det føre til lukning, men det sker dog næppe. Egentlig er der børn nok i distriktet, men mange går på andre skoler.
Annonce

Horne: Horne Børneby har under 100 børn i år, og hvis det samme gælder næste år, så skal politikerne tage stilling til, om både skole og børnehave skal lukke.

Den gode nyhed er dog, at både udvalgsformand Peder Foldager (V) og skoleleder Allan Ulrich Thomsen tvivler på, det sker. Sidstnævnte fortæller, at han har gransket prognoser og statistikker, og det ligner et midlertidigt problem med et så lavt børnetal i Horne.

- Vi prøver at holde hovedet koldt, siger han.

Børnetallet i Horne Børneby

  • Horne Børneby består af en skole og en børnehave, der hedder Regnbuen. Børnebyen er en del af Trane Skole og Børneby, der har afdelinger i Horne, Tistrup og Sig.
  • Regnbuen har i år 29 børn mellem tre og seks år. Børnene under tre år tæller ikke med i de opgørelser, der afgør, om en børneby er blevet for lille.
  • Skolen har 68 elever, hvoraf to kommer fra et andet distrikt
  • Til gengæld går 16 børn fra Horne på friskoler og 18 børn på andre folkeskoler. Bemærk at børn på specialskoler tæller med i det sidste tal.
Annonce

Elever går på andre skoler

Peder Foldager var gruppeformand for Venstre i seneste periode og derfor en af de centrale personer i udarbejdelsen af en ny skole- og børnehavestruktur. Det er i forliget om det nye struktur, at det blev besluttet at lave en procedure for, hvornår en skole er for lille, og det var også her, det blev besluttet, at første år med for få elever skulle være et slags advarselsår, hvor politikerne ikke vil gå i gang med at diskutere lukning.

Han er meget overrasket over, at der nu kommer en sag vedrørende Horne Børneby.

- Jeg havde ikke forestillet mig, at vi skulle diskutere Horne nu, for hvis man kigger på antallet af børn alene, så burde det ikke være tilfældet. Men det er jo en anledning til at se på, hvad man kan gøre for at sikre skolen fremadrettet derude, siger han.

Faktisk kunne skolen alene - altså uden at tælle børnehaven med - have næsten 100 børn, hvis de alle havde valgt den lokale folkeskole. Men det viser sig, at 16 børn er på friskoler og 18 børn på andre folkeskoler. Børn på eksempelvis Lykkesgårdskolens specialafdeling tæller med i det sidste tal, men det rummer også børn fra Hornes distrikt der har valgt at have børnene på skolen i Tistrup, fortæller skolelederen.

Annonce

Tre partier bag forliget

Det er Venstre, Radikale og Danske Folkeparti, der har lavet skoleforliget. De tre partier har stadig et flertal i byrådet, så det bliver næppe lavet om, at byrådet skal tage stilling til lukning af børnebyer, der har under 100 børn to år i træk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce