Annonce
Billund

For meget skrammel: Genbrugsplads må lukke container

På nærgenbrugsstationerne oplever de, at folk smider en masse skrammel, som ikke hører hjemme i containeren til reperation. Det får nu den konsekvens, at denne container bliver lukket. Arkivfoto
Brugerne af de mindre byers nærgenbrugsstationer har ikke kunnet finde ud af at bruge den såkaldte rep-container som ønsket. Det får nu den konsekvens, at disse containere bliver lukket.

Filskov/Sdr. Omme: Folk har tilsyneladende særdeles vanskeligt ved at finde ud af, hvad der må komme i de forskellige containere på genbrugspladsen. Det får nu den konsekvens, at de små nærgenbrugsstationer føler sig nødsaget til at lukke den container, hvor borgerne har kunnet stille ting, der kunne glæde andre.

- Meningen har været, at hvis man havde nogle ting, som med en lille reparation kunne blive brugbart, kunne det blive stillet derind, så andre kunne tage det. Men jeg har ikke oplevet, at nogen har hentet noget. Det er alt muligt skrammel, der bliver stillet derind, fortæller Birgit Rasmussen, der er tovholder for de frivillige på nærgenbrugsstationen i Filskov.

Annonce

Nærgenbrugsstationer

I Billund Kommune findes to "rigtige" genbrugspladser; i Billund og i Grindsted.

I Vorbasse, Filskov og Sdr. Omme er der etableret såkaldte nærgenbrugsstationer. De bliver drevet af frivillige genbrugsvejledere, og her har borgerne mulighed for at komme af med de mest gængse former for affald. Mere kompliceret affald, som eksempelvis hvidevarer, elektronikaffald, større mængder byggeaffald og kemikalieaffald kan kun afleveres på genbrugspladserne i Grindsted og Billund.

Nogle læsser bare af

I nabobyen Sdr. Omme oplever hendes kollega Poul Erik Andersen samme problematik.

- Nogle læsser bare tingene af, og vi frivillige magter simpelthen ikke at gå og rydde op efter folk, siger han.

Oplevelsen er, at folk blandt andet smider ubrugelige møbler, senge og madrasser i containeren. Ting, der efter reglerne ellers skal afleveres på en af kommunens to store genbrugsstationer i Grindsted eller Billund.

Derfor bliver containeren til ting med påkrævet reparation lukket. Derfor er det fremover kun mindre ting, som kan afleveres til genbrug.

- Vi har en anden container, som vi kalder ”genbrug”, og som er til bøger, kopper, kander og den slags, som folk kan tage. Den bliver ved med at eksistere. Der kommer også for meget ind, men den er lettere at rydde op i, siger Poul Erik Andersen.

Ikke alt kan afleveres

Det er i forvejen ikke alt, der kan afleveres på nærgenbrugsstationerne i Sdr. Omme, Filskov og Vorbasse. Elektronik- og kemikalieaffald samt hvidevarer skal til enten Billund eller Grindsted. I begyndelsen skabte det en smule problemer, fordi der især blev afleveret en del elektronik, ligesom det har været nødvendigt at fjerne en container.

- I begyndelsen havde vi en container til mursten og tegl, og der blev tit smidt vaskekummer eller toiletter eller alt muligt andet i, som ikke måtte komme der. Så den container fjernede vi, siger Poul Erik Andersen.

Det er med beklagelse, at de frivillige på genbrugsstationerne finder det nødvendigt at fjerne en container.

- Det er kedeligt for os frivillige at gå og se på, for vi vil jo gerne have, at pladsen ser pæn ud, siger Birgit Rasmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce