Annonce
Kolding

For syg til at arbejde: Helle får livskvalitet gennem sin have

Helle Commerou, til højre, har på de sociale medier tilnavnet Blomsterhatten. Her fortæller hun havegæsterne Line Knudsen og dennes datter Kaya Mathiesen om sine planter. Foto: Lotte Højstrøm
Helle Commerou er førtidspensionist og haveelsker. Hun kan ikke arbejde ret meget i sin store have, men den er med til at give hende glæde i hverdagen.

Sjølund: Hendes 2500 kvadratmeter store have er Helle Commerous helt store passion, og kunne hun, ville hun pusle om den det meste af tiden.

Men 56-årige Helle Commerou fra Sjølund er førtidspensionist, og hendes krop er nedslidt. Derfor kan hun kun holde til at arbejde i haven i højst 45 minutter af gangen for derefter at ligge sig ned indenfor, finde strikketøjet frem og holde pause i mindst en time.

Under navnet Blomsterhatten skrev hun tidligere en blog, men da hun ikke kan holde til at sidde ved en computer ret længe, droppede hun bloggen, og i dag er den afløst af en instagramprofil - også under navnet Blomsterhatten.

Så en krop, der driller, holder ikke Helle Commerou fra at dyrke sin store haveinteresse, og som aktivt medlem og bestyrelsesmedlem i de lokale afdelinger af Haveselskabet, var hun en af de haveejere, der søndag holdt åben have for alle, der havde lyst til se, hvordan hendes have ser ud.

Det var der flere, der havde, og hun blev både spurgt til råds og snakken om haver gik lystigt, mens hun bød gæsterne på kaffe og hjemmebagt kage.

Annonce

Haven giver mig livskvalitet. Bare det at være ude gør mig glad

Helle Commerou, haveentusiast

Romantisk, vild have

- Haven giver mig livskvalitet. Bare det at være ude gør mig glad. Så ved jeg, at jeg har gjort noget, har hørt fuglene fløjte og har set på noget pænt, fortæller Helle Commerou, der tidligere arbejdede som køkkenassistent i Kolding, hvor hun lavede mad til kommunens ældre.

Siden fulgte lange sygemeldinger, arbejdsprøvninger og et fleksjob, som hun til sidst måtte kvitte. For syv-otte år siden blev hun så førtidspensionist.

Hun holder af de dage, hvor hun åbner sin have op for gæster - også selv det kniber med at holde haven helt sådan, som hun gerne ville. Men op til søndagens åbne have havde hun fået hjælp af hele familien til at lige at få den shinet ekstra op.

- Jeg vil kalde min have for en romantisk, vild have med stor planteglæde, fortæller Helle Commerou, der ikke bruger gift i haven og gerne lader et krat af grene og kvas ligge, når hun opdager, at der er pindsvin i haven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Lastbiluheld med skinker: Vindmølletransport får 22 timers ufrivilligt ophold i Ribe

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce