Annonce
Billund

For travlt på rådhuset: Ingen kontrol af forbuddet mod haveboringer i Grindsted

Der er forbud mod haveboringer i store dele af Grindsted. Kommunen vil egentlig gerne kontrollere, om forbuddet bliver overholdt, men har ikke kræfter til det. Arkivfoto: Bax Lindhardt/Scanpix
Et ønske om at sætte en oplysningskampagne om forbuddet mod haveboringer i Grindsted samt efterfølgende kontrol i gang er skubbet fra 2020 til 2021.

Grindsted: Der bliver ikke iværksat en kampagne for at oplyse borgere i Grindsted om forbuddet mod haveboringer. Der bliver heller ikke sat en kontrol i gang fra kommunens side for at holde øje med, om forbuddet overholdes.

I hvert fald ikke næste år, hvis det står til politikerne i Billund Kommunes teknik- og miljøudvalg.

Politikerne har lige mødtes i denne uge for at få styr på, hvilke ønsker de tager med til budgetforhandlingerne for 2020. Her var et af ønskerne netop at sætte en kampagne i gang og efterfølgende en kontrol af haverne i forbudszonen, men i sidste ende nedprioriterede udvalget sit eget forslag:

- Det er egentlig rigtig godt at lave en oplysningskampagne, og bagefter skulle man så ud og kigge, om der er nogen, som vander. Det er vi sådan set ikke imod, men det vil være et tungt arbejde og tage meget tid, siger Per Nyhus (DF), formand for teknik- og miljøudvalget.

Annonce

Om forslaget

Der er forbud mod haveboringer i store dele af Grindsted. Det skyldes, at forureningen fra det tidligere Grindstedværket siver igennem grundvandet lige under overfladen.

Forbuddet har der været gennem årtier, men i foråret blev forbudszonen udvidet som følge af den nyeste viden om forureningens strømninger under jorden.

Det er på den baggrund, at forslaget er kommet om at oplyse de berørte borgere om forbuddet.

Forslaget går på at sætte en oplysningskampagne i gang for berørte borgere i forbudszonen samt at sætte en efterfølgende kontrol i gang, så man kan kræve eventuelle ulovlige boringer lukket.

Ansatte har for travlt

Det er tidspres på en meget lille forvaltning, som udvalgsformanden angiver som grunden til at nedprioritere forslaget.

- Vi har for eksempel lige fået en status på, at der pr. 1. juni lå 109 ansøgninger om markvandstilladelse og ventede på en behandling. Det er ikke tilfredsstillende, og det er lidt de samme medarbejdere, som sidder med markvand som havevand. Nogle gange er man nødt til at prioritere, og ikke sætte flere tiltag i gang, når skrivebordet er fyldt i forvejen, siger Per Nyhus og tilføjer:

- Vi får mange henvendelser på havevand i forvejen, så det er egentlig mit indtryk, at borgerne i Grindsted sætter sig ind i tingene eller ringer til os ved tvivlsspørgsmål. Og vi svarer selvfølgelig på de henvendelser. Vi kan bare ikke gå ud og opsøge ekstra lige nu.

Han tror dog, at forslaget overlever til næste år, så en kampagne og kontrol i stedet kan begynde i 2021.

- Det kan også være, at det alligevel ryger igennem til budgetforhandlingerne i år, fordi det er et kæmpe stort ønske hele vejen rundt. Ellers har jeg en formodning om, at vi snakker om den til næste år, siger formanden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce