Annonce
Tønder

Forarget borgmester afviser beskyldninger om at ville skjule massive problemer med byggeri

Skolebyggeriet i Skærbæk fortsætter. Men samtidig med at håndværkerne er i gang på byggepladsen, kulegraves på rådhuset i Tønder hvordan det kunne gå til, at byggeriet bliver markant dyrere end oprindeligt budgetteret. Foto: Uwe Iwersen
Borgmester Henrik Frandsen står uforstående overfor anklager om, at han skulle have tilbageholdt oplysninger om de massive problemer med skolebyggeriet i Skærbæk. Politisk følgegruppe, der skal bistå kulegravningen af forløbet, nedsættes på onsdag.

TØNDER: - Hvem vidste hvad på hvilket tidspunkt?

De spørgsmål rejste Liberal Alliances medlem af kommunalbestyrelsen, Claus Hansen, i et læserbrev i søndagsavisen. Her anklagede han borgmester Henrik Frandsen (V) for, enten alt for sent at have orienteret om de massive budgetoverskridelser ved skolebyggeriet i Skærbæk, eller ikke være blevet ordentligt orienteret af sine embedsmænd.

Uanset hvad svaret er, så er det borgmesterens ansvar, mente han.

- Hans ansvar alene, skriver Claus Hansen, der samtidig antyder, at borgmesterens motiv kunne være, at han ikke ønskede at stå i et dårligt lys forud for Venstres opstilling af en kommende borgmesterkandidat. Mødet var oprindelig planlagt til den 16. april, men er blevet udsat.

Beskyldningerne er faldet Henrik Frandsen for brystet.

- Det er hans ret at skrive et sådant læserbrev, og også hans ret at lægge nogle motiver til grund. Men jeg er dybt uenig, og egentlig også lidt forarget over det med motiver. Det er ikke den måde, vi burde kommunikere med hinanden på, siger Henrik Frandsen.

Skærbæk Skole

Det første spadestik til den ny folkeskole i Skærbæk blev taget i april 2019.

De oprindelige budget var 90 millioner kroner, og skolen skulle have stået klar til indflytning efter sommerferien i år.

Med den af totalrådgiveren nævnte overskridelse på yderligere 8,5 millioner kroner kan den samlede regning løbe op i niveau 110 millioner kroner. I dette beløb er ikke medregnet følgeudgifter af byggeriet, herunder prisen for nye tilkørselsveje og andre trafikale ændringer.

På et ekstraordinært kommunalbestyrelsesmøde den 7. maj blev det besluttet, at fortsætte skolebyggeriet, der nu forventes at være afsluttet midt i december.

Den nye skole i Skærbæk bliver, når den står færdig, på 6.400 kvadratmeter med plads til cirka 550 elever og 85 medarbejdere.

Penge på kontoen

Han står ganske uforstående overfor anklagerne om at have ligget inde med vigtig viden allerede i december.

- Jeg har selv været rundt og set i byggereferaterne. Jeg kan ikke nogen som helst steder se, at der er hold i de påstande, han kommer med. Af december-mødet fremgår, at der stadig står 689.547 kroner på kontoen for uforudsete udgifter, påpeger Henrik Frandsen.

At der er problemer med byggeriet, får borgmesteren først kendskab til i februar, da Tønder Kommune som bygherre ikke får medhold i en forsikringssag. Et planlagt fysisk møde med rådgivningsfirmaet Friis & Moltke sætter coronakrisen en stopper for. Mødet kommer derfor først i stand den 20. april. Sidenhen går det stærkt. I løbet af fire dage vokser budgetoverskridelsen fra 2,0 millioner kroner til 8,5 millioner kroner.

- Den viden kan jeg under ingen omstændigheder have haft i december, påpeger borgmesteren.

Annonce

Clearet med advokater

Claus Hansen henviser til, at grundlaget for hans læserbrev er ordlyden i sidste uges pressemeddelelse fra Friis & Moltke, som JydskeVestkysten bragte 12. maj.

- Advarslerne og rådgivernes forslag til løsninger og afhjælpning er dokumenteret i en dokument-tidslinje, der begynder med advarsler i december 2019 og fortsætter til i dag. Tidslinjen er fremsendt til Tønder Kommune, oplyste arkitektfirmaet.

Netop denne oplysning var afsæt for Claus Hansens læserbrev.

- Jeg er ikke i tvivl, at hvis et af landets største rådgivningsfirmaer melder offentligt ud, som de gør her, så har de clearet det med deres advokater, siger han.

Annonce

Kulegravning

I kølvandet på de massive budgetoverskridelser er det besluttet at gennemføre en grundig og kritisk gennemgang af hele sagsforløbet omkring byggeriet af Ny Skærbæk Skole.

- For at sikre alle sten bliver vendt, bliver der nedsat en politisk følgegruppe, der skal følge undersøgelsen tæt, sagde Henrik Frandsen i sidste uge.

Den politiske følgegruppe skal være med til at identificere, hvilke dele af sagsforløbet der skal undersøges nærmere, og opfordringen fra borgmesteren lyder, at alle, også de kritiske kommunalpolitikere, byder ind med emner.

Selve undersøgelse forestås af direktør for teknik & miljø-området i Tønder Kommune, Ditte Lundgaard Jakobsen, og det er tanken, at resultatet skal ligge klar inden sommerferien. Hvem der skal sidde i den politiske følgegruppe, er på dagsorden i økonomiudvalget på onsdag.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce