Annonce
Udland

Forbedret lockdown-luft forhindrer 11.300 dødsfald i Europa

Ognen Teofilovski/Reuters
Analysechef sammenligner stort fald i luftforureningen med, at alle i Europa stopper med at ryge i en måned.
Annonce

Europæiske lande har under nedlukningen af samfundet grundet coronavirusset oplevet 11.300 færre dødsfald i år sammenlignet med samme periode sidste år.

Det sker, fordi der er sket et kraftigt fald i luftforureningen, da hundreder af millioner af mennesker har opholdt sig hjemme den seneste måned.

Det viser et nyt studie offentliggjort torsdag.

- Du kan sammenligne det med, at alle i Europa stopper med at ryge i en måned, siger analysechef Lauri Myllyvirta fra det finske Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea), der står bag undersøgelsen.

- Vores analyse understreger de enorme fordele for folkesundheden og livskvaliteten, der kan opnås ved at reducere fossile brændstoffer på en vedvarende og bæredygtig måde, tilføjer han.

Fordelene i Tyskland, Storbritannien og Italien overstiger det, der svarer til flere end 1500 for tidlige dødsfald i hvert land.

I den seneste måned er den gennemsnitlige europæiske borger blevet udsat for nitrogendioxider, der er 37 procent under det normale niveau. Det viser rapporten fra Crea.

Nitrogendioxid opstår hovedsageligt fra transport på veje.

Ifølge undersøgelsen, der dækker 21 lande, ligger partikeleksponeringen, der genereres af transport, industri og opvarmning med kul, 12 procent under det normale niveau.

Det kraftige fald i forureningen ventes ifølge Crea også at resultere i 1,3 millioner færre sygedage fra job og 6000 færre nye tilfælde af astma blandt børn.

Forskerne bemærker samtidig, at langvarig eksponering for forurenet luft forud for pandemien kunne have forårsaget eller forværret diabetes, lungesygdomme, hjertesygdomme og kræft - alle lidelser, der øger risikoen for at dø for Covid-19-patienter.

- Der er et overlap mellem lidelser, der er forbundet med luftforurening, og lidelser, der har øget risikoen for at dø af Covid-19, siger Sara De Matteis, der er professor på Italiens Cagliari Universitet og medlem af Det Europæiske Respiratoriske Selskab.

Ifølge EU's Miljøagentur forårsager luftforurening hvert år 400.000 for tidlige dødsfald i EU's 27 medlemslande og Storbritannien.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Friture satte ild i køkken

Danmark

Messerschmidt bliver forfremmet: Afløser Espersen som næstformand i DF

Annonce