Annonce
Varde

Anmeldt af forbruger: Butik fik bøde og sur smiley for at markedsføre bær som kræft-forebyggende

Maggies i Ølgod. Foto: Google Street View
Seks dage før fik Maggies i Ølgod en storsmilende smiley. Men så kom Fødevarestyrelsen på endnu et kontrolbesøg på baggrund af en forbrugerklage.

Ølgod: Specialbutikken Maggies i Ølgod betaler en bøde på 5000 kroner og må indkassere en sur smiley for ulovlig markedsføring.

Bøden gives for udsagn som dette: "Aroniabær kan beskytte mod sygdomme som kræft, Alzheimer og urinvejsinfektioner".

Det var på butikkens hjemmeside Maggies.dk, at en forbruger opdagede sygdoms-anprisningerne, som de hedder i Fødevarestyrelsens terminologi. Det er ulovligt at markedsføre et produkt som forebyggende eller helbredende uden at angive en godkendt anprisning. På baggrund af forbrugerklagen fik Maggies kontrolbesøg.

- Det var rejseholdet fra Fødevarestyrelsen, der kom på besøg, siger indehaver Frantz Kristensen.

- Det var nogle artikler, som vi viste på siden, siger Frantz Kristensen, der personligt undrer sig over, at der findes publicerede artikler om emnerne, men at de altså ikke må bruges i markedsføringssammenhæng.

Frantz Kristensen anfører, at det på hjemmesiden fremgik tydeligt, at der var tale om artikler.

Men Maggies har accepteret bøden.

Annonce

Ingen advarsel

  • Der var ingen advarsel til Maggies i Ølgod i form af en indskærpelse, altså en ikke helt storsmilende smiley.
  • For at genvinde elitesmileyen skal butikken have fire storsmilende smileyer i træk.

Aroniabær og ingefærshots

Konkret drejer sagen sig om ikke godkendte anprisninger af både aroniabær og ingefærshots.

Om ingefærshots stod der:

"Ingefærroden er nok mest kendt for dens antiinflammatoriske effekt"... "Ingefær har erfaringsmæssigt vist sig velegnet blandt andet som middel mod gigtsmerter, køresyge, kvalme, hoste, fordøjelsesbesvær og forstoppelse og kan for nogle have en lindrende effekt i forbindelse med kemoterapi."

Om aroniabær stod der blandt andet, at det er en "superfrugt, der er god for hele kroppen".

De ulovlige anprisninger blev fjernet fra hjemmesiden under kontrolbesøget, som fandt sted den 24. oktober. Det var i øvrigt seks dage før, at Maggies fik en storsmilende smiley i forbindelse med et ordinært kontrolbesøg. Det er ikke fødevaresikkerheden, der halter i butikken, som i perioder sælger kød og derfor ofte har kontrolbesøg af Fødevarestyrelsen.

- Jeg er ked af, at vi mister den elitesmiley, som vi har haft i mange år, siger Frantz Kristensen, som ser frem til et opfølgende, gebyrbelagt kontrolbesøg, så den glade smiley kan genvindes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Når de yngste skoleelever må vente urimeligt længe på bussen

Det skulle være så godt alt sammen, da den tidligere regering tilbage i begyndelsen af året foretog en justering på folkeskoleområdet sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Justeringen handlede blandt andet om at gøre skoledagen kortere for eleverne i indskolingen – altså på klassetrinene 0. – 3.-klasse. Med aftalen blev partierne på Borgen enige om at skære to timer og et kvarter af skoleugen for eleverne, der er i alderen fra seks til ni år. Med den kortere skoleuge blev der skabt mere frihed og også større faglighed. Lød det fra politikerne. For nogle elever rundt på en del af Vejen Kommunes folkeskoler er det dog så som så med de gode intentioner. I hvert fald halter det noget, når det gælder friheden, som vi beskriver på forsiden af denne sektion. Virkeligheden på mange skoler er blevet en helt anden. For det kan godt være, at flere af skoledagene er blevet kortere. Men det er i hvert fald ikke ensbetydende med, at eleverne så også kan nyde friheden – slet ikke hjemme. Et sted mellem 40 og 70 skoleelever rundt i kommunen kan nemlig slet ikke komme hjem, når det ringer ud ved 13.15-tiden. De må i stedet vente helt op til en time på, at bussen ruller op foran deres skole. Og med en vis transporttid er nogle af eleverne klar til at stille skoletasken hjemme i privaten lidt før klokken 15 – altså en time og tre kvarter senere. - Det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt. Jeg mener, at busafgangene bør tilpasses skolens ringetider, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem, Elin Winther, på byrådsmødet tidligere på ugen. Og S-politikeren har en pointe. Rigtig mange politikere fik via de nyinstallerede mikrofoner i den nye byrådssal tildelt ordet. Og selv om der var forståelse for problematikken med ventetiden, så besluttede et stort flertal, at der ikke bliver ændret på forholdene. Dels fordi det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at ændre på bustiderne, og dels fordi det vil koste Vejen Kommune omkring 900.000 kroner årligt at tilpasse busserne de ringetider, som der er på de pågældende skoler. Flertallet har talt. Og sådan er demokratiets spilleregler. Men det rokker ikke ved, at Udvalget for skoler og børn med rimelighed godt kan kigge på problematikken engang til. Altså en ommer. Er der da virkelig ingen mulighed for at foretage et eller andet indgreb, der kan løse op for den urimelighed, som disse skoleelever oplever? Indrømmet; Nu er det ikke sådan, at de oplagte svar bare blæser i vinden. Men ventetiden synes altså at være for lang for disse seks til niårige. Intentionerne i justeringerne på folkeskoleområdet var i hvert fald en ganske anden. GOD 3. SØNDAG i advent

Erhverv

Erhvervsforening efterlyser svar om havnens fremtid: Usikkerhed er gift for virksomheder og investorer

Annonce