Annonce
Danmark

Forbrugerråd om forslag fra kviklånere: Der er store huller

Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Kvik- og forbrugsudlånernes egne forslag til regulering er langt fra nok, siger Forbrugerrådet Tænks økonom.

Med udsigt til at kommende lovgivning af kvik- og forbrugslån fra Christiansborg har branchen selv præsenteret sine forslag til, hvordan ny lovgivning kunne se ud.

Forbrugerrådet Tænk ser gode takter, men også store huller i forslagene fra brancheforeningen Digitale Långivere, der blandt andet foreslår, at man aldrig skal kunne betale mere for lånet end lånets størrelse.

- Det er fint, at de kommer på banen. Men det kan ikke erstatte et loft over de samlede årlige omkostninger, siger seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.

Branchens forslag vil se bort fra længden af lånet. Men det kan man ikke, understreger seniorøkonomen.

- Hvis man betaler 6000 kroner tilbage på tre måneder på et kviklån på 3000 kroner, så er det stadig mange penge.

- Her vil man være inden for rammen, der er stillet op, men det er jo stadigt hamrende dyrt, siger Morten Bruun Pedersen og fortsætter:

- Det er nok også lidt drilleri af resten af branchen. For man kan godt have renter og omkostninger på det dobbelte af et realkreditlån. Men det løber jo over 30 år.

Forbrugerrådet Tænk vil gerne have et loft over årlige omkostninger ved et lån på 20 procent. Til sammenligning lyder den årlige omkostning i procent, hvis man låner 5000 kroner hos Vivus over 12 måneder, på 817 procent.

Ud over loftet foreslår branchen også et fælles gældsregister og mere rådgivning. Men helt fraværende fra forslagene er regulering af markedsføring af kvik- og forbrugslån.

- Det er et must, simpelthen. Vi ser et meget voldsomt reklamepres for at få solgt de her meget dyre lån. Og de retter dem mod meget sårbare forbrugere.

- Vi siger ikke, at man ikke må reklamere. Men der må være grænser. Man må jo heller ikke reklamere for sprut og cigaretter over for unge mennesker.

- Og vi er et sted, hvor vi ved, at rigtigt mange kommer i problemer, siger Morten Bruun Pedersen.

I regeringens lovkatalog fremgår det, at man vil fremsætte et lovforslag til februar.

Det ser Forbrugerrådet Tænk frem til, da der længe på Christiansborg har været signaleret politisk vilje til mere regulering af branchen.

- Erhvervsministeriet siger, at den tidligere minister også kiggede på det. De har godt nok kigget på det meget, meget længe, uden at vi har hørt noget.

- Så de går åbenbart grundigt til værks, hvis man kan bruge lidt ironi, siger Morten Bruun Pedersen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Cyklist måtte på sygehuset

Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Annonce