Annonce
Billund

Forbud er på vej: Her skal du stoppe med at vande fra egen boring

Det er her - inden for det gule felt - at det snart ikke længere vil være tilladt at bruge sin egen boring til havevanding. Illustration: Billund Kommune.
Nye undersøgelser har vist, at forureningen er trukket ind under beboelser i Grindsted Syd. Derfor bliver det nu forbudt at vande ens haver med vand fra egne boringer.

Grindsted: Om meget kort tid vil det ikke længere være tilladt at vande haven med vand fra egen boring i visse dele af Grindsted. Det er i hvert fald, hvad politikerne i teknik-, plan- og kulturudvalget anbefaler byrådet at vedtage i den kommende uge.

Det drejer sig om et område i Grindsted Syd - helt konkret i områderne syd for bådkanalen fra Vestre Boulevard i øst og til Morsbøl Søvej i vest. Her anbefalede regionen sidste sommer beboerne at stoppe med at vande haverne fra egne boringer, og det bliver nu udvidet til at blive et egentligt forbud.

Det skyldes, at undersøgelser i den mellemliggende periode har vist, at forureningsfanen er mere nordgående, og at den er nået ind under beboelserne i den sydlige del af Grindsted. Derfor har et flertal af politikerne valgt at anbefale et forbud mod fortsat havevanding.

Annonce

- Vi har fået en anbefaling fra regionen om, at forureningsfanen trækker den vej op gennem åen, og så får vi en anbefaling om, at det vil være det rigtige at lukke for boringerne. Når vi får sådan en anbefaling, har jeg svært ved at argumentere for ikke at gøre det, siger Simon Nicolajsen Jørgensen (S), som er formand for teknik-, plan- og kulturudvalget.

Et flertal bestående af Venstre og Socialdemokratiet stemte for, at det i området skal forbydes at vande haver fra egne boringer, mens Dansk Folkeparti stemte imod.

Kompensation

I det område, hvor der nu bliver forbud mod at bruge egne boringer, bor cirka 55 grundejere med egen boring og gældende tilladelse til at bruge dem. Disse tilladelser skal nu trækkes tilbage, og boringerne skal sløjfes, og det kan grundejerne se frem til en kompensation for.

I stedet for at give alle 55 grundejere det samme beløb, har kommunen valgt, at der skal tages hensyn til, hvor lang tid man som grundejer har tilbage af sin tilladelse.

De cirka 25 grundejere, der har op til fire år tilbage af deres tilladelse, får et plaster på 4000 kroner, mens de cirka 15 grundejere, der har 6-10 år tilbage, kompenseres med 5000 kroner. De cirka 15 grundejere, der har mere end 10 år tilbage af deres tilladelse, får 6000 kroner som kompensation.

- Vi vælger det ud fra et rimelighedsperspektiv. Når man har en haveboring, er den godkendt i en vis periode, det er ikke en evighedsgodkendelse. Så hvis man kun har få år tilbage af sin godkendelse, skal man selvfølgelig ikke kompenseres på samme måde, som hvis man har en helt ny godkendelse, siger Simon Nicolajsen Jørgensen.

Forbuddet skal endeligt konfirmeres i byrådet på tirsdag.

Når vi får sådan en anbefaling, har jeg svært ved at argumentere for ikke at gøre det.

Simon Nicolajsen Jørgensen (S), formand, teknik-, plan- og kulturudvalget
Annonce
Kultur For abonnenter

Her er nørdernes paradis: Da universitetet manglede plads, endte tusindvis af bøger i en af apotekerens huse - nu gennemtrawler frivillige både flidspræmier, latinske perler og gamle bibler

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se billederne: Hundredvis af gulklædte mennesker indtog historisk vold

Erhverv For abonnenter

Toppen af Koldings erhvervsliv skød stort beløb i startup-firma: 800.000 danskere kan få gavn af deres service

Sønderborg

Michael smøgede ærmerne op og droppede smøgerne: - Jeg havde lovet min søn at stoppe

Varde For abonnenter

Hvorfor bruge millioner på at rive ruiner på landet ned, når man kan redde bevaringsværdige huse og historien?

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Erhverv

Fastfood- og salatkæde i vækst vil til endnu en jysk by: Men den mangler en vigtig ting for at kunne åbne

Vejen For abonnenter

Jack var død i 20 minutter og lå i koma: Nu spiller han fodbold med landsholdskæmpe

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Kolding

Johns kræftsyge kone faldt i kommunens løse fliser og brækkede lårbenet: Nu er Tove død og John forlanger en reaktion fra kommunen

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Leder For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nærhospital er politisk og sproglig maskerade

Esbjerg For abonnenter

Forpagteren endte i fogedretten: Nu søger Kaj en ny til populært danseværtshus

Varde For abonnenter

196 år gammel: Én af Blåvands ældste klitgårde står foran forfald og nedrivning

Annonce