Annonce
Erhverv

Forbud mod ulykkesfly koster på Norwegians overskud

Tt News Agency/Reuters
Norwegian forventer, at flyveforbuddet for Boeing 737 MAX-fly koster 700 millioner norske kroner i år.

Norwegian fik et spinkelt overskud i andet kvartal, hvor luftfartsselskabets resultater var klemt af, at 17 fly er ramt af flyveforbud.

Det norske selskab kommer ud af kvartalet med et overskud på 83 millioner norske kroner. Det viser selskabets regnskab, der er offentliggjort torsdag morgen.

Norwegian har siden marts haft den udfordring, at 17 af selskabets fly har været ramt af flyveforbud. Det har kostet 400 millioner norske kroner i kvartalet.

Det er flytypen Boeing 737 MAX 8 og 9, som ikke har måttet forlade jorden. Det skyldes, at luftfartsmyndigheder er ved at undersøge, om der har været sikkerhedsproblemer med flytypen efter to flystyrt i Indonesien og Etiopien.

For hele året forventer Norwegian, at forbuddet vil koste 700 millioner norske kroner. Den forventning var tidligere 500 millioner norske kroner.

Flyveforbuddet er kommet på et tidspunkt, hvor Norwegian ellers godt kunne have brugt lidt medvind.

Selskabets finanser og resultater er pressede, og der er derfor brug for at vende skuden.

Sådan lyder det fra Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank og følger flybranchen tæt.

- Flyveforbuddet ligger som en dyne over regnskabet og koster Norwegian dyrt i et kvartal, hvor det ellers ser ud til, at selskabet er på rette vej.

- Regnskabet viser, at mange af de indsatser, Norwegian gør, er de rigtige. Der er skåret på omkostningerne. Samtidig er billetpriserne er steget markant. Det viser, at Norwegians satsning på overskud frem for vækst er den rette, siger Jacob Pedersen.

Norwegians omsætning er steget med cirka to milliarder til 10,2 milliarder norske kroner. Fremgangen skyldes især langdistanceruter.

Administrerende direktør Bjørn Kjos fremhæver i en kommentar til regnskabet, at selskabets underliggende driftsresultat er det bedste i to år.

Det hænger ifølge Jacob Pedersen dog til dels sammen med nye regnskabsregler.

I forlængelse af regnskabet er det meldt ud, at det er det sidste med Bjørn Kjos i spidsen.

Den 72-årige nordmand takker af efter 17 år som administrerende direktør. Han vil fremover have en rådgivende rolle for selskabets bestyrelsesformand.

/ritzau/

Annonce
Link til regnskab på Norwegians hjemmeside
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce