Annonce
Aabenraa

Forbudte sange præsenteres først på Folkehjem i Aabenraa

Den 13. juni er der Danmarkspræmiere på Bodil Jørgensens turné "De forbudte Sange" på Folkehjem. Arkivfoto: Søren Gylling.
Sprogforeningens Danmarkspremiere på Bodil Jørgensen-turneen "De Forbudte Sange" foregår på Folkehjem i Aabenraa til juni. Derefter tager Bodil Jørgensen og Martin Schacks trio på tur til 50-60 byer overalt i Danmark. Forestillingen på Folkehjem er åben for alle.

Aabenraa: Skuespiller Bodil Jørgensen har besluttet, at Danmarkspremieren på turneen "De forbudte Sange" skal foregå på Folkehjem. Det bliver lørdag aften 13. juni, og Frode Sørensen, formand for Sprogforeningen, er både glad og stolt.

- Den blå Sangbog og dermed også de forbudte sange har altid været en del af Sprogforeningens dna. Vi skal denne aften opleve en af landets bedste skuespillere fortolke og levendegøre den ufortalte historie om de forbudte sange, siger han i en pressemeddelelse.

Historien om de forbudte sange begynder i 1881, hvor Sprogforeningen udgav Dansk Visebog i blå indbinding. Sangbogen blev brugt alle steder og var en torn i øjet på de tyske myndigheder, der forsøgte at få sangbogen forbudt.

Annonce

Blanke sider i sangbogen

De dansksindede ønskede ikke konfrontation med de tyske myndigheder, så i udgaven fra 1899 var 24 af sangene markeret med tre stjerner, der betød "pas på". Det viste sig dog, at netop de sange, man advarede imod, havde den største tiltrækningskraft.

Den blå sangbog endte i Landsretten i Flensborg. Fire af sangene blev helt forbudt, og der blev advaret imod at synge 20 andre. De 24 sange kom til at gå under betegnelsen "De forbudte sange". Sprogforeningen måtte indsætte blanke sider i sangbogen, hvor de fire forbudte sange skulle have stået. Mange lærte sig dog sangene udenad eller tilføjede dem med håndskrift.

I anledning af 100 året for Genforeningen udgiver Sprogforeningen hæftet ”Den Blå Sangbog – De forbudte Sange", som koncertdeltagerne 13. juni får udleveret. Koncerten slutter nemlig med fællessang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];