Annonce
Aabenraa

Forbudte sange præsenteres først på Folkehjem i Aabenraa

Den 13. juni er der Danmarkspræmiere på Bodil Jørgensens turné "De forbudte Sange" på Folkehjem. Arkivfoto: Søren Gylling.
Sprogforeningens Danmarkspremiere på Bodil Jørgensen-turneen "De Forbudte Sange" foregår på Folkehjem i Aabenraa til juni. Derefter tager Bodil Jørgensen og Martin Schacks trio på tur til 50-60 byer overalt i Danmark. Forestillingen på Folkehjem er åben for alle.
Annonce

Aabenraa: Skuespiller Bodil Jørgensen har besluttet, at Danmarkspremieren på turneen "De forbudte Sange" skal foregå på Folkehjem. Det bliver lørdag aften 13. juni, og Frode Sørensen, formand for Sprogforeningen, er både glad og stolt.

- Den blå Sangbog og dermed også de forbudte sange har altid været en del af Sprogforeningens dna. Vi skal denne aften opleve en af landets bedste skuespillere fortolke og levendegøre den ufortalte historie om de forbudte sange, siger han i en pressemeddelelse.

Historien om de forbudte sange begynder i 1881, hvor Sprogforeningen udgav Dansk Visebog i blå indbinding. Sangbogen blev brugt alle steder og var en torn i øjet på de tyske myndigheder, der forsøgte at få sangbogen forbudt.

Annonce

Blanke sider i sangbogen

De dansksindede ønskede ikke konfrontation med de tyske myndigheder, så i udgaven fra 1899 var 24 af sangene markeret med tre stjerner, der betød "pas på". Det viste sig dog, at netop de sange, man advarede imod, havde den største tiltrækningskraft.

Den blå sangbog endte i Landsretten i Flensborg. Fire af sangene blev helt forbudt, og der blev advaret imod at synge 20 andre. De 24 sange kom til at gå under betegnelsen "De forbudte sange". Sprogforeningen måtte indsætte blanke sider i sangbogen, hvor de fire forbudte sange skulle have stået. Mange lærte sig dog sangene udenad eller tilføjede dem med håndskrift.

I anledning af 100 året for Genforeningen udgiver Sprogforeningen hæftet ”Den Blå Sangbog – De forbudte Sange", som koncertdeltagerne 13. juni får udleveret. Koncerten slutter nemlig med fællessang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce