Annonce
Varde

Foredrag: Da Danmark underviste tyske flygtninge efter krigen

John V. Jensen har skrevet flere tekster og bøger om 2. verdenskrig. Arkivfoto: Rene Hollmann

Ølgo: Onsdag 22. januar vil museumsinspektør John V. Jensen, Vardemuseerne, i Kulturhuset Ølgod fortælle om undervisning af tyske flygtninge i Danmark 1945-1949, hvor der på et tidspunkt boede cirka 36.000 flygtninge i lejren i Oksbøl, heraf mange børn.

Han har tidligere skrevet om emnet i museumsårbogen fra 2018.

I 1945 var Nazi-Tyskland besejret, og krigen var vundet på slagmarken, men regeringens løgne og propaganda sad stadig i hovedet på de fleste tyskere. Som naboland havde Danmark mange gode grunde til at interessere sig for den fremtidige udvikling i et nyt Tyskland. Netop dette gav Danmark en enestående chance for at gøre en forskel, nemlig undervisningen af de mere end 60.000 flygtningebørn i den skolepligtige alder. I foredraget skal vi høre, hvordan myndighederne dengang greb opgaven an i forsøget på at "gøre disse mennesker til medarbejdere i et demokratisk Europa".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce