Annonce
Varde

Foredrag: Jonna fortæller og samler ind til menstruationsbind i Nigeria

Jonna Jul Gudmundsen fortæller i to foredrag om sine ture til Nigeria, og hvordan menstruation og uddannelse hænger sammen. Arkivfoto: Karina Øhlenschlæger

Varde: Tre gange inden for det seneste år har Jonna Jul Gudmundsen besøgt Nigeria. De to seneste gange er, fordi hun har involveret sig i et projekt med at skaffe genanvendelige bind til nigerianske skolepiger.

- Jeg har ikke holdt foredrag om det før, men der er stor interesse for at støtte, og flere har opfordret mig til at fortælle om det, siger Jonna Jul Gudmundsen, som derfor holder to foredrag, hvor entreen ubeskåret går til genanvendelige bind, som hun tager med til Nigeria på sin næste rejse.

- Det vigtige er, at vi uddanner pigerne. Så de skal også komme i skole, mens de har menstruation. Det er vi nødt til at være optaget af i Danmark, for når pigerne kommer i skole og får en uddannelse, så minimerer det antallet af børnefødsler.

De to foredrag er onsdag den 2. og torsdag den 3. oktober, begge dage klokken 19-21. Det sker i beboersalen på Nørremarksvej 225 i Varde. Man tilkendegiver, at man kommer på eventen på Facebook. Entre betales i døren.

Annonce
Safe Pads er genanvendelige, hvilket er en fordel for miljøet. Entre til foredraget er prisen på mindst to pakker bind. Arkivfoto: Karina Øhlenschlæger
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Fra vandbærer til stjerne

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce