Annonce
Aabenraa

Forening skaber nyt liv i badehotel

Den smukke Kalvø med badehotellet i cirka midten af bebyggelsen. Fra august bliver det igen muligt at få en kop kaffe efter spadsereturen. Foto: Claus Thorsted
Foreningen Det Maritime Kalvø har lejet Kalvø Badehotel af Stenbjerg Ejendomme. Stedet skal bruges som kulturcenter og café.

KALVØ: De seneste to år har de besøgende på Kalvø selv skullet medbringe kaffe og anden forplejning til pausen efter den smukke gåtur rundt på øen. Kalvø Badehotel har nemlig stået tomt siden den seneste forpagter forlod øen.

Men nu kommer der mere liv i badehotellet. Foreningen Det Maritime Kalvø, der i forvejen har lejet hovedbygningen til det gamle skibsværft, har indgået en lejeaftale med ejeren Stenbjerg Ejendomme fra og med den 1. maj.

- Vores plan er at bruge stedet til et maritimt kultur- og naturcenter, fortæller Poul Stenderup, der er formand for Det Maritime Kalvø.

Annonce

- Vi er derudover ved at arbejde med en forpagtningsaftale med nogle mennesker, der gerne vil drive café i lokalerne. Der bliver ikke tale om store familiefester som tidligere, men blot om almindelig cafédrift. Men den del kommer først i gang fra august, forklarer Poul Stenderup.

Kultur

Foreningen Det Maritime Kalvø driver i forvejen et lille museum i hovedbygningen til det gamle skibsværft, som kaptajn og skibsreder Jørgen Bruhn drev på øen i 1800 tallet.

Derudover holder foreningen flere årlige aktiviteter på øen med udgangspunkt i den maritime historie

Det bliver både kulturen, naturen og historien, det kommer til at handle om i det nye kultur- og naturcenter, som blandt andet skal holde arrangementer i badehotellets sal.

Skibsværftet

  • Kalvø er mest kendt for sin tid som værftsø. I 1847 købte agent Jørgen Bruhn nemlig Kalvø og oprettede et skibsværft. I perioden indtil 1864, hvor værftet lukkede, nåede rederiet at bygge otte store skibe på øen, hvoraf det mest kendte er klipperskibet ”Cimber”, et af datidens største og hurtigste skibe.
  • Cimber er det største træskib, der nogensinde er bygget i Nordeuropa. Det blev verdensberømt, da det slog overfartsrekorden på ruten Liverpool-San Francisco. Værftet blev til en betydelig virksomhed med smedie, bedding, boliger og mange ansatte.
  • Ejerne byggede dæmning og bro til Kalvø for at lette trafikken til værftet.
  • Kalvø ejes i dag af Naturstyrelsen, mens Stenbjerg Ejendomme ejer hovedbygningen og badehotellet.

Kilde: Naturstyrelsen

- Vi har nedsat en aktivitetsgruppe, som nu skal i gang med at planlægge indholdet. Vi vil blandt andet arrangere foredrag og så lave sejlads med vores træbåde, forklarer Poul Stenderup.

I første omgang skal foreningens frivillige også have gang i værktøj og hakkejern.

- Stedet bærer præg af, at det har stået tomt, og når vi lejer det, har vi også nogle forpligtigelser til at holde både badehotellet og området pænt, lyder det fra formanden.


Vi er derudover ved at arbejde med en forpagtningsaftale med nogle mennesker, der gerne vil drive café i lokalerne.

Poul Stenderup, formand for Det Maritime Kalvø


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Byggetilladelserne var allerede givet: PFA er tavs om fremtiden for planlagte højhuse i 15 etager

Leder For abonnenter

Det mener JydskeVestkysten om beskæringen af kurser for musikalske talenter

Annonce