Annonce
Haderslev

Forening vil have Damparken fredet

Damparken bør fredes, mener foreningen By og Land, der inviterer på en aftentur, hvor deltagerne kan blive klogere på områdets historie. Arkivfoto: Jacob Schultz

HADERSLEV: Damparken bør fredes. Det mener foreningen By og Land Haderslev, der er en del af Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, og for at overbevise flere om det fornuftige i det synspunkt, inviterer By og Land på en tur rundt i og omkring Damparken.

Udflugten finder sted mandag den 3. juni, hvor formanden, Helge C. Jacobsen, på Klosterkirkegården,hvis ældste område stammer fra 1200-tallet, fortæller om kirkegårdens historie. Flere af gravstederne er fredede.

Hanne Lausten fra foreningen fortæller om de fire krigsmindemærker der er på stedet - to danske og to tyske. Endelig fortæller Henning Lausten fra udsigtspunktet ved mindesmærket for de faldne, dansksindede danske soldater om Damparken og etableringen af den nærliggende omfartsvej. Anlægget var et projekt, der begyndte i begyndelsen af 1950erne og mødte kraftig modstand.

Damparken er på ni hektar og blev indviet i 1958. Etableringen var et stort arbejde, da parken kom til at ligge på opfyldt jord i Haderslev Dam.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce