Annonce
Esbjerg

Forening vil have Svenskerbroen genopført

På godt og vel en måned har foreningen Bevar Svenskeren, der kæmper for at bevare den gamle bro på Fanø, fået over 200 medlemmer. Tirsdag holdte de møde om broens fremtid.

FANØ: En mandag i starten af juli endte med at blive lidt mere begivenhedsrig end normalt, da en gruppe demonstranter stoppede nedrivningen af fortidslevnet, Svenskerbroen. Siden er den lille gruppe på 15 vokset sig til en forening med over 200 medlemmer og en Facebook gruppe, som i skrivende stund har 428 medlemmer.

- Det synes vi egentligt er meget godt på kun en måned. Og så i disse ferietider, siger Herdis Enggaard Poulsen, formand for foreningen Bevar Svenskeren.

Broen, som i daglig tale kaldes Svenskeren, blev bygget tilbage i 1800-tallet og omtales som værende det eneste tilbageværende historiske monument fra Fanøs storhedstid som skibsbyggerø.

Tirsdag holdte foreningen møde i Sejlklubben, og på trods af flere arrangementer på øen samme dag, mødte over 60 personer op for at bakke op om foreningen. På mødet gennemgik man status og fremtidige planer.

- Vi vil have Svenskeren målt og registreret inden den pilles ned, for så at genopføre broen, som den var engang, siger Herdis Enggaard Poulsen.

Intet nyt fra kommunen

Onsdag i næste uge holder foreningen møde med Erhvervs-, natur og teknikudvalget (ENT) på Fanø.

- Indtil videre er der ikke noget nyt fra kommunens side. Når vi mødes på onsdag hører vi, hvad de har af ideer, og så kommer det på udvalget i slutningen af måneden eller starten af september, siger formand for ENT, Kristine Kaas Krog (Fanø Lokalliste)

Bevar Svenskeren håber meget på at kunne samarbejde med kommunen om en genopførelse.

Annonce

Svenskeren

I april besluttede Erhvervs-, natur og teknikudvalget på Fanø, at Svenskerbroen skulle rives ned. Det vil koste 88.000 kroner, mens en genetablering vil koste i omegnen af 440.000 kroner.


  • Siden stormen Bodil i 2013 har Svenskeren været farlig at færdes på.

  • Det koster 100 kroner om året at være medlem af foreningen Bevar Svenskeren.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce