Annonce
Vejen

Foreninger har lidt under corona: Usikkerheden i forhold til frivillige og medlemmer fylder meget

Kultur- og fritidslivet har betalt en stor pris for covid-19. En tredjedel af alle adspurgte foreninger kan mærke flere udfordringer end før corona. Usikkerheden i forhold til medlemmer og frivillige fylder meget. Arkivfoto: Dorthe Andresen.
33 procent svarer, at tilstanden nu er dårligere end den var før nedlukningen. Og det gælder på alle parametre, viser undersøgelse af kultur- og fritidsområdet.

Vejen: Kultur og fritidsområdet har betalt en stor pris efter corona. Det viser en undersøgelse af kultur- og fritidsområdet, som har været en tur forbi Udvalget for sundhed, kultur og fritid i Vejen Kommune.

238 aktører indenfor kulturområdet har deltaget i en spørgeskema-undersøgelse. 158 aktører (65 procent, red.) har svaret på undersøgelsen, hvor de blev spurgt ind til den generelle tilstand samt deres tilstand i forhold til antal medlemmer, frivillige og økonomi efter nedlukningen på grund af covid-19.

Konklusionerne er trist læsning. Cirka en tredjedel af aktørerne vurderer, at tilstanden på nuværende tidspunkt er dårligere, end den var før nedlukningen.

Annonce

Vurderingen gælder på alle parametre, og mange har valgt at kommentere på deres største udfordringer. Her fylder især usikkerheden i forhold til frivillige og medlemmer, som naturligt har en afledt økonomisk effekt.

- Når man tager på temperaturen på foreningslivet midt i corona, så havde vi også en formodning på, at det nok ikke var lutter lagkage det hele. Det blev vi bekræftet i, siger formanden for Udvalget for sundhed, kultur og fritid, Jørgen Thøgersen (S) og fortsætter:

Når man tager på temperaturen på foreningslivet midt i corona, så havde vi også en formodning på, at det nok ikke var lutter lagkage det hele. Det blev vi bekræftet i

Jørgen Thøgersen (Socialdemokratiet), formand for udvalget for sundhed, kultur og fritid

- Jeg tænker, vi kommer til at tage en snak med foreningerne gennem folkeoplysningsudvalget, hvad vi kan gøre, hvis vi skal gøre noget.

Ingen hurtige løsninger

Undersøgelsen viser også, at en tredjedel af aktørerne har søgt om og fået økonomisk kompensation ved en statslig pulje. Derudover vurderer en tredjedel af aktørerne, at der er skabt ny læring på baggrund af nedlukningen. Som de vigtigste læringselementer nævner de brugen af elektroniske platforme og vigtigheden af en god kommunikation med medlemmerne.

Administrationens faglige vurdering lyder, at en en række af udfordringerne ikke lader sig løse med indgreb på den korte bane. Aktørernes udfordringer før covid-19 er nemlig blevet forstærket yderligere af nedlukningen.

- Såfremt der skal igangsættes yderligere tiltag, foreslår administrationen derfor, at der udarbejdes en handleplan for, hvordan kommunen kan igangsætte en målrettet indsats i forhold til at under understøtte aktørernes daglige virke gennem forskellige tiltage med fokus på forenings- og kompetenceudvikling, står der i den administrative indstilling.

Annonce

De kæmper med formlen

Ifølge Jørgen Thøgersen ser det i første omgang ikke ud som om, det er penge, der er udfordringen.

- Det ser mere ud som om, man har haft faldende medlemstilgang og så videre. Så hvordan vi kan understøtte dem, det kommer vi til at gå i dialog med dem om på sigt, når vi kommer helt på den anden side af alt det her, siger Jørgen Thøgersen.

Der kæmpes stadig med formlen til at lokke folk af huse igen.

- Vi har desværre oplevet, at de kommer ikke af sig selv. Det er meget, det man siger, og vi skal hjælpe så meget vi kan. Men det kommer ikke til at blive kommunen, der skal drive foreninger. Men er der nogle ting vi skal gøre, så skal vi selvfølgelig hjælpe til, siger Jørgen Thøgersen.

Det siger aktørerne

De forskellige kultur- og foreningsaktører skriver blandt andet dette om den vigtigste læring i høringssvarene:

At medlemmer virkelig higer efter det sociale, og så er det ikke så vigtigt, hvad der egentligt er omdrejningspunktet - det kommer kun i anden række.

At møder kan holdes online.

Der kræves mere af de mere frivillige for at opretholde medlemmernes lyst til at deltage i arrangementerne.

Vi kæmper for at finde "formlen", der kan lokke folk af huse igen. Vores oplevelse er, at vore pubklikum ikke er interesseret i at komme i nærheden af andre i kursusforløb, og arrangementerne må ikke være for lange.

At hvis man spørger om hjælp hos medlemmerne, så kommer den.

Der er set muligheder i træning i små grupper.

At fællesskabet betyder mest.

Vi har fået også fået nogle gode fondsmidler samt støtte hjem, så her har vi lært, at vi fremover vil fokusere lidt mere herpå.

Indtil nu har vores mål været flere end 20.000 gæster. Nu er vores mål bedre service til den enkelte og lidt færre gæster.

Annonce
Vejen For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejen

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Forskere ønsker tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted: Fortæl om symptomer og bekymringer på sygehuset

Kolding For abonnenter

Landsby i top fem over byer, hvor folk bliver boende: Søren har boet her i 27 år og har ingen planer om at flytte

Nordtyskland

Vaccine er slet ikke godkendt til småbørn: Alligevel giver tysk læge også de yngste under fem år prik mod corona

EfB For abonnenter

Groggy målmand, hjemsendte spillere og en regulær drømmekasse fra distancen - alt om EfB's træningskamp mod Thisted får du lige her..

Løvkvist: Messerschmidt har droppet politikeren og er sprunget direkte til statsmandsrollen

Esbjerg For abonnenter

Simon købte sin mormors hus, rev det ned og bygger nyt: Flere og flere forløser nybyggerdrømme i midtbyen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

27-årig iværksætter køber flagstangsfabrik: - Det har været svært at vælge at sælge

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Aabenraa For abonnenter

100 år på fredag: Aabenraa-kunstner satte varige spor i sit lokalområde

EfB

Se EfB-videoanalysen: Strunck og Holten stod stærkt i billedet, men ellers var det generelt en tynd kop te

Annonce