Annonce
Udland

Foreninger kræver omstart kort før landbrugsreform er i mål

Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Grønne tiltag modarbejdes blandt EU-lande og i EU-Parlamentet, og parlamentarikere ønsker at begynde forfra.

Klimaet bliver ikke tilgodeset i tilstrækkelig grad, mener flere danske foreninger og ngo'er, som kræver forhandlinger om en landbrugsreform i EU kasseret og indledt forfra: EU-Kommissionen bør udarbejde et nyt udspil.

Kravet kommer fra miljøorganisationer i Europa, og i Danmark står syv foreninger - herunder Dansk Naturfredningsforening og Greenpeace - bag en fælles erklæring.

I Europa-Parlamentet har Nikolaj Villumsen (EL) og andre stillet et ændringsforslag, der vil forkaste den reformskitse, som ellers er ret tæt på målstregen efter flere års proces.

- Jeg og andre gode kræfter arbejder ihærdigt for at afvise landbrugspakken. Stærke sorte kræfter arbejder intenst på at forhindre et ethvert skridt i en grønnere retning, siger Villumsen i en skriftlig kommentar.

Tirsdag og resten af ugen stemmer Europa-Parlamentet om stakkevis af ændringsforslag til den store reform, der ventes at skulle få virkning fra 1. januar 2023.

Sideløbende arbejder EU-landenes landbrugsministre i Luxembourg på at løse de sidste store knuder, før EU-landene snart skal forhandle om pakken med EU-Parlamentet.

- Mit udgangspunkt er, at vi skal have en landbrugsreform, der er så grøn som muligt. Vi skal fremme den grønne omstilling, siger fødevareminister Mogens Jensen (S) over en telefon fra Luxembourg.

Konkret diskuterer landene blandt andet en økoordning, hvor tanken er at øremærke landbrugsstøtte til klima og miljø. Lidt for mange lande forsøger dog ifølge ministeren på forskellig vis at udvande dette.

- Vi skal have medlemslandene til at bruge en vis del af landbrugsbudgettet på grønne tiltag. Det handler om bindende øremærkning, som forpligter alle lande til at bruge flere midler på grønne tiltag, siger Mogens Jensen.

Et aktuelt kompromisudspil går på, at 20 procent skal øremærkes. Mogens Jensen kalder det "fornuftigt".

Ministeren arbejder samtidig på at få andre lande med på, at landbrugsarealer, der oversvømmes eller gøres til natur, kan få støtte og tælle med i de 20 procent i økoordningen.

- Man skal give landmændene et incitament til at bidrage til klimaomstillingen. De behøves ikke at dyrke dårlig landbrugsjord, hvis det kan tælle med i landbrugsstøtten, siger ministeren.

I Europa-Parlamentet har parlamentariker Asger Christensen (V), som selv ejer en gård, stillet forslag om en sådan bruttoarealmodel. Det er til afstemning i denne uge.

- Landmænd skal for eksempel kunne gro højt græs, træer eller buske uden at blive frataget deres støtte. Det forhindrer den nuværende støttemodel. Et notat fra fødevareministeren har bekræftet, at en bruttoarealmodel vil være godt for biodiversiteten, klimaet og miljøet, siger Christensen i en skriftlig udtalelse.

Natten til onsdag ventes EU-landene at enes om en holdning før de afsluttende forhandlinger. EU-Parlamentet stemmer fredag om dets holdning til reformpakken.

/ritzau/

Annonce
Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Barejer oplever flere stoffer i nattelivet: Nu efterlyser han samarbejde med andre barer

Haderslev For abonnenter

Efterskolen satte hjerterne i brand: Ti år efter skal Laura og Frederik giftes

Tønder

Skiftedag: Kendt Tønder-kok i spidsen for nyåbnet restaurant i Skærbæk

Vejen

Bilentusiaster skynder sig langsomt: Lokal gruppe vil vise lir og lækre detaljer ved træf på Assersbølgård

Kolding For abonnenter

Han er firmaets mand og en "uddødende race": Nu kan revisor fejre 50-års jubilæum i samme virksomhed

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark For abonnenter

Ekspert: Verdens to store atommagter vil undgå endnu et kostbart våbenkapløb

Esbjerg

Jan vil boykotte hjerteklubben EfB efter træner-ballade: - Så længe ledelsen støtter en voldskultur, lægger jeg ikke en eneste krone i kassen

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Aabenraa

16-årige pige fundet: Politiet var bekymret for hende

Aabenraa For abonnenter

Der er 51 år imellem dem: Biavl førte til venskab mellem Alexandra og Egon

EfB

Paul Conway holdt sit løfte til avisen: Nu er der kontakt mellem EfB og van der Vaart

Annonce